Марія. Вервиця. Мир

Дорогі брати і сестри! Після Ювілейного Року Божого Милосердя прийшов до нас 2017-й рік, в якому відзначаємо 100-річний ювілей об’явлень Матері Божої у Фатімі. Римо-Католицька Церква в Україні проголосила цей рік Роком Фатімської Божої Матері. Єпископат заохочує вірних до молитви про навернення, про мир. Це буде також велика подія у нашій Церкві та нашій Батьківщині, і ми сподіваємося, що за допомогою та за заступництвом Матері Божої Фатімської наша Україна дочекається справедливості і миру.

Цікаву й дуже важливу інформацію подає католицький інформаційний портал КРЕДО про католиків у Москві: «Вже понад три роки щотижня, в суботу або неділю, московські католики з фігурою Фатімської Богородиці моляться біля Кремля за навернення Росії. Молитовна група, яка складається з кількох осіб, молячись дві частині Вервиці (Страсну та Славну) обходить стіни Кремля, виходить на Красну площу, а коли є можливість, заходить усередину Кремля з молитвою.

Одна з постійних учасниць молитви Ольга Денисова завітала до редакції КРЕДО і розповіла, що за навернення Росії, як просила Божа Матір у Фатімі, російські католики моляться віддавна. Час від часу виникають різні ініціативи, які згодом підтримують інші люди. Наприклад, одним з ініціаторів такої молитви ще у 1980-х роках був дон Бернардо Антоніні, який створював Карітас, працював у Москві.

Нинішню ж молитовну групу започаткувала парафіянка московського кафедрального собору Анна Бєлова. Вона вже кілька років сама молилася за Росію, а згодом запропонувала приєднатися іншим.

Ольга Денисова, учасниця молитовної групи, розповіла, що молитися біля Кремля католики почали ще до війни з Україною. «Мене вже тоді лякали тенденції, які почали відбуватися у нашому суспільстві. Все помітніше ставало, що влада проводить антинародну та антипатріотичну політику. Фатімська Богородиця стала для мене таким закликом молитися за навернення Росії».

Щотижня в суботу або неділю молитовна група зустрічається перед входом на Красну площу біля православної каплиці Іверської Божої Матері. Зазвичай на молитву приходять від 3 до 6 осіб. З вервицею молільники обходять Кремль. Процесія триває понад годину. Перед кожним Таїнством Вервиці міні процесія зупиняється, щоб прочитати уривок з Євангелія та висловити намірення, далі вірні моляться Вервицю, продовжуючи шлях. Спочатку католики звершували свою молитву без статуї Фатімської Богородиці. Згодом Анна приносила на молитву статую Богородиці в рюкзаку. Пізніше її почали вже виймати з рюкзака, але продовжували тримати в коробці. А згодом вирішили звільнити статую з коробки», – розповідає Ольга Денисова.

«Що цікаво, – зазначає Ольга, – люди настільки зайняті собою, що ніхто не звертає на нас увагу. Ми йдемо з фігурою Богородиці, тримаємо в руках вервицю і молимося вголос, але нас ніхто не помічає. Росіяни можуть на нас косо подивитися час від часу. А корейські туристи двічі, коли нас бачили, починали простягати руки і приклоняти коліна». За словами учасників молитовної групи, вони завжди зупиняються на Красній площі і просять Бога, щоб «позбавив від цього трупа на центральній площі країни».

«Це не епатаж і не мітинг, – наголошує Ольга, – це наша маленька жертва, яку ми хочемо принести за мир в Україні, за навернення Росії, аби люди відвернулися від ідолів і навернулися до реального щастя, до Бога».

Хоча, розповідає Ольга, одного разу ними таки зацікавилася поліція. До молитовної групи, яка саме читала Євангеліє, підійшли два полісмени й попросили показати, що в них у кишенях. «Вони перепитали, чи це часом не буклети», – розповіла Ольга Денисова.

Часом до групи приєднуються священики. Одного разу священик взяв із собою навіть Пресвяті Дари. Таким чином, Ісус невидимо (священик ніс Євхаристію приховано під курткою) супроводжував їх протягом усієї молитви.

Про свою ініціативу католики розповідають в Інтернеті, а одного разу до спільної молитви навколо Кремля приєдналися дівчата з України, – розказала Ольга. Тепер вони підтримують тісні зв’язки.

«Коли почалася війна з Україною, я пережила такий величезний шок, що не можу передати того почуття болю», – розповіла Ольга. Вона запевнила, що постійно молиться за мир в Україні, й закликала українців молитися за навернення Росії, «як про це просила Божа Мати у Фатімі».

(Юлія Завадська. З Богородицею навколо Кремля. 05. 04. 2016. КРЕДО).

