Проповідь про Божу мудрість

Во імя Отца і Сина і Святаго Духа! Амінь.

Слава Ісусу Христу!

Дорогі брати і сестри! Сьогодні ми зібралися так численно на цю відпустову святкову Св. Літургію на честь пам'яті Святої Преподобної матері нашої Параскеви, а також свв. мучеників Назарія, Геврасія, Протасія і Кельсія. Хочемо застановитися над дуже важливими речами в житті: що можемо взяти з нинішньої Євангелії, нинішнього Слова Божого?

Господь сказав до Соломона: "Якщо Твоє серце буде палати такою великою любов'ю до Господа Бога, як палало серце твого батька Давида, Я буду зсилати Своє благословення на тебе і на твій нарід. Якщо ти відступиш від правди Божої, зійдеш із дороги Божої, то розпадеться царство твоє". І знаємо, що наприкінці віку Соломон зійшов з доброї дороги. Зійшов, бо дозволив своїм жінкам і наложницям, яких мав досить, поставити на пагорбах Єрусалима капище поганським богам і приносити жертви. Впав цар Соломон, тоді Господь Бог поділив Ізраїль, а опісля увесь нарід попав у неволю чужинців.

Дорогі брати і сестри! Мудрість − це дар Божий. Нашу мудрість ми маємо використати на славу Божу. Світлої пам'яті слуга Божий Митрополит Андрей Шептицький складає молитву, прохання про мудрість: "Великий і Всемогутній Боже, зішли на мене з високих і святих Твоїх небес, з престолу Твоєї слави Твою святу мудрість. Дай мені мудрість Твого уподобання, щоб я в житті зумів те, що Тобі є миле, щоб гарячо бажав і мудро шукав і з правдою визнавав, досконало виконав те, що Тобі є на часі. Дай мені, Боже, мудрість мого стану, щоб я виконав те, що Ти бажаєш, дай мені розуміти мої обов'язки, дай мені мудрість моїх обов'язків і дай мені виконати так, як треба; дай мені мудрість Твоїх доріг та мудрість ходження по стежках Твоєї волі. Боже, дай мені, щоби я зумів не виноситися в одних і не впадати в других. Дай мені мудрості радості і мудрість смутку, хай тішуся лиш тим, що веде до Тебе. І хай смучуся лиш тим, що від Тебе віддаляє. Дай мені мудрість щирого і простого наміру, мудрість простоти, мудрість щирості, хай серце моє через ціле своє життя звертається до Тебе".

У цій молитві Митрополит Андрей просить: "Дай мені мудрість пророків, мудрість мучеників, мудрість апостолів, мудрість дів. Дай мені, Боже, мудрість покаяння, щоб я щирим серцем жалів за свої гріхи, за свої вчинки".

Дорогі мої, мудрість − це не те, як то часом кажуть у народі: він вміє жити, бо вміє красти, ошукати, обманути, обдурити. Це є глупота, бо людина, яка живе такою нібито мудрістю, стягає на себе Боже прокляття, і з такої мудрості не буде мати пожиток ані він, ані його діти, ані онуки. Второпна мудрість, про яку говорить нинішнє Євангеліє, базується на Слові Божому, на Ласці Святого Духа.

І тому нині, дорогі брати і сестри, як ніколи, просімо про той великий дар святої мудрості. Боже, дай нам мудрих батьків, мудрого тата і мудру маму. Мудрі тато і мама, чоловік і жінка будуть мудро виховувати своїх дітей, вони будуть мудро вести господарку, мудро будуть жити зі страхом Божим у своєму серці і своїй душі. Мудрі тато і мама будуть разом клякати до ранішньої і вечірньої молитви і будуть провадити своїх дітей. Мудрі тато і мама будуть іти і вести своїх дітей на Службу Божу. Мудра мама, пораючись біля кухні, візьме і поставить біля себе свою дочку, щоб вона навчалася праці; мудрі мама і бабця, йдучи в поле, візьмуть своїх дітей і онуків і будуть навчати їх працювати, бо вони розумітимуть, що таке виховання, що таке мудрість. Мудрі тато і мама не дозволять, щоб їхні діти годинами сиділи біля комп'ютера, біля Інтернету або йшли до того вашого "Акваріуму". Мудрі мама і тато не дозволять, щоб їхні діти йшли десь там, де є гріх. Мудра мама буде сидіти, читати, тлумачити, розказувати, навчати, говорити, спілкуватися зі своїми дітьми, пояснювати і буде виховувати. А нерозумна мама, як ті нерозумні євангельські діви, буде тільки гарбати, щоб мати всього багато, а потім минає час, сонце заходить у житті, і вона дивиться і бачить: що з того, що та вілла стоїть на подвір'ї, а там немає ні порядку, ні любові між дітьми, ні виховання, ні спокою, ні миру...

