Життя УГКЦ у Мужиловичах

"Блаженні переслідувані за правду, бо їх є Царство Небесне" (Мт. 5, 10), - так голосить усім по­колінням Ісус Христос. І, напевне, кожен християнин у своєму житті бодай раз відчував якесь пересліду­вання, був зневажений чи приниже­ний. У сьогоднішньому жорстокому "культурному" суспільстві не бракує мучеників, адже на кожному конти­ненті іде переслідування християн. Здавалося б, що Греко-Католицька Церква вже давно вийшла з підпіл­ля, існує і розвивається цілком за­конно, однак вартує поглянути на нашу віру, нашу побожність зсере­дини і все стає зрозуміло. На жаль, багато людей сьогодні вважають, що немає значення до якої церкви хо­дити і де молитися, треба лиш мати Бога у своєму серці. То невже ті 14 тисяч невинних немовлят у Ви­флеємі, святий архідиякон Стефан, св. Великомученик Йосафат, сотні священиків, сотні тисяч монахів і монахинь і ще безліч вірних даремно сиділи у тюремних катакомбах, про­ливали кров і віддавали своє життя? Та ні, бо саме вони, святі мученики, показали силу правдивої Христової віри і Божої любові. То ж чому ми, християни греко-католики, думаємо, що немає ніякої різниці до якої церк­ви ходити?

Село Мужиловичі з давніх-давен було тим осередком духовного жит­тя, де зберігалася віра в Єдиного правдивого Бога. Однак, починаю­чи десь з середини 1980-х років і до сьогодні, у нашому селі питання віри залишається болючим, до того часу всі були греко-католиками.

Церква Святого Архистратига Михаїла (1600 р.) у с. Мужиловичі, що на Яворівщині, - це пам'ятка ар­хітектури національного значення, що входить у десятку найстарших церков Львівської області; це свя­тиня, яка бачила скасування УГКЦ і її діяльність у підпіллі, яка бачила спраглі серця правдивої Христової віри, чула стогін своїх вірних дітей у тюрмах.

Найдавніші відомості про село датовані 1386 р., отже, не викликає жодного сумніву і те, що в селі існу­вала святиня, куди вірні приходили і відправляли свої набоженства, а, оскільки село було поділене на право­славних і католиків аж у 1980-х рр.., то, безперечно, це була католицька церква й одна парафіяльна громада. Старожили (Бубісь Марія, Бардадин Софія) згадують, що в селі ніколи не було православної церкви, бувало люди самі провадили спільні молит­ви, набоженства, але православно­го священика не приймали, бо були вірні святій традиції. Письмові істо­ричні відомості свідчать, що сучасна дерев'яна церква св. Архістратига Михаїла в Мужиловичах вибудувана у 1600 році коштом громади. Храм було ремонтовано у 1852р., у 1861р. та у 1930 рр. Церква протягом всьо­го свого існування і аж до сьогодні, попри підпілля і всі переслідування, завжди була у користуванні гро­мади УГКЦ. Біля храму розташова­на дерев'яна триярусна дзвіниця з ХVIIcт.

Ще до ІІ світової війни греко-католицьку громаду обслуговував о. Корнилій Типа (1891-1926рр.), на парафії перебував у 1925-1926рр. Опісля тут перебував о. Косьма Малик (з 1927р. по 1947р.). У березні 1946 року у Львові відбувся псевдо­собор, на якому проголошено лік­відацію Греко-Католицької Церкви і воз'єднання її із Православною, вірних та духовенство насильно змушували зрікатися своєї Церкви і приймати чужу, досі невідому і не­знану. Яворівщину на тому псевдо­соборі у Львові представляв якраз о. К. Малик і, на превеликий жаль, підписав його рішення та прийняв Православ'я. Вірні греко-католики у Мужиловичах не прийняли тако­го рішення, тому незадовго (вже 1947р.) о. Косьма виїжджає із села назавжди. З 1947р. по 1953р., свою підтримку і опіку греко-католикам давав о. Теодор Піх (1877-1953рр.), який назавжди залишився у нашому селі, адже разом із о. Корнилієм Типою похоронений на церковному подвір'ї. Серце болить, коли сьогод­ні, проходячи повз їхні могили, ба­чимо там православні хрести, хоча це були священики вірні греко-католицькій вірі. У 2012р., всупереч волі греко-католиків, за ініціативи пра­вославного настоятеля о. М. Цебен­ка та фінансування депутата Тараса Козака було встановлено ці хрести. Вважаємо це наругою над пам'яттю цих священиків, які з роду не знали православної віри.

