Як і відколи треба виховувати дітей на добрих господарів

   Дорогі батьки! Погляньмо, як колись дбали про виховання дітей у нашому народі. Ці публікації я знайшов у своїй бібліотеці. Дуже хочу сподіватися, що це вам хоч якось придасться у вашому щоденному житті. Адже доброго навчитися ніколи не пізно.

о. Василь Ковпак, СБССЙ

   Праця хлібороба здебільшого є працею фізичною, для виконання якої потрібно здоров’я і сили. Але про здоров’я і силу треба думати і дбати не тоді, коли вони вже потрібні для виконання тієї чи іншої фізичної праці, а завчасу, починаючи від перебування дитини в лоні матері. Це може видатися комусь смішним, але так воно є. Коли мати, яка в своєму лоні вже носить і відживлює майбутнього господаря, не буде добре підживлюватися сама й до того тяжко працювати – годі сподіватися, аби її дитина, яка в таких умовах побачить світ Божий, була здоровою і сильною. Це вказує на те, якою опікою маємо оточити маму майбутнього господаря: вона повинна добре відживлюватися і тяжко не працювати. Пізніше, весь час годування дитини груддю, мама також повинна добре відживлюватися. Пам’ятаймо, що для дитини найкращою відживою є молоко матері! Коли це занедбаємо через півголодне життя матері – не допоможуть потім дитині жодні штучні підживлення. Після того, як дитина перестає в дживлятися молоком матері, потрібно уважно поставитися до того, як і чим маємо відживлювати дитину, а не пхати їй до рота будь-що, аби вона не кричала. Так само мусимо дбати про найкращу відживу для дітей у час їхнього зростання – звичайно, в міру того, наскільки дозволяють нам наші матеріальні засоби. Про засоби, звичайно, має дбати батько, а про добре їх використання – мати. Тому нам дуже потрібна свідома господиня-мати.

   Поруч з доброю відживою дитини треба дбати також і про її добрий фізичний розвиток. Змалечку мати повинна оточити свою дитинку якнайбільшою опікою, бо лише така опіка може бути запорукою того, що дитині нічого злого не станеться. Але це може бути тільки тоді, коли сама мама буде свідома своїх обов’язків. Згодом, коли дитина почне підростати, її обов’язково потрібно записати до одного з фізкультурних товариств, які є десь поблизу. Якщо в селі такого товариства нема, батьки мусять постаратися, аби таке товариство для своїх дітей заснувати. Добра й доцільна фізична культура спричиняється до доброго фізичного розвитку та спритності дитини, а також до її загартовування.

   Велику увагу також слід звернути і на духовний розвиток дитини. Вже змалечку маємо слідкувати за кожним рухом дитини та давати добрі й правдиві відповіді на кожне дитяче питання. Мусимо остерігатися перед дітьми всього такого, що могло б зле впливати на духовний розвиток дитини. Мусимо плекати в дитині любов до Бога, до рідного краю, до свого народу й пошану до старших. Це все належить до обов’язків батьків, а передусім матері. Знову бачимо, які великі обов’язки матері щодо дитини та наскільки кожна мати повинна бути свідомою своїх. Потім, коли дитина досягне віку, що її можна дати до дитячого садочка – обов’язково записати до такого садочка. Проте батьки мусять подбати про те, щоб у дитячому садочку все було якнайкраще: все, що робитимемо для садочка – робитимемо для своїх діток. Коли дитина досягне шкільного віку – обов’язком батьків є дати своїй дитині якнайкращу освіту, на яку тільки вони будуть спроможні. Кожна дитина має закінчити середню колу! Немає жодного оправдання для батьків, які відривають дитину від науки в школі.

   Але закінчення школи ніколи не може бути кінцем науки. Діти, які в майбутньому мають працювати не на господарстві, а за якимсь іншим фахом – йдуть навчатися цього фаху до спеціальної школи чи вищого закладу. А що ж повинні робити ті діти, які мають працювати на господарстві, разом зі своїми батьками? Вони також повинні вчитися! Ті, які мають можливість – повинні йти на науку до рільничих шкіл, а які не мають можливості студіювати в рільничій школі – повинні вписатися до Хліборобського Вишколу Молоді (ХВМ). Але пам’ятаймо, що Хліборобський Вишкіл Молоді може існувати тільки як Секція при Кружку Крайового Господарського Товариства «Сільський господар». Отже, коли в якомусь селі вже є Кружок «Сільського господаря», то при ньому можемо заснувати таку Секцію, а коли немає – то спочатку треба заснувати Кружок, а потім уже при ньому Секцію. Наука в Хліборобському Вишколі Молоді триває найменше чотири роки. Отже, коли дитина в 14 років закінчить народну школу, то до 18 років свого життя вона має ще проходити науку в Хліборобському Вишколі Молоді. Чого ж навчають у Хліборобському Вишколі Молоді? Там цілих чотири роки навчають того, як треба плекати рослини та тварини, щоб мати з них якнайбільшу користь, тобто вчать доброї господарки на ріллі, а також виховують на добрих і свідомих громадян. Це школа, яку Крайове Господарське Товариство «Сільський господар» провадить на місцях через своїх інженерів-агрономів та спеціально вишколених для того інструкторів. Всього цього діти вчаться, не відриваючись від своїх батьків, від праці в батьківському господарстві. Хто закінчить науку в Хліборобському Вишколі Молоді – напевно буде зразковим господарем та добрим і свідомим громадянином.

   Обов’язком молоді є також приналежність до культурно-освітніх та інших корисних організацій, що є в селі. Але, передусім, усі повинні належати до свого станового товариства, тобто бути членами Кружка Крайового Господарського Товариства «Сільський господар» у своєму селі, а також і працювати в ньому в міру своїх сил.

   Отже, для того, щоб виховати дітей на добрих господарів, потрібні:

   1. Добре відживлювання.

   2. Добре фізичне і духовне виховання.

   3. Добра загальна і фахова освіта.

   4. Приналежність до своєї станової організації і праця в ній.

   5. Участь у культурно-освітньому та громадському житті.

   Оце і все, що потрібно для того, щоб виховати дітей на добрих господарів. Немає тут нічого неможливого. Треба тільки праці й любові батьків до своїх дітей та любові дітей до своєї Рідної Землі і свого Народу.

   Р. S. Від редакції. Публікація адаптована до норм сучасної української мови.

Антін РОМАНЕНКО, інженер-агроном

Календар «Сільський господар»,

Львів, 1937 р.