І нині так важливо, дорогі брати і сестри, в нашому житті дбати про той дар мудрості християнської родини, чоловіка і жінки, батька і мами. Бо добрий, второпний батько ніколи не скаже кривого слова у присутності дітей, мудрий і второпний батько буде завжди любити і шанувати своїх батьків, дружину, поважати інших, дитина біля мудрого батька ніколи не навчиться ні проклинати, ні красти, ні осуджувати, ні гніватися, ні обмовляти, бо в тій християнській родині буде процвітати дар мудрості, дар любові, дар пошани і поваги один до одного. Розумні тато і мама будуть старатися закладати добрий фундамент у своїй родині і в своїх дітях.

Мудрі і второпні діти будуть пам'ятати, що існує Декалог, що існує заповідь Божа, яка каже: шануй, люби, поважай тата і маму, і тобі добре буде на землі і ти будеш довго жити на ній, і Бог буде благословляти тебе. Розумні діти не будуть слухати товариства, компанії, не будуть казати: "Мамо, ти нічого не знаєш, нині цілий світ грішить, нині цілий світ живе в гріху, а я не можу жити по-іншому". Але мудра дитина, яка наповнена дарами Божими, завжди буде боятися гріха, буде втікати від гріха, буде уникати грішної дороги, дороги пияцтва, розпусти, гніву, ненависти, насильства. Серце такої дитини буде завжди горіти любов'ю до Бога і буде завжди мати огиду до гріха.

Тому так важливо закласти той дар мудрості. Ми всі потребуємо тої мудрості: добре жити з мудрим сусідом, добре і мило жити з ним, бо мудрий сусід порадить тебе в смутку, потішить у терпінні, добрий сусід буде співчувати тобі, він не буде заглядати опівночі і відкривати фіранку: що ти привезла чи принесла. Навпаки він виключить світло і не захоче знати, що робиться на твоєму подвір'ї. І з таким мудрим сусідом добре жити, любо ділитися всім, мати відкрите серце і відкриту душу. Але коли сусід невторопний і нерозумний, і в його душі панує ненависть, заздрість, там немає життя ні для нього, ні для дітей, там постійні сварки, наклепи, обмови, осуд, підозри...

Добре з мудрим працювати на робочому місці, бо тебе людина завжди зрозуміє, підстрахує, допоможе, розрадить, вона співчутлива і звеселить тебе. З мудрою і второпною людиною завжди знайдеш спільну мову. Ви уступите одне одному, ви будете одне одному допомагати, ви зрозумієте один одного.

І тому так важливо, дорога молоде, дивитися на життя мудрими очима. Дівчино, вибирай собі хлопця не багатого, але мудрого, бо з мудрим проживеш щасливий вік і життя, а з шалапутом, з пияком, наркоманом змарнуєш свій вік, своє життя. З второпним хлопцем у будь-яких життєвих ситуаціях ви будете радитися, допомагати один одному, розуміти один одного. Юначе, якщо візьмеш собі дівчину легковажну, зухвалу, яка не привчена праці, не ходить до церкви, не молиться, а тільки думає про земну красу, то вважай, бо не слова життя красять, а діла, серце людини. І ви, молоде покоління, вважайте, як маєте вибирати супутника в своєму житті: шукайте тої євангельської мудрої діви, яка буде доброю жінкою в твоєму житті, доброю мамою для твоїх дітей, доброю християнкою.

