Година Адорації (За о. П.Ю. Еймаром)

Перші п’ятнадцять хвилин: Поклоніння

1. Поклоняйся нашому Богові в Його Божому Таїнстві – впади на коліна, щойно побачивши Ісуса в праведній Жертві (євхаристійний хліб), поклонись Йому на знак твоєї любові та залежності від Нього. Поклоняйся Йому, як поклонялися царі-мудреці, що припали лицем до землі й віддавали шану Дитятку-Ісусові, яке спало в убогих яслах, оточене бідними пастушками.

2. Після цього першого, майже механічного та тихого акту, поклоняйся Богові зовнішнім актом віри. Він є неймовірно важливим, бо викликає і відкриває почуття, серце і розум до євхаристійної Адорації. Він відкриє тобі серце Бога і скарби Його ласк. Тут найперше потрібна сильна віра.

3. Принеси потім у жертву самого себе. Віддай Богові владу над своєю душею, розумом – щоб Він краще його розумів. Віддай Йому серце, щоб воно любило Його, а свою волю – щоб Йому служила. Віддай Йому своє тіло зі всіма відчуттями, щоб кожна клітинка тіла любила Його. Складай Богові в жертву свої думки і прагни, щоби Божа Євхаристія була найважливішою думкою твого життя. Нехай Ісус стане королем і Богом твого серця. Не бажай нічого, крім того, щоб Йому служити і Його прославляти. Пам’ятай тільки про Бога та живи для Нього.

4. Оскільки твоє поклоніння є недосконалим, поєднай його з поклонінням Найсвятішої Діви у Вифлеємі, Назареті, на Голгофті, на Святій Вечері. Поєднуй їх зі всіма поклоніннями Церкви, всіх святих душ, котрі в цей момент поклоняються нашому Богові. Саме так твоя Адорація стане святішою та заслуженішою.

Другі п’ятнадцять хвилин: Акт подяки

1. Поклоняйся і благослови нескінченну любов Ісуса до тебе в Його Таїнстві. Ісус прийшов у своїй особі до тебе з неба, щоб не залишити тебе сиротою на цій землі вигнання і біди. Він хоче бути твоїм товаришем і потішителем. Подякуй же Йому за це зі всіх твоїх сил і з цілого серця. Подякуй Йому разом зі всіма святими.

2. Захоплюйся тими жертвами, які Він складає в своєму сакраметальному житті. Він ховає хвалу Свого Божества і тіла Свого, щоб не засліпити тебе їхнім блиском. Закриває свою велич, щоб ти наважився прийти до Нього і розмовляти з Ним, як зі своїм другом. Він не виявляє всієї Своєї всемогутності, щоб не налякати тебе і не карати. Не показує досконалості всіх Своїх чеснот, щоб не бентежити тебе. Він навіть зменшує вогонь Свого серця і Своєї любові, бо ти не міг би витримати її сили та солодкості. Він дозволяє тобі тільки спостерігати за Своєю добротою, яка проблискує крізь святі постаті, наче сонячні промені крізь хмари. Він приймає тебе щогодини, вдень та вночі, бо Його любов не знає спочинку. Він завжди повен солодкості, не пам’ятає твоїх гріхів та недосконалостей. Тільки прийди до Нього та покажи Йому свою ласкавість, радість та любов. Можна сказати, що приймаючи тебе, Він потребує тебе для Свого щастя. Подякуй Ісусові з усієї душі! Подякуй Отцю, котрий подарував тобі Божого Сина! Подякуй Святому Духові за те, що втілив Його знову для тебе на вівтарі. Проси небо та землю, ангелів та людей, щоб допомагали тобі дякувати та прославляти таку велику любов Бога до тебе.

3. Роздумуй над сакраментальним життям, яке Ісус прийняв для тебе і переймись Його почуттями. В Євхаристії Він теж такий убогий, як у Вифлиємі. А може ще убогіший, бо у Вифлиємі мав Свою Матір, якої тут немає. Він нічого не взяв з Собою з неба, лише Свою любов та ласку. Подивись, який Він покірний у Божій Жертві. Він готовий уважно слухати кожного – навіть свого ворога. Захоплюйся Його покірністю! Тут, у Євхаристії, Він сходить аж до самих низів, з’єднується з бездушними та низькими постатями, котрі не мають жодної сили, жодного іншого існування крім того, яке вони отримали через Нього. Його любов до нас зробила з Нього нашого в’язня. Він прийняв неволю аж до кінця світу в цій євхаристійній «в’язниці», котра повинна стати нашим небом на землі.