Можемо подивляти мужність і відвагу, а особливо велику довіру до Матері Божої католиків які проживають у Москві. Так, це маленька група людей, але їхня справа, їхня молитва і жертва можуть зробити набагато більше, ніж будь-які екуменічні зустрічі, конференції, підписання договорів, петицій. Вони роблять це від щирого серця і душі, вони не моляться в особистій справі чи своїх інтересах, а виконують просьбу Матері Божої Фатімської. Тому ніколи не дивімося на кількість – нас багато чи мало. Апостолів було 12, але їхня справа живе по сьогодні і буде жити до закінчення віку. Може бути маса людей, а між ними немає Бога і Його благословення, а може бути маленький гурток, і вони будуть милі Господу, і Всевишній буде їм благословляти. І в кінцевому результаті за ними буде перемога над гріхом, злом і всяким беззаконням, як запевнив Христос: «Коли двоє з вас згодиться на землі просити що б там не було, воно буде дано їм моїм Отцем Небесним; бо де двоє або троє зібрані в Моє ім’я, там Я серед них» (Мт. 18, 19–20).

Світ здебільшого, в тому числі й духовний, – сліпий і глухий до цих прохань Богородиці з Фатіми, а тим людям слова Матері Божої лежать глибоко на серці. Думаю, що ці росіяни не засліплені російським шовінізмом і націоналізмом, брехнею, яка неустанно пропагується через ЗМІ, але вони моляться за навернення Росії, за посвячення Росії Непорочному Серцю Матері Божої, вони моляться за навернення грішників і спасіння людських душ. Вони є правдивими патріотами Росії, бо бачать, в якій небезпеці перебуває їхній народ, і бажають прозріння для нього. Справу Божу і спасіння людини вони поставили на першому місці, як цього вимагає свята віра і як годиться робити правдивим католикам. Вони моляться за Україну, за мир на нашій землі, вони не байдужі до горя й страждання українського народу. Це справжні християни, бо розуміють, що нема чужого горя, чужої біди, ми діти Божі й маємо жити так, як навчав нас Ісус Христос.

Хай Господь Бог поблагословить тим вірним католикам із Москви! І ми, дорогі брати і сестри, приєднуймося до спільної молитви на Вервиці з усіма католиками Всесвіту, з усіма людьми доброї волі, щоб Непорочне Серце Матері Божої з Фатіми затріумфувало в цілому світі. Щоб те зло, яке має своє глибоке коріння по сьогоднішній день у Москві (мавзолей), було переможене. Хай передадуть тіло Леніна землі і хай покаються за всі ті злодіяння, які вчинив їхній вождь і його послідовники в цілому світі. Бо тільки через покаяння можна прийти в обійми доброго Бога, який прийме кожного з нас, як прийняв блудного сина.

Ще одне свідчення про опіку Матері Божої Фатімської над українським народом: «18 лютого на

Майдан привезли статуетку Матері Божої Фатімської. «Марія обіцяла, що коли будемо молитися вервицю, матимемо захист», – сказала сестра Люцина, яка молилась вервицю та інші молитви зі сцени. Сестра розповідає, що майданівці справді мали захист Богородиці. На Майдані було багато вогню, а вітер дув у бік беркутівців. «Це чудо, що Господь дав нам підтримку!» – сказала сестра Люцина.

Якось після півночі, під час наступу майданівці полонили кількох беркутівців. Ось що розповів у своєму фейсбуці о. Микола Мишовський: «Люди були готові їх розірвати на шматки, довелося втрутитися, щоб ми не опустилися до їхнього рівня». Врешті, беркутівцям надали медичну допомогу й відпустили.

Сестра Люцина, яка весь час була на сцені, розповідає, що близько третьої ночі почали стріляти по сцені. «Куля пролетіла, зачепивши лише мою куртку. Але одну людину було поранено». Сестра каже, що настав момент, коли люди самі говорили: «Не будемо боятися. Будемо далі стояти і молитися». У той момент куля падає перед ними на підлогу.

Отець Ципріан розповідає, що коли виносили поранених із Майдану, біля нього самого вибухнуло кілька гранат. У ресторані «Млинці», що на Майдані Незалежності, облаштували медичний пункт, інший – у Михайлівському соборі. Усі чекали на світанок, каже о. Ципріан. На світанку «Беркут» затих» (За матеріалами Католицького Медіа-Центру 19. 02. 2014. КРЕДО).

Ще не одні будуть свідчення про опіку Матері Божої Фатімської, але пам’ятаймо: Вервиця дана нам Богородицею не для цього, щоб вона висіла на шиї, в автомобілі, в шафі, а щоб ми брали її до рук, перебирали зернятка й молилися до Діви Марії. І тоді набагато більше отримаємо ласк через Непорочне Серце Богородиці.

(Далі буде)

о. Василь КОВПАК, СБССЙ