Нинішнє Євангеліє каже про п'ять мудрих дів, второпних дів, які завжди готові вийти назустріч своєму Господеві, а в їхніх світичах завжди є олива. Ота мудра діва, яка має завжди засвічений свічник, в якої все в порядку - це добра мама, любляча жінка, доб-ра господиня, це второпна особа, яка живе в любові, злагоді і мирі в своїх родині. Але щоб це мати, дорогі брати і сестри, потрібно просити так, як просив цар Соломон. Не проси, дорогий тату і мамо, для своїх дітей ані багатства, ані невідомо чого, але щодня молися і проси: "Боже, дай моїм дітям, онукам, дар мудрості". Бо якщо твоя дитина буде мудра, вона ніколи не приступить до злого товариства. Бо інколи батьки кажуть: моя дитина була добра, її затягнули в погану компанію, в зле товариство. Це неправда. Зла твоя дитина була. Бо мудра дитина буде втікати від злих і гріховних людей, їй буде дискомфортно в такій компанії, в такому товаристві. А дитина, серце якої тяжіє до зла, завжди буде шукати таке товариство, таких приятелів, їй добре буде з такими приятелями, бандитами, хуліганами, вона буде почуватися там комфортно, як удома. Бо туди горнеться її серце і душа. Вона отримала таке виховання, такий приклад і там почувається, як у своїй тарілці.

І тому сьогодні, дорогий тату і мамо, молися і проси: "Боже, дай мудрість моїм дітям, прошу Тебе". Бо мудра дитина не засоромить тебе, не принесе до тебе і твоєї хати ні ганьби, ні стиду, ні поліції. Мудра дитина, де б її не закинула доля, завжди принесе для своєї родини честь, гонор, славу і буде берегти добре твоє ім'я.

Просімо сьогодні о ласку Духа Святого, про просвічення, дар мудрості для нашого народу. Бо нарід розумний, второпний завжди буде просити потіхи і розради в Бога. Нарід, наповнений даром мудрості, завжди буде вірний Господу Богу, своїм звичаям, традиції, батьківській вірі, він твердо і непохитно буде стояти на тих засадах. Але нарід, який не є второпний, якому брак розуму, буде завжди ставити свою ногу в багно, а другу витягати, і так не буде кінця краю.

Тому в нинішню урочистість взиваю до вас − молімося всі разом: "Боже, поглянь на нас з високого неба і дай дар мудрості нашому народу, − як говорить митрополит Андрей Шептицький. − Боже, просвіти мій нарід, бо без Твоєї, Боже, мудрості нарід не зробить поступу ні в науці, ні культурі, ні мистецтві, ні в духовному житті". Тільки мудрість, яка походить від Господа Бога, якщо ми її приймемо добре до нашого серця і душі, буде розвиватися і приносити обильні плоди, буде процвітати в нашому народі, в кожній українській хаті і родині. Тоді не буде зла, не буде злоби в народі, тоді не буде дивитися один на одного кривим оком, і буде спокій і Боже благословення. Чи можливо це? Так. Якщо ми будемо шукати і наші серця повернемо до Бога. Якщо наша віра не буде мізерною, а буде стійкою і витривалою, якщо ми будемо розуміти, що таке Свята Літургія, якщо зі страхом Божим будемо слухати Слово Боже і виконувати його в нашому житті?

Не потрібно шукати десь там далеко, що там, у Верховній Раді, є багато немудрих, але шукаймо в себе, що в моїй хаті є багато немудрих, з якими я маю щось робити. Бо чоловік, який заробить гроші і піде проп'є їх, − хіба то мудрий? Дитина, яка пискує і зневажає маму, − хіба мудра? Там брак розуму, брак любові, і не дивіться, що він має студії, два або три дипломи − це ще не говорить про мудрість, про ту Божу мудрість.

Мудрий був Соломон, коли говорив: "Боже, нічого не хочу, але дай мені мудрості". Але в кінці життя він не зміг цієї мудрості використати. І ми, якщо маємо ту мудрість, використовуймо її на славу Божу.

Бажаю собі і кожному з вас великого дару Божої мудрості. І як буде в нас цей дар мудрості − повірте, зміниться наше життя. Бо розумна жінка не буде робити крик, шум, скандал, бійки, коли прийде чоловік у нетверезому стані, але второпна, розумна жінка буде шукати, як вийти з цієї ситуації, буде просити, благати, молити Бога, брати дев'ятниці, добровільний піст, щоб спасти його душу, щоб навернути. Розумна мама, коли буде бачити, що дитина має якісь злі налоги в своєму житті, не буде гладити по голівці, але буде старатися викорінювати те зло з серця дитини і наставляти її на добру дорогу. А немудра мама скаже: та воно ще мале, не розуміє, чого хоче, виросте і зрозуміє. Ага, чекай коли виросте і піде до кнайпи, тоді зрозуміє.

Дорогі мої! Стараймося пізнати Божу мудрість і будувати своє життя на засадах тієї Божої мудрості. Амінь.

Слава Ісусу Христу!

о. Василь КОВПАК, Генеральний настоятель СБССЙ