І так, коли на Львівському со­борі 1946 р., який УГКЦ не вважає законним, було прийнято рішення про скасування Берестейської унії і ліквідацію УГКЦ, а її храми і май­но були передані в користування Руській Православній Церкві, храм у Мужиловичах все ж залишався у греко-католиків. Хоча почалося на­саджування чужої віри, традицій, мужиловчани твердо трималися батьківської віри.

Ще у 1928 році греко-католицька громада розпочала будівництво но­вого величного греко-католицького храму на тому ж подвір'ї, де стояла старенька дерев'яна будівля, що не здатна була помістити всіх парафіян, адже село було "єдине". Хоча ма­теріальне становище було складне, будівництво велося за кошти грома­ди: хтось жертвував гроші, хтось - земельні ділянки, а хтось - щоденно працю своїх рук. Коли нову церк­ву було зведено, помітили, що вона дала велику тріщину, скріпили її металевими стяжками і припинили будівництво. Так цей храм простояв аж до появи у нашому селі отця Йо­сафата Каваціва (кінець 1970-х рр.), який за кілька років не лише відно­вив мурований храм, але й ще біль­ше утвердив нас у правдивій католицькій вірі.

Після о. Теодора Піха влада вже не дозволила надати нам пароха і відтоді люди вже не мали свого по­стійного духовного наставника. Та продовжували ходити до церкви, відправляти всі набоженства без священика, а на шлюби, хрестини, похорони привозили із Підлуб чи Ві­жомлі. До сповіді теж ходили в су­сідні села, але коли почалися зміни у Службі Божій, а вірні одразу по­мітили насадження чужого, то біль­ше вже не ходили. Неможливо було залишатись без духовної підтримки, тому десь відшукали підпільних свя­щеників, які час від часу протягом 1960 - 1970 рр. приїжджали в село: о. Миколай, о. Мар'ян, о. Степан, о. Григорій (прізвища вірним неві­домі, бо все було підпільно і кожен боявся). Приїжджали і від'їжджали отці тільки вночі. Вірні як тільки чули, що має приїхати священик, бі­гли в ту хату на край села, де мав приїхати отець. Все відбувалося зі страхом, відправляли Служби Божі в кімнаті при заслонених вікнах і за­чинених дверях, і то обирали кімна­ту, де було лише одне вікно. За одну ніч могли й уділити тайну сповіді, і відправити Службу Божу, і повінчати молодят, і декілька дітей охрестити. Також підпільні священики відправ­ляли чин похорону в хаті померлого, але в процесії участі не брали, гріб запечатували вже після похорону, вночі, коли приїжджали наступного разу. Так як ключі від церкви знахо­дилися у вірних, то час від часу храм відкривали і таємно проводили від­прави. Пригадують, що дуже часто відправляли без священика маївки і червінки. Приїжджали також і пра­вославні священики, бо треба було хоронити чи хрестити.

З давніх часів усім був відомий Мужиловицький хор. Ще у 1930 рр. з о. К. Маликом хористи їздили у від­пустові місця, співали під час Бого­служінь. У 1960-х рр. під керівництвом парафіянина Михайла Ометюха було оновлено хор, який налічував понад 30 осіб (це вже було у під­піллі без священика). "Кожного ве­чора цілу зиму збиралися по хатах на репетиції. То був славетний хор, бо, як згадували пізніше, як заспіває Мужиловицький хор, то аж у Яво­рові чути. Саме завдяки хору, дяку, наша віра трималася, це додавало нам сили бути вірними Церкві навіть без постійного настоятеля", - згадує Іванна Міхоцька.

З кінця 1970-х рр. до Мужило­вич приїжджали о. Василь-Йосафат Каваців та о. Роман Єсип. Вони вже нікого не боялися і відправляли вдень, не ховаючись. Сильна віра і велика любов була притаманна тим священикам. Але зрадники були завжди і всюди, бо та людина, яка привезла отців, вона ж і посадила їх в тюрму. То було особливе підне­сення віри, то були благодатні часи, проведені разом із священиками. У період підпілля вони також обслуго­вували села в Сколівському, Стрий­ському, Городоцькому районах, але особливо працювали вони тут, на Яворівщині. У Яворівському районі служили в селах Мужиловичі та Лісі. Їхніми вихованцями стали о. Дмитро Шило, о. Михайло Пецюх, о. Іван Холод, о. Юрій Бишлей, о. Іван Бара­баш та інші, які також разом з отця­ми приїжджали в Мужиловичі на Бо­гослужіння. Хочу спростувати хибну думку деяких мужиловчан: отець Йосафат ніколи не чинив розколу на нашій парафії, навпаки, згуртовував усіх селян, огортав своєю любов'ю, як батько огортає свою родину.

