Вибір стану і приготування до подружжя

Вибір чоловіка чи жінки тільки через призму ідеалу, але без тве­резої застанови, залишає відбиток на майбутньому житті. Часто вже перші дні після шлюбу розвінчують оманливі уявлення і відкривають­ся очі, але вже запізно. Ми могли б уберегти своїх дітей від багатьох розчарувань, якби від самого малку привчали їх до обережності і твере­зого погляду на світ, до оцінювання людей на підставі їхніх вчинків, а не слів.

І. Вибір стану

Добрий вибір життєвого шляху для дитини є однією з найбільших турбот батьків і вихователів. Від нього залежить щастя і добро сус­пільства. Досвід показує, що ті, які вибрали невластиву для них доро­гу, усе життя будуть почуватися не­щасливими, а суспільство не матиме від них великої користі. Добрий ви­бір - це нелегка справа, особливо у час безробіття, економічних криз і непевної ситуації. Не вдаючись у подробиці, спробуємо визначити декілька основних вказівок як для батьків та вихователів, так і для мо­лоді.

1. Що є вирішальним при виборі стану?

Передусім, повинна бути певна схильність, готовність віддатися цій професії. Не варто обирати заняття, яке тобі категорично не подобаєть­ся. Погано роблять батьки, насильно нав'язуючи дітям певну професію чи діяльність. Минули уже часи, коли інтелігентні люди соромилися фізич­ної праці, промислу і торгівлі. Нині зростає розуміння того, що кожна діяльність добра і потрібна для суспільства, а у зв'язку з цим зростає й кількість навчальних закладів з від­повідних професій.

Другим важливим чинником при виборі професії є здоров'я. Різні про­фесії мають різні вимоги щодо цього, і тому варто добре застановитись, чи ти відповідатимеш цим вимогам. На­приклад, людина, яка має проблеми з диханням, не може стати учителем або працівником в атмосфері, насиченій пилом і димом. Хто має слаб­кий зір, не повинен вибирати занят­тя, яке б вимагало здорових очей і т. д. Потрібно вибирати собі таке за­няття, яке можна добре виконувати без великої шкоди для здоров'я.

Третім не менш важливим чин­ником є здібність до обраного фаху. Йдеться тут, залежно від роду занят­тя, про фізичні чи розумові здібності, або про ті, що стосуються певних від­чуттів: пам'ять, якщо потрібно буде швидко орієнтуватися; сила м'язів, якщо потрібна буде вправність; го­стрий зір, слух або дотик. Без цих даних праця не буде доброю, а в де­яких професіях їх брак може навіть стати причиною нещасних випадків, як наприклад у водіїв, машиністів, пілотів. Сьогодні є спеціальна наука - психологія заняття, яка допомагає у дослідженнях тих психологічних і фізіологічних властивостей, що їх вимагає кожен фах. Опираючись на практичний метод, вона старається виявити здібності даної особи й ви­значити, які заняття їй підходять.

Четвертим чинником, який також варто згадати при виборі професії, є конкретні умови й перспективи, що відкриваються для певної категорії працівників. Не слід обирати про­фесію, якщо вона у майбутньому не забезпечить праці і достатнього утримання.

2. Пам'ять про останню ціль

Ідеальним був би вибір такого фаху, який дозволить даній особі використати якнайкраще її розумові й фізичні здібності, принесе їй задо­волення від улюбленої праці й за­безпечить добрі умови життя. Варто додати, що при виборі стану люди­на не повинна ніколи забувати про свою основну мету - славу Божу і власне спасіння, цьому вона повинна підпорядкувати все інше. Якщо ж хтось наперед знає, що в певній професії не зможе бути моральною людиною, тоді він повинен відмови­тись від неї та обрати щось інше.

Батьки з свого боку повинні та­кож пильно стежити за здібностями дітей, а після закінчення школи ви­рішити, де вони будуть продовжува­ти здобувати освіту. На навчання не слід шкодувати коштів, бо для дітей це є питання життя.