4. Поєднуй свою подяку з подякою Найсвятішої Діви після Святого Причастя. З радістю неустанно повторюй з Нею Магніфікат подяки.

Треті п’ятнадцять хвилин: Перепрошення

1. Люби і потішай Ісуса, котрого забули і покинули люди в цьому Таїнстві любові. Людина має час на все, окрім на свого Бога, котрий чекає і прагне побачити її у Своєму Домі. Вулиці, будинки розваг переповнені людьми, а Божий Дім – пустий. Люди чомусь бояться Його та втікають від нього. О бідний

Ісусе, чи міг Ти сподіватися такої байдужості від тих, яких відкупив?

2. Плач над Ісусом – зрадженим, зневаженим, розп’ятим. Ті, яких Він найміцніше любив і обдарував своїми ласками, найбільше зневажають Його браком пошани. Вони знову розпинають Його тіло і душу, хоча б тими ж святотатськими сповідями. Так вони продають свою душу дияволу. Задумайся, чи ти так не чиниш? Чи міг подумати Ісус, що Його неймовірна любов та найцінніші ласки можуть стати предметом людської ненависті і самі обернуться проти Нього? Подумай, чи ти теж не був Йому невірним?

3. Обожнюй Ісуса і винагороджуй Йому за невдячість, осквернення та святотатства всього світу. В тих наміреннях склади в жертву всі терпіння, які тебе чекають сьогодні та протягом тижня. Наклади на себе покуту за особисті провини й провини своїх близьких, а також тих, яких ти міг образити браком пошани.

4. Однак, якщо всі твої покути є занадто мізерними для винагородження за багато вчинків, поєднуй їх зі Спокутою Ісуса, нашого Спасителя на хресті. Збирай Божу кров, що тече з Його ран, і складай її в офірі за Божу справедливість. Через Його муку і молитву на хресті благай Небесного Отця про ласку і милосердя для себе і всіх грішників. Поєднуй свою спокуту зі спокутою Найсвятішої Діви біля хреста чи вівтаря. Тоді отримаєш все, бо Ісус не відмовить тобі з любові до Своєї Божої Матері.

Четверті п’ятнадцять хвилин: Благання

1. Люби Господа нашого в Його Божому Таїнстві, бо Він неустанно молиться за тебе до свого Небесного Отця, показуючи Йому свої рани, щоб тим самим Його зворушити. Його серце відкрите за тебе і для тебе. Поєднуй Його молитви зі своїми молитвами. Проси про те, що Він просить.

2. Отже, Ісус просить Отця про благословення, захист і звеличення Церкви для того, щоб люди краще Його пізнавали, любили і служили Йому. Молись за Церкву, яку переслідують, щоб Бог оберігав її від неприятелів. Тими ворогами часто є самі Його діти. Нехай Бог наверне тих загублених синів і приведе їх до Свого милосердя та справедливості. Ісус безперестанно молиться за всіх членів Свого братства, щоб вони були наповнені Його Духом Святим та Його чеснотами. Він прагне, щоб вони були повні запалу хвалити Його та працювали над тим, щоб врятувати свої душі, які Він відкупив ціною Своєї крові і Свого життя. Молись також за свого священика, щоб Бог для тебе його благословив і наповнив його потіхою. Молись за свого пастиря, щоб Бог примножив для нього ласки, яких він потребує для доброго керування та посвячення громади. Молись, щоб Бог у Церкві пробуджував покликання до священства. Молись за всі монаші згромадження, щоб вони були вірні своєму євангельському покликанню. А ті, котрих Бог туди кличе, мали достатньо відваги й любові, щоб витривати у своєму покликанні. Один святий оберігає та рятує свою країну – його чесноти потужніші від всіх армій світу.

3. Молись за ревність та витримку для побожних душ, котрі присвячують себе Службі Божій у світі і є законом Серця та Милосердя Божого. Вони потребують більше допомоги, бо частіше стикаються з різними небезпеками і більше жертвують.

4. Проси про навернення якогось великого грішника у визначений час. Нічого славнішого немає для Бога, ніж такі ласкаві діла. В кінці молися за себе, щоб ти чинив добре і в доброті провів цей святий день. Проси благословення в Ісуса – свого Царя, Бога та принеси Йому всі ті дари.

Часопис «SS. EUCHARISTIA»,

березень 1896 року Божого

Переклад з польської Ірини Канюк