Перший раз о. Йосафат приїхав у село на свято св. Миколая. Люди не знали багато про дев'ятниці до Пресвятого Христового Серця, але намагалися зберігати те, чого вчи­ли батьки. Тут доїжджали свяще­ники тільки при необхідності, а на навчання не мали часу. Все підтри­мував дяк і хор. Отця Йосафата тут прийняли дуже сердечно і він від­разу взявся до ревної праці, а праці було багато. Вірні почали практику­вати дев'ятниці до Пресвятого Хрис­тового Серця, тобто дев'ять п'ятниць приймати Святе Причастя і Святу сповідь, і це дуже людям подобало­ся, бо багато людей, як чоловіків, так жінок, відбували такі дев'ятниці, отець привчав потроху до щоденно­го Святого Причастя. Потім було так багато людей, що отець не міг собі дати ради, бо всі хотіли йти до Св. Сповіді. Велику підтримку отець дав і нашому хору, навчив ще більше, їз­див з ними у різні відпустові місця, надзвичайно любив дітей і молодь. Особливо урочисто почали святку­вати свято Божого Тіла (до того часу нічого не знали про таку урочис­тість), навколо церкви ставили чо­тири престоли, малі діточки сипали квіти, була урочиста Євхаристійна процесія. Дуже скоро всі й отець по­бачили плоди, щедрі плоди, бо лю­дей було так багато кожної неділі і свята, що не було де їх помістити, приходило із сусідніх сіл дуже бага­то людей на відправу, яка відбува­лася деколи в старенькій маленькій церкві або часто просто неба з лі­вого боку старенького храму. Якщо відправлялося у церкві, то навіть у захристії стояло так багато дітей, що священику годі було перейти зі Святими Дарами. До нас у Мужило­вичі сходилося надзвичайно багато людей, ніхто не боявся ні штрафу, ні того, що може позбутися роботи, ні арешту, а йшли щораз то більше. Тут кожної неділі був справжній відпуст. Одного разу на Великдень відправи­ли в Мужиловичах десь до 3 години ночі, а треба було їхати ще в с. Ліс. Ніхто навіть не роздумував і не бо­явся, знайшли машину, хористи та інші парафіяни посідали і з радістю, великим піднесенням поїхали, хоча на дорогах чергувало багато міліції. Це була велика небезпека, але й ве­лике піднесення віри.

Одного разу після Св. Літургії отець, запропонував відбудувати цегляну церкву, яка стояла вже 56 років розвалена, засмічена, ніхто до неї не дивився. Наставала зима, дощова погода, то де ті люди мали розміститись? Тоді священик дав таку пропозицію: трохи поремон­тувати ту церкву і перебратися до неї, мовляв, хоч на голову капати не буде. Пропозицію було схвалено і всі охоче взялися до праці. Отець, порадившись із архітектором, оста­точно вирішив ремонтувати, а гро­мада на той час була єдина, бо не було ніяких православних і не треба було багато говорити. Одразу ж об­рали церковну двадцятку (комітет), який виконував всі вказівки нашо­го духівника, прибрали сміття, яке ворони понаносили за всі ці роки, дістали потрібні матеріали, знайшли майстрів. Багато людей там працю­вало - кожен день десь понад 50 осіб, як жінки, так і чоловіки, всі спричинилися, лиш би якнайшвид­ше відремонтувати святиню. Тут витав такий дух, що то тільки один Бог знає. Навідувався і отець два-три рази на тиждень, бо все треба було поради. Робота кипіла, а керували цією роботою Наконечний Михайло і пан Яремій, вже покійні на даний час. Було побудовано 5 престолів: Головний престіл, престіл Серця Марії і Серця Христового, престіл святого Йосифа і святого Йосафата. Дуже багато фігур отець поприво­зив за власні кошти. До року часу церква була відремонтована, вкрита бляхою, помальована, відреставро­вана повністю. На храмовий празник 21 листопада 1980 року було по­свячення нашої церкви. Це був трі­умф, велика подія, бо у брежнєвські часи, в часи гоніння і переслідуван­ня з'явилася нова красива мурова­на церква, і не будь-яка, а Греко- Католицька. Так гордо відповідали всі, хто їхав на посвячення, а їхало надзвичайно багато людей звідусіль. Зі Львова автобуси були переповне­ні, касири запитували, що там таке в тих Мужиловичах. Люди з радістю відповідали: "Посвячення Греко-Католицької Церкви". Це було дуже дивно, адже такої церкви тоді не іс­нувало. Кажуть, що після щастя при­ходить горе - так сталося і тоді, бо після цього свячення почалися ма­сові переслідування, священики вже не могли їхати до села автобусом. Сільська влада чергувала біля церк­ви, а по селі ходили міліціонери. За кілька днів приїхала комісія з Києва, зі Львова, бо хтось написав, що уні­яти збудували церкву. Це, як люди говорили, був односельчанин. Од­нак, попри всі переслідування, все ж вдавалося відправляти Богослужіння коли вдень, а коли і вночі. Кагебісти деколи були навіть присутні в церк­ві на відправі, але вірним хитрістю вдавалося вберегти священиків - переховували, переодягали. Пере­слідували, допитували, штрафували і простих вірних. "Одного разу нас, церковну двадцятку, кличе слідчий до Прилбич у сільську раду. Пока­зують фотографію і питають нас, чи ми знаємо отців Каваціва і Єсипа, чи приїжджали до нас в Мужиловичі. Викликають нас по одному на допит, але ми домовились, що видавати не будемо і казати, що не приїжджа­ли. Так греко-католиків кликали не один раз на допити, штрафували і все казали, що греко-католицької церкви ніколи не буде", - із болем згадує вірний греко-католик п. Ан­дрій Яремій.