3. Духовний стан, монаше покликання

Ведучи мову про вибір профе­сії, не можемо залишити осторонь таке важливе питання, як покликання до священичого чи монашо­го стану, яке дуже часто зустрічає спротив з боку батьків. Для батька й матері, які працювали над дитиною, сама думка про розлуку чи відмову від омріяної на старості літ опори в житті є тяжкою і болісною. Але чи не переживають вони подібних від­чуттів, проводжаючи дочку до дому чоловіка, часто у далекі краї? Метою батьків є щастя дитини, а вона може знайти його саме в тій професії, якої прагне, тим більше, що йдеться про святий і вищий від інших стан.

Не личить християнським бать­кам забороняти, коли сам Бог цього бажає. Погоджуючись із Його волею, ми запевняємо щастя дитині й собі самим, Бог же винагородить за це не тільки у майбутньому житті, але вже тут, на землі. Цілком хибною є думка, що батьки і діти перестають спілкуватися. Посвята себе на слу­жіння Богові не відкидає любові до батьків, а навіть освячує і підносить її. Вияви найвищої прив'язаності з боку синів і дочок, посвячених Бого­ві, є щоденним явищем.

Інша справа, що бажання посвя­тити себе Богові може бути миттєвою хвилинною забаганкою або наслід­ком розчарування. Треба впевнити­ся у правдивості покликання. Коли ж виявиться, що Бог направду кличе до себе, католицькі батьки не повинні Йому противитися, але, керуючись Його любов'ю, праг­ненням щастя для дитини і влас­ним обов'язком, хай переможуть почуття жалю і зі щирим серцем віддадуть дитину на це святе слу­жіння.

ІІ. Приготування до подружнього стану

Окрім формування характеру й вибору стану, молоді люди та­кож вирішують важливе для пізнішого життя питання майбутнього домашнього вогнища. Першу лю­бов старші не повинні висміювати, але високо цінувати й сприймати у відповідному світлі.

1. Перше серйозне кохання

Це дуже важлива справа, оскільки вона і є немовби віссю, навколо якої обертаються у цей час усі думки, почуття і плани мо­лодих осіб. Це найбільш ризико­вана справа, оскільки через брак досвіду людина наражається на різні обмани і розчарування. Саме в цей час молоді люди потребують як ніколи допомоги й розсудливої поради, хоча не завжди їх сприй­мають, особливо, якщо ці поради не співпадають з їхніми власними прагненнями. Тільки особа, до якої вони мають особливу дові­ру, спроможна пояснити їм багато чого, навіть якщо інколи на це по­трібно буде витратити багато часу й сил.

Варто відзначити, що батьки покликані в першу чергу відіграти роль таких людей, до яких дитина прийде за порадою. Якщо до цьо­го вони добре виховували свою дитину, то й тепер зможуть впли­нути на її почуття, вберегти від можливих небезпек. Оскільки цієї батьківської допомоги потребують молоді люди обох статей як при по­передньому знайомстві, так ще біль­ше після заручин, які накладають вже взаємні обов'язки і дають певну запоруку майбутнього зв'язку, ми постараємося подати коротко най­важливіші вказівки щодо цих обох періодів.

2. Реальне і тверезе оцінювання людей

Зав'язання тривалих знайомств є нелегкою справою. Щоразу біль­ше зустрічаємо безсоромних і немо­ральних людей, які уміють говорити солодкі слова і давати великі обі­цянки. Їхніми жертвами стають пе­редусім невинні особи, які схильні бачити власні достоїнства в інших і приймають їхні освідчення з такою простотою серця, до якої звикли від дитинства. Звідси виникає ба­гато розчарувань і поразок у житті, - тому на батьків також покладено відповідальність, щоби підтримували і перестерігали своїх дітей.

