Повернення до рідної святині

Медпрацівники мікрорайону Рясне-І складають Акт посвяти Матері Божій Потіхи

У події, що відбулася на парафії Свв. Верховних Апп. Петра й Павла (Львів, Рясне-1) на саме свято Благовіщення Пресвятої Богородиці (попри небажання й упередженість деяких противників Святої Унійної Традиції УГКЦ, які люблять хвалитися тим, що вже остаточно "очистили наш обряд" від не властивих для нього "елементів"), не можна не вбачати святої волі Божого Провидіння. Про це засвідчила присутність на святі понад 5 тисяч вірних, які прибули сюди з різних куточків Галичини, щоб зустріти і вшанувати копію Чудотворного Образа Матері Божої Потіхи. Всі усвідомлювали, що вони є свідками воістину великої, неповторної історичної події: адже до рідного храму після 67-и років відсутності повернулася старовинна ікона, щоб зайняти в ньому належне їй почесне місце і стати Утішителькою стражденних і потребуючих, спраглих ласки та розради у щоденних проблемах і турботах життя. Цей Чудотворний Образ колись був окрасою і гордістю парафії, до нього упродовж 400 літ з надією і любов'ю горнувся вірний люд, молився біля нього і прославляв його. У 1945 році оригінальна ікона була вивезена до Польщі, де перебуває донині.

Але, видно, Мати Божа Потіхи дуже бажала повернутися на своє прадавнє улюблене місце, тому зробила так, щоб Її знайшли. А наш обов'язок сьогодні - відродити набоженство до Неї, повернути Їй заслужену славу, яку Вона мала колись на наших землях.

Урочистості того пам'ятного дня розпочалися безперервним годинним дзвонінням парафіяльних дзвонів і величавою процесією, на чолі якої несли Чудотворний Образ Матері Божої Потіхи. Лунали пісні на честь Марії:

До Тебе я лину, як лань до води,

До Тебе взиваю: "О Мати,

спаси!"

До Тебе, єдина надіє моя,

До Тебе, Маріє, потіхо земна!

До цієї визначної події Священиче Братство Святого Священномученика Йосафата підготувало і подбало про видання чудового Марійського молитовника, в якому висвітлюється історія Чудотворного Образа Рясненської Матері Божої Потіхи, а також містяться укладені молитви, дев'ятниці, вервички та інші молитовні практики для Її вшанування. А скільки прекрасних пісень створено на Її честь, в які вклали всю любов свого серця і священики, і Традиційні сестри-монахині ЧСВВ Провінції Божого Милосердя, і вірні Святої Унійної Традиції!

Цього дня відбулося посвячення копії Чудотворного Образа, а також каменя під будівництво каплиці-санктуарію, де цей Образ буде виставлений для почитання.

Приклякнувши на коліна, любов і вірність Матері Божій прирікали священики СБССЙ, Традиційні сестри-монахині ЧСВВ, католицькі родини, вихователі й вихованці дитячих дошкільних установ, учителі й учні середніх шкіл, працівники охорони здоров'я і комунальних служб, підприємці різних галузей, всі вірні Святої Унійної Традиції. До Святого Причастя в цей день загалом приступило 1700 вірних.

Після урочистої відпустової Святої Літургії був відчитаний Акт посвяти парафії і українського народу Матері Божій Потіхи з проханням про Її благословення, заступництво і опіку.

Цю подію широко висвітлювали місцеві засоби масової інформації, зокрема газети "Високий Замок" і "Експрес".