Чоловіки вночі збиралися і ви­ходили на "вигін" (на кінець села в сторону м. Городок) зустрічати отця Каваціва й інших підпільних свяще­ників , обступали їх і брали в кіль­це, бо боялися, щоби ніякий ворог не зловив. Так обороняли і йшли в село, де вже чекали люди.

На Святий Вечір 1981р. у клубі зібрали збори: було дуже багато лю­дей, з'їхалися ледь не всі чиновни­ки району (на той час керуючими у справах релігії в районі були Іванченко та Баранович) вирішувати питання щодо новоосвяченої Греко-Католицької Церкви. Напевне, на­віть ті чиновники мали більше віри в серці, ніж зрадники з Мужилович. У своєму виступі Іванченко сказав, що з Мужилович до району ціле літо надходили листи про те, що у селі будують католицьку церкву, тих листів найшло цілий кошик та вони всі спалили, бо мали в серці страх Божий. Але один лист був написаний і відісланий аж до Києва, тому тепер їм доручено з'ясувати усю справу. Один чоловік, що був у залі, встає і наче обурюється, хто це міг таке вчинити. Іванченко на те відповів: "Прийдіть, Шевчик, у мій кабінет і я вам скажу, хто то ті яничари в Мужи­ловичах". Тоді стало зрозуміло, хто є хто.

Різдво 1981 року виявилося дуже сумним. У церкві зібралися люди, чекаючи на відправу, з'явився і сіль­ський голова та люди з партії, мілі­ція, зчинився шум, було дуже неспо­кійно. Всі дуже боялися за священи­ків, але за Божим Провидінням, тоді все обійшлося. Люди довго чекали на отців, та їх все не було. Відправа мала бути о 9 годині, ніхто тоді не знав, що то вже була остання Свята Літургія, яку відправляли отці. Люди молились і мали намір чекати навіть цілий день. Отці Йосафат та Роман з двома вірними прийшли зі Мшани пішки мокрі по пояс, бо були великі сніги. Наче передчуваючи лихо, ві­рні із трепетом та зі сльозами при­ступали до св. Сповіді і св. Причастя. Десь за тиждень, на Щедрий Вечір, тобто на Йордан, стало відомо, що отця забрало КГБ, також заарешту­вали і отця Романа Єсипа, який до­помагав служити у Мужиловичах. Затримали їх у їхньому будиночку, коли отці відправляли Сорокаусти. Жителька Мужилович п. Тетяна, яка була там присутня, розповідала, що то було справжнє варварство. Неві­домі молодики увірвалися до хати, повиривали з рук вервиці, потоп­тали, святі речі порозкидали, сіли за стіл і курили, плювали в чашу і кидали туди недокурки. Отців і при­сутніх поставили по кутах, щоб вони дивились на те святотацтво. Після цього священиків забрала міліція, а всі святі речі викинули десь у рів біля Львова. Місцеві люди пізніше витягували звідти хрести, образи, чаші й інші святі речі. У Мужило­вичах же настали відтоді чорні дні. Церкву і стару дерев'яну, і нову від­ремонтовану кагебісти закрили, ніякі священики не приїжджали. Дякував тоді Михайло Бубісь, то як голосно заспівав, вже ніс штраф. Великдень 1981 року був як похорон, святити паску йшли зі сльозами і навіть не знали, хто святив, бо ту особу пере­одягали, щоб ніхто не впізнав. Були серед вірних зрадники, які зараз же підступно здавали священиків.