Ця допомога є завжди потріб­ною, оскільки певне засліплення є неминучою вадою усіх закоханих, які бачать один в одному тільки до­бре, закриваючи очі на вади, а навіть якщо побачать їх, то щиро вірять, що "все буде добре" і тим самим грі­шать надмірним оптимізмом і легко­вірністю. Інколи результат виправ­довує сподівання, проте все таки частіше це бачення через призму ідеалу, але без тверезого бачення, застанови, залишає відбиток на май­бутньому житті. Часто вже перші дні після шлюбу розвінчують оманливі уявлення і відкривають очі, але вже запізно. Ми могли б уберегти своїх дітей від багатьох розчарувань, якби від самого малку привчали їх до обе­режності і тверезого погляду на світ, до оцінювання людей на підставі їх­ніх вчинків, а не слів.

3. Панування над собою, взаємна пошана

В особистому спілкуванні наре­чені повинні пам'ятати про особливі вимоги у ставленні один до одного. Найважливішими завданнями чо­ловіка - є шанувати гідність жінки, без якої любов до неї ніколи не буде правдивою любов'ю, лише егоїзмом, який приведе зі собою найгірші на­слідки. Якщо батьки зауважать, що хлопець надто вільно починає спіл­куватися з їхньою дочкою, занадто довірливо й не завжди відповідно висловлюється, вони можуть боя­тися цього зв'язку й перестерегти її завчасно: так чинять легкодумні чоловіки, шукаючи в першу чергу за­доволення власних пристрастей, а не щастя інших - вони не вміють па­нувати над собою і тому не є для неї відповідним партнером.

Такі люди часто живуть під гас­лами: "уживання життя", "вільної волі", "вищої моральності", за яки­ми криється душа без віри і мораль­них засад. По-іншому поводиться шляхетний чоловік, хлопець: слаб­кість і делікатність жінки, дівчини пробуджують у ньому почуття ли­царства. Він намагається шукати в жінці передусім людину, а не особу протилежної статі, бачачи в ній не лише чуттєву сторону, але швидше душу жінки з її прекрасними рисами, які, відповідно розвинені і, зустрі­чаючись із шляхетною чоловічою природою гармонійно поєднуються з нею і приносять щастя майбутньому подружжю.

Від найменших літ батьки повинні привчати своїх дочок вимагати поваги від хлопця, або в іншому випадку розірвати з ним стосунки; щоби вони глибоко зрозуміли, що така поведінка є невід'ємною від суті справжньої жіночності, від якої залежить їхня гідність і пошана. Оскільки, через надмірну свободу поведінки вони пробуджують, попри видимий успіх, завжди в чоловікові певну нехіть, часом навіть погорду, і втрачають пошану до себе як до жін­ки. Жінки також повинні пам'ятати, що привабливість, яка притаманна їм, є чимсь милим і навіть потрібним, а неприродне і нездорове кокетство часто є нав'язуванням себе чолові­кові. Природні стосунки між нарече­ними є можливими лише при прав­дивому пануванні над собою. Тому кожна дівчина і кожен хлопець, який не є глибоко релігійним і не має стій­кого характеру, завжди дають слуш­ну підставу для сумнівів, чи їхній зв'язок буде щасливим.

4. Усвідомлення гідності і мети подружжя

У час дозрівання батьки мають виробити у дітей розуміння щодо по­дружжя і його обов'язків. Це буде увінчанням виховання у чистоті зви­чаїв, які давали дітям від перших літ життя. Попри природне розуміння, тоді треба порушити ще багато пи­тань. Передусім варто очистити по­няття любові. Оскільки людина скла­дається з душі і тіла, то і любов буде обіймати духовну й емоційну сфери буття, але перша мусить верховоди­ти. Зв'язок двох людей, які люблять один одного - це передусім зв'язок душ, які повинні бути сповнені жерт­венної любові і взаємної пошани. Потрібно правдиво показати гідність і мету подружжя.