Отці Йосафат Каваців і Роман Єсип сиділи під слідством від люто­го до жовтня. Судили їх, мов вели­ких злочинців тільки за те, що вчи­ли любити Бога, а дітям викладали релігію. Неможливо забути і той суд над отцями. Суд нібито був відкри­тий, але нікого з простих людей туди не впускали. Багато людей, в тому числі і з Мужилович, їздили туди для підтримки, стояли біля дверей, а як під'їжджав "бобік" з отцями, всі голосно кричали "Слава Ісусу Христу!". Міліція всіх штовхала, на­магаючись розігнати, але страху не було ні в кого. Жителька села пані Ольга Бубісь, яка сьогодні прожи­ває у Новояворівську, згадує: "Один день мені вдалося бути на тому суді; то було страшно на отців дивитись: знесилені, худі, бліді тільки очима водили по залу, примружуючись, шукали рідних серцю людей. Та в залі було дуже мало своїх, бо на­гнали студентів, які нічого не розу­міли, так робили вигляд відкритого засідання". Інша жінка розповідає: "То було дуже страшно: повне при­міщення людей, міліція, судді, а отці сидять за гратами, біля них сторожа. Викликають нас по одному до трибу­ни. Суддя питає, якої я віри, відповідаю: "Я неосвічена жінка-селянка, яка закінчила сім класів, а ви вчена і розумна людина і не знаєте, яку віру я сповідую? Я такої віри , яку засну­вав сам Ісус Христос. Ото моя віра". А той суддя на те: "Католицької?", а я кажу: "Так, я греко-католичка. За що ж ви їх судите? За Боже сло­во? Не боюся ні вас, нічого, а того Одного боюся, що над нами. О, як я Його боюся. Ой не буде спасення вам, не буде". Суддя не хотів мене більше слухати, і наказав покликати наступного свідка. Отак засудили на 8 років тільки за те, що були греко- католицькими священиками.

У Мужиловичах ситуація погір­шилась, в селі постійно вартувала мі­ліція, щось вишукуючи. Одного разу, чи то перед святом св. Архистратига Михаїла, чи то перед Різдвом, міліції наїхало так багато, що люди відчули щось недобре і зібрались біля церк­ви. Привезли о. Ігоря з Прилибич та майстра з Яворова, людей розі­гнали, зламали церковний замок та зайняли дерев'яну церкву. Частина людей ходила до церкви, а частина, не змирившись із цим варварством, і далі молилась по хатах. Незадовго зі Львова нам призначили православ­ного священика Михайла Цебенка, тоді село вже остаточно розділилось. Католиків всіляко зневажали, на християнський привіт "Христос Воскрес!" відповідали: "Для вас не воскрес". Навіть цвинтар закрили на замок і говорили, щоб ми хоронилися під цвинтаром. Тоді хтось з католи­ків придумав, що понесемо хоронити померлого на подвір'я сільського го­лови. Аж після того цвинтар вже був відкритий, дзвіницю ж католикам не відчиняли і за померлим не дзвони­ли. Та люди не втрачали віри, після важкої щоденної праці в колгоспі чи ланці збиралися і йшли на край села під хрест молитися за кращу долю церкви і отців. Весь цей час вірних підпільно обслуговував отець Петро Зеленюх.

1989 року помирає дяк Іван Ан­друщишин. Сім'ї вже були поділені, а дочка дяка була православною. Для всіх було великим здивуванням, коли вона прийшла і попросила отця Петра похоронити батька. Католики, порадившись, вирішили нести по­мерлого під церкву. Так і зробили. Всю похоронну відправу отець від­служив у хаті, а після цього люди понесли покійного на прощання з церковцею. Православний вийшов з фанами назустріч, муровану церкву відкрив, став у брамі, люди його обі­йшли, поспівали похоронних пісень під дерев'яною церквою, обнесли довкола церкви і похоронна про­цесія вирушила на цвинтар, де вже чекав о. Петро.

Наступного дня вже всіх викли­кали у Яворів, бо о. Михайло на­писав заяву. Відтоді перестали ка­толики боятись і почали вимагати для Богослужінь дерев'яну церкву (православні зайняли обидві). То була жахлива боротьба, яку не в силі й описати: воювали ціле літо брати з сестрами, діти з батька­ми, сусіди з сусідами, під церквою навіть син брав старенького бать­ка за барки і трусив, як грушку, а жили в одній хаті. У селі панувала ворожнеча. Церкви не віддавали, люди не раз несли штрафи, сиділи по 15 діб, але це нікого не лякало. Терпінню приходив кінець, і от після храмового празника чоловіки розби­ли дерев'яну церкву, зайшли і вже ніхто не насмілився вигнати їх. Цьо­го 1989 року померла Олена Яремій і хоронив її отець Іван Буфан, хоча це вже був час виходу з підпілля, у церкві ще не відправляли. Коли принесли покійну до церкви, у Ки­воті знайшли вкриті пліснявою Святі Тайни. От таке було ставлення пра­вославного священика до святощів. Відтоді католики моляться у цій свя­тині.

Переломною подією була бага­тотисячна молитовна хода у Львові до Собору Святого Юра 17 вересня 1989 року. Метою ходи була вимога легалізації УГКЦ у Радянському Со­юзі та зустріч Папи Івана Павла II з главою Радянської держави Михайлом Горбачовим у грудні цього ж року. У цьому поході брали участь багато мужиловчан. Ці події дали початок відродженню і легалізації УГКЦ, віднови монастирського жит­тя, процесу повернення відібраних святинь, визволенню засуджених священиків. З 1989р. до 1991р. греко-католицькою громадою опі­кувався о. Іван Буфан, а допомагав йому тоді ще отець-диякон Роман Озимко. 13 грудня 1991 року мож­на було зітхнути з полегшенням, бо цього дня офіційно зареєстро­вано релігійну громаду УГКЦ у селі Мужиловичі. Хоча то були великі переслідування і гоніння, вірні не досипали, в голоді й холоді серед ночі бігли десь на край села, лиш би бути на Святій Літургії і поєднатися із Сотворителем. Були спраглі Бо­жого Слова. Багато священиків було ув'язнено, не було таких гарних церков, як зараз, але була тоді твер­да віра, великий запал, який ніхто не міг погасити, на жаль, сьогодні та віра вже дуже ослабла. З 1992 року й до сьогодні настоятелем греко- католицького храму в Мужиловичах є о. Роман Озимко.

Відтоді на одному церковно­му подвір'ї знаходиться дві церкви, хоча о. М. Цебенко (настоятель пра­вославного храму) відколи прийшов, вирішив, що господарем тут є тільки він і має одноосібне право зносити хрести, міняти надгробки, встанов­лювати свої порядки, отож ніякого конфесійного миру тут насправді немає. Католики часто і сьогодні ма­ють проблеми, наприклад, знесен­ня місійного хреста на церковному подвір'ї, поставленого ще у 1939 році. Раптом цей хрест православно- му настоятелеві почав заважати, і він наказав його зрізати та спали­ти. Громада католиків, обурившись, поставила новий на тому ж місці й донині ним опікується. Болить і те, що у 2012 році сплюндровано мо­гили священиків. Те міжконфесійне протистояння триває і досі, особли­во, коли приходиться до шлюбів між православними і католиками.

У квітні цього року перед Вели­коднем знову трапилась сутичка на місцевому цвинтарі. У Великодню Суботу, коли вже майже нікого на цвинтарі не було, було дано вка­зівку зняти розп'яття з хреста і по­вісити своє (той хрест поставлений і посвячений католицькою грома­дою, під ним кожного року відправ­ляється Заупокійне набоженство). Що не кажіть, але Бог пильнує те, що святе і намолене віками, бо, за Божим Провидінням, одна католиць­ка сім'я приїхала довершити приби­рання на могилах своїх рідних і не дозволила цього зробити. Зчинився шум і галас, викликали голову сіль­ської ради. Під вечір на хресті було розп'яття, яке було і до того часу. А на Великдень у православній церк­ві у проповіді говорилось про като­ликів, які багато собі дозволяють. Отець Михайло також наголосив, що триватиме так недовго, бо скоро у Мужиловичах буде одна православ­на віра, що твердих католиків зали­шилось декілька родин. Хотілося б запевнити, що Католицька єдинос­пасаюча Церква завжди існуватиме у цьому селі, Христос бо сказав: "Ти є Петро - скеля, і на цій скелі збу­дую свою Церкву, і ворота пекельні її не подолають" (Мт. 16, 18).

Існує проблема і в сільській школі. З початку 2000-х рр. хрис­тиянську етику почала викладати п. їмость Ольга Цебенко. Одразу ж стало відчутне неоднозначне став­лення щодо дітей-католиків. Оскіль­ки діти ще не мають цілком сформо­ваної власної думки, то і перевчити, нав'язати їм щось нове, чуже досить легко. Ольга Федорівна взялася до справ. Одна учениця, яка на сьо­годні вже закінчила школу, згадує: "Була самостійна робота. Одним із завдань було написати молитву "Отче наш...". Я написала так, як мене навчили батьки, так як молю­ся у церкві і вдома. Наступного уро­ку, коли вчителька принесла наші контрольні, моя молитва була по­вністю виправлена. Також роздава­ла нам книжки, де було написано, що католики те саме, що й баптис­ти, зате на районні олімпіади з цього предмету завжди їздили католики". Тут не треба довго розмірковувати, бо такі суперечливі дії говорять самі за себе.