Воно повинно бути зв'язком двох людей, відданих один одному цілко­вито і назавжди, які прагнуть йти разом усе життя, щоби взаємно до­помагати у всьому. Вони бажають цю любов перелити на дітей, у них жити далі, виховуючи їх якнайкраще на службу Богові та людям. Тільки подруги, які нічого не занедбали зі свого боку, щоб відповісти вище за­значеним вимогам, можуть з радіс­тю дивитися на своє життя і стануть спокійно перед Богом, бо вони ви­конали свій обов'язок.

Батьки повинні докладно на­вчати сина й дочку щодо подружніх обов'язків і прав, особливо щодо того, що не можна тим Божим заду­мом, який природно веде до зачаття дитини, егоїстично зловживати через застосування штучних проти­заплідних засобів, або для перери­вання вагітності. Хто не хоче мати більше дітей хай збереже необхідну стриманість, пошанує Боже право і гідність партнера, а для того, щоб виявити свою любов існує багато різних благородних шляхів.

Особливо батьки дочки, вихова­ної на християнських засадах, пови­нні переконатися у порядності наре­ченого, щоб не віддати свою дитину на муки і страждання. Дівчатам слід прищеплювати високі поняття про гідність материнства і його праг­нення, щоби протидіяти нинішньо­му егоїзмові, який велить їм шукати тільки приємностей і уникати всіх трудів.

5. Стан наречених вимагає обачності

Від моменту, коли взаємні сто­сунки стали ближчими і привели до заручин, настав найважливіший, вирішальний період. Йдеться про остаточне запізнання рішення на­речених про те, чи їх взаємні пере­конання одне про одного, кажучи по-людськи, допоможуть запевнити щастя майбутній парі. Велика обе­режність тут не завадить. Не забу­ваймо, що причиною пізніших не­щасть є не тільки зла воля і свідоме приховування правди, але набагато частіше розчарування приходить, не зважаючи на найкращу волю обох, які хотіли бути щирими, діяли в до­брій вірі і бездоганно, але не знали глибше самі себе, не усвідомлювали, що забагато обіцяють і не можуть того виконати.

Тому батьки повинні думати про своїх дітей і доповнити ці недоліки на підставі багатого власного до­свіду та досвіду інших. Тож вони не повинні керуватися зовнішніми враженнями, видимою мужністю і вихованістю молодого чи красою і невинністю дівчини. Що стосується останньої, то не завжди, але дуже часто справджуються слова, що під гарним личком нерідко криється інша душа, адже краса буває причи­ною легковажності і зарозумілості. Коли ж з літератури і з досвіду відо­мо, що кохана жінка здатна вдавати наївну і невинну, і багато чоловіків стало жертвою її хитрості.

По-друге, не можна ніколи без­заперечно вірити словам, хоч би вони були найкрасномовнішими і підкріпленими запевненнями і при­сягами - потрібно ретельно досліди­ти вчинки, життя і поведінку іншої особи. Треба переконатися, чи він і вона були завжди добрим сином і дочкою, бо хто таким не був, той не зможе бути добрим чоловіком або дружиною. Чи завжди вони сумлінно виконували свої обов'язки, чи вели моральне життя, позбавлене гріхов­них схильностей. Ніколи не слід за­плющувати очей на колишні гріховні залежності. Не можна надмірно до­віряти обіцянкам змінитися, бо вони часто не є запорукою того, що зло через певний час знову не повер­неться.

Передусім треба перевірити, чи друга сторона є глибоко віруючою і практикуючою, бо хто в Бога не ві­рить серцем і вчинком, той не має фундаменту і не можна на нього покладатися, хоч би в цей час він справляв якнайкраще враження. Час заручин вимагає великої обе­режності, оскільки йдеться про осо­бисті контакти обох наречених. Вони повинні бути близькі і сердечні, але далекі від надмірної близькості, яка може далеко завести. Має домінува­ти повага і делікатність, особливо з його сторони. Хлопець, який не уміє в цей період так поводитися, у май­бутньому, ставши чоловіком, тим більше не спроможеться на це.