У вересні 2015 року у Львові та Мужиловицькій школі було пре­зентовано книжку "Мужиловичі в суспільно-культурних та релігій­них процесах Галичини: історико- краєзнавче дослідження". Звичай­но, це цінне дослідження з історичної точки зору, та не можемо погодитись із таким висунутим твердженням: "Міжконфесійне протистояння, яке виникло наприкінці ХХ ст., завдя­чуючи виваженій позиції настояте­ля православної парафії, поступово припинилось". Цю думку настоятель заперечує сам своїми вчинками. Се- ло Мужиловичі завжди було като­лицьким (за переписом населення, станом на 1921 р. тут проживало 1006 осіб: 920 греко-католиків, 75 римо-католиків, 11 юдеїв і жодного православного), тому багато навіть православних сьогодні по духу за­лишаються католиками. Хоча є пев­ного роду зневаги, знищення історії, однак попри все це не втікатимемо від батьківської віри, скропленої кров'ю мучеників.

Не можемо змовчати і на пере­кручення історичних фактів, на їхнє трактування на свій лад. За твер­дженням автора, Берестейська унія 1595 р. була насаджена насильно і, як справедлива кара Божа, у 1946 р. насильно була заборонена і ліквідо­вана УГКЦ. Слід сказати, що тодішні українські владики, зауважуючи на­дужиття православної ієрархії, яка не дбає про народ, про його духо­вний зріст, самі власною волею при­йняли рішення відлучитися від ярма православної Москви і приєднатися до вселенської правдивої Католиць­кої Церкви. Самі владики їздили до Папи і просили про повернення і відновлення єдності нашої Церк­ви з Римом. А що було після того з'єднання? Про це яскраво свідчить історія життя св. Йосафата. Скільки біди і пролитої крові. Головною причиною зовсім не був спротив наро­ду, а організовані заколоти ворогів Церкви - православних батюшок і їхніх владик. Саме вони сіяли підозри і наклепи, закликали до фізич­ного знищення греко-католиків, як зрадників "правдивої" православної віри (чи не нагадує ця риторика сьо­годення?) Це не св. Йосафат йшов зі зброєю, це якраз за любов до люд­ських душ, за спасіння душ право­славних братів його замучили й со­кирою розтяли голову. А з подальшої історії знаємо, якраз Православна Церква завдяки царським військам силою насаджувалася нашому на­родові, саме вона навіть цькувала козаків на своїх же братів українців, бо вони прийняли добровільно като­лицьку віру. Адже саме православні батюшки для того освячували навіть зброю. Гарним доказом цієї правди є навернення не тільки вбивць св. Йо­сафата, але й головного організатора цього кровопролиття, "натхнен­ника" боротьби проти Унійної Церк­ви православного єпископа Мелетія Смотрицького. Він, який писав кни­ги проти Греко-Католицької Церкви, чим найбільше спричинився до во­рожнечі і кровопролиття, після му­ченицької смерті св. Йосафата втікає з України. І хоч їде по святих місцях Єрусалиму, Греції та совість не дає жити, (напевне, не тільки совість, а й стан православної церкви на Схо­ді) і вкінці кінців він сам визнає свою вину, визнаючи свою діяльність зло­чинною, відкликає всі свої книги, повні неправди, наклепів і брехні й навертається до католицької віри. Ось це і є найкращим доказом з боку самих православних, а саме їхньо­го єпископа Мелетія Смотрицького, що вони чинять зло й перебувають у блуді. Він жив якраз під час цих трагічних подій, був наочним свід­ком й у великій мірі їхнім організа­тором, та за ласкою Божою пізнав правду і, не заглушивши совісті, на­вернувся, визнавши свої попередні блуди. Дуже образливо, що сьогодні перекручують історію і насаджують вірним (вважаючи їх такими, які зо­всім не знають своєї історії та історії своєї Церкви). До речі, на презен­тацію вище згаданої книги були за­прошені вчителі християнської етики (майже всі сповідують католицьку віру) і "факти", наведені священи­ком щодо "гріхів" Унії, її так зване насильство над православними, під час якого чомусь лилася кров като­ликів, завдали їм образи. Це свід­чить про те, що пастир не об'єднує громаду, а вносить сум'яття. Запрошуючи на такі конференції людей різних конфесій, організатори мають добре обдумати кожне слово висту­пу, щоб не образити тих, які сповід­ують інші переконання і, знаючи іс­торію своєї Церкви, не бажають бра­ти участь в однобокому трактуванні минулих трагічних подій в житті своєї Святої Соборної Католицької Церкви. На превеликий жаль, не лише ті перекручення і висновки є образливими у тій книзі. Слід сказа­ти, що підписувати під православ­ну громаду осіб, які ніколи не були православними (можливо, хотілося більшої цифри) теж є образою для родин. Наприклад, дяки Андрущи­шин Іван та Бубісь Михайло (батько греко-католицької сестри-монахині з с. Мужилович - Магдалини Бубісь, яка на даний час перебуває в мо­настирі традиційних сестер василі­янок) до кінця життя вважали себе греко-католиками. І це є ще одним свідченням того, що в підпіллі якраз греко-католицька громада була єдина, а її розкол відбувся пізніше. Дерев'яну церкву греко-католицькій громаді не з милості віддали, якби не наполегливість католицької грома­ди, вона б дотепер їм не належала. Тому про православного пастиря - миротворця краще промовчати, ніж кривити душею.