6. Турбота про матеріальні справи

Поряд з духовними і моральни­ми турботами, пов'язаними з при­готуванням до подружнього стану, не слід забувати й про інші. Подру­ги, які бажають належно виконува­ти обов'язки щодо себе і дітей, по­требують для цього також здоров'я, матеріальних засобів, вміння вес­ти домашнє господарство. Перед укладенням шлюбу молоді повинні взаємно переконатися щодо стану здоров'я один одного, від чого зале­жить їх родинне щастя, а особливо здоров'я й доля дітей. Не потрібно ніколи поєднувати свою долю з хво­рими особами або тими, які мають успадковані хвороби, особливо коли йдеться про венеричні або психічні. Наречені мають право на гарантії у цій справі, хоча б у формі свідоцтва, виданого сумлінним лікарем.

Другим важливим пунктом є за­безпечення достатнього утримання родини і то можливо через самого чоловіка, бо система праці дружини поза домом виявляється часто згуб­ною для родинного життя і для ви­ховання дітей. Дружина натомість повинна добре розумітися на веден­ні домашнього господарства, бути ощадною і сумлінною. Питання по­сагу є другорядною справою. Воно справді пригодиться, але не від ньо­го залежить щастя подружжя. Мало того, великий посаг буває часом причиною нещасть, а також нерідко одруження заради грошей.

Рекомендується, аби молодята походили з одного стану. Нерівність походження й інтелекту нерідко бу­ває причиною пізніших непорозу­мінь, бо сторона, що стоїть вище у цьому, ставить вимоги, яким інша не може відповідати. Найгірше буває, коли в жінках після першого періоду захоплення, оживають давні звич­ки - не хочуть працювати, бажають, щоб все робили за них, скаржаться на черствість чоловіка, на брак різ­номанітності життя, брак грошей і через це отруюють домашнє щастя.

7. Добре виховання і всебічна освіта

Згадані вище проблеми дають батькам обох сторін широке поле для діяльності, частково протягом довгих літ виховання дітей, коли саме закладається фундамент, а частково у вирішальний період. У цьому останньому періоді вони по­винні особливо просити Бога про допомогу і світло, бо їхня роль бу­ває тоді дуже тяжкою, вимагає вели­кої уваги і рівночасно делікатності, щоб не втручатися надмірно авто­ритативно до починань дітей. Вони повинні неменше постаратися аби переконатися в усіх згаданих пунк­тах, адже лише тоді вони зможуть спокійно віддати свого сина чи до­чку, дати їм своє благословення і до­віритися Богові, що ясне сонце, яке сходить над колискою нової дороги життя їхніх дітей, не зайде ніколи, а погідно буде їм світити до кінця.

Виховуючи так своїх дітей, бать­ки повинні взяти до уваги другу ймовірність, що можливо не всі з них вийдуть заміж чи одружаться. Не бе­ручи до уваги здоров'я й інші пере­шкоди, сьогодні існує велика кіль­кість дівчат у Польщі, приречених наперед на примусове дівицтво че­рез брак чоловіків. Завданням бать­ків є передбачити таку можливість і запевнити дітям не тільки матері­альний побут через фахову освіту, але також забезпечити їх моральну сторону через належне усвідомлен­ня, вироблення характеру і погли­блення релігійного життя. Кожний син і дочка повинні, отже, бути так виховані, щоб могли бути добрими чоловіками і жінками, а, якщо не вступили у подружній зв'язок, щоб не чулися непотрібними, але зали­шилися людьми порядними, корис­ними і щасливими.

Переклад з польської.
о. Станіслав Подоленський, ТІ.
Педагогічний підручник.
Порадник для батьків і вихователів,
Краків 1930.