З давніх-давен у нашому народі з любов'ю та особливою побожніс­тю християни почитають Найсвятіші Серця Ісуса і Марії. Як і в кожному селі, у Мужиловичах культ Найсвя­тіших Сердець посідав вагоме місце, вірні прибігали і часто випрошува­ли собі багато ласк, потрібних як для душі, так і для тіла, відтак за­вжди перебували під опікою свого Спасителя та Небесної Мами. Образ Найсвятіших Сердець почитався у кожній родині, батьки прищеплюва­ли дітям любов до маївок і червівок і 30 років назад ніхто й подумати не міг, що ці образи у деяких мужило­вицьких родинах стануть зайвими і непотрібними. А бувало таке (а може і зараз буває), що настоятель право­славної парафії, відвідуючи родини із Йорданською водою, сказав при­брати такі образи, бо то не їхнє. Подумати тільки, як можна викинути Ісуса та Марію із свого серця, своєї хати, викинути Того, Хто все сотво­рив.

Дорогі мужиловчани, згадайте 70-ті чи 80-ті роки, згадайте до якої церкви всі ходили і якої віри були, тоді всі шанували образ Пресвятого Серця, культ безмежної Божої любо­ві до людських душ. Що ж змінило­ся сьогодні, невже сучасній людині вже не потрібен милосердний Бог із палаючим люблячим Серцем, обви­тим вінцем з тернини? А так було і за часів насильницького насаджен­ня "кадебістського" православ'я. Згадайте ті Серця Ісуса і Марії із по-варварськи грубо і недолуго зама­льованими червоною фарбою. Одна­ковий почерк , однакові дії, та сама мета... Чи не той самий "режисер?" Обряд, наше і не наше, східне і за­хідне... Не в тому справа... Комусь дуже хочеться, щоб християни мали сумнів у великій і безмежній Божій Любові, втрачали віру у Його готов­ність вогнем Своєї Любові, Свого жертвенного Серця обігріти зболілі людські душі. Кому це все заважає? Нехай кожен знайде відповідь у сво­єму серці, у своїй душі.

Хочу закінчити словами отця Ро­мана Єсипа, які він сказав на про­позицію зректися католицької віри, виїхати за кордон і стати православ­ним єпископом: "Бог терпів і нам велів. Від Батьківщини і Христової віри не втікаю". Справді, не зрікаймось Христа, щоби на Страшному Суді не почути слів: "Ідіть геть від мене, прокляті, в вогонь вічний" (Мт. 25, 41). Наші батьки, діди і прадіди були католицької віри, її відстоювали, за неї терпіли, за неї їхали навіть у Сибір. Вони у Мужиловичах ходи­ли до одної церкви, де відправляв греко-католицький священик, єди­ним серцем і устами в тій дерев'яній церковці споконвіків прославляли Бога й у нашому селі. Протягом всіх віків існування церкви громада була єдина й одна - Греко-Католицька! Чому диявол розділив, чому зрада прийшла у наше село? Причини спо­конвіків одні й ті ж самі: гордість, принцип, гонор, впертість, не зна­ння своєї історії, нехтуванням вірою? Тож не будьмо байдужими до своєї віри, станьмо ж єдиними. У тому намірі хай кожна родина молиться щоденно Вервицю чи бодай якусь молитву, хай кожної неділі в церкві представляємо Господу Богу не тіль­ки свої приватні духовні і матеріаль­ні потреби, а також духовне добро і мир нашої парафії, щоб ми всі стали єдиними у вірі. Любімо Церкву, жи­вімо вірою і молімося, а молитвою переможемо. Хто витриває у вірі до кінця - той спасеться!

(За спогадами мужиловчан, які пережили підпілля і легалізацію УГКЦ: Бардадин С., Яремій А., Мі­хоцької І., Бубісь О. (сьогодні про­живає у Новояворівську) Бавтро М., Макаревич Я. й інших)

Підготувала
Мирослава Бубісь,
парафіянка храму
Св. Архістратига Михаїла0
 с. Мужиловичі