Справжнє покликання жінки

«Легше верблюдові пройти через вушко в голці, ніж багатому ввійти в Боже Царство» (Мт. 19, 24). Так зване «вушко голки» – вузький отвір в єрусалимському мурі, через який проходить тільки одна особа чи вівця (цей отвір використовувався для рахування овець, оскільки крізь нього проходила лише одна вівця).

«Легше верблюдові пройти через вушко в голці, ніж багатому ввійти в Боже Царство» (Мт. 19, 24). Так зване «вушко голки» – вузький отвір в єрусалимському мурі, через який проходить тільки одна особа чи вівця (цей отвір використовувався для рахування овець, оскільки крізь нього проходила лише одна вівця).

SPONSA - НАРЕЧЕНА

Погляд на жінку крізь приз­му дівоцтва є незамінним спосо­бом її оцінки в конкретній ситуації. Дівоцтво творить фундамент, на який опирається вся місія жінки. Роз­мірковування про нього приводить нас до наступної таємниці жіночої природи, а саме: жінки - нареченої.

Ми вже згадували, що Бог, ство­рюючи жінку, з самого початку ске­рував її на іншу особу - на "ти". Жінка з'являється після чоловіка, як "кість від моїх костей і тіло від мого тіла" (Бут. 2, 23). Він випереджає її, проте не добре, щоб він йшов сам. Чоловік потребує жінки, як товариш­ки у мандрівці, потребує жіночості, як доповнення того, чого бракує його чоловічості. Вона теж потребує чоловіка, якому може жертвувати всю свою внутрішню силу й любов. Жіночість - не самодостатня, вона потребує доповнення в особі чолові­ка. Людство лише тоді зможе вико­нати отриману від Бога місію, коли чоловік і жінка з'єднаються в одному полум'ї любові і разом будуть ви­конувати обов'язки для реалізації Божих планів. Їхнє єднання може здійснитися лише тоді, коли опира­тиметься на порядок, сотворений Богом. Бажаючи доповнювати одне одного, прагнучи гармонії, прита­манній людині, чоловік і жінка му­сять шукати взірець досконалості, яким є Бог. Яким же має бути їхнє єднання?

Спершу шукатимемо відповідь у повсякденному житті жінки. Молода дівчина, живучи в родині, набагато глибше переживає, ніж хлопець. У своєму домі вона почувається без­печно, тому завжди охоче поверта­ється до нього. Типовими для дівчини підліткового віку є мрії. Ле­генди і казки про принца, який дарує принцесі щастя, чи про лицаря, який бореться за свою кохану і отримує перемогу, відомі з давніх-давен. У піснях середньовічних трубадурів знаходимо багато доказів цієї жіно­чої туги за нареченим.

Пізніше в житті вже дорослої дів­чини настає час, коли народжується перша любов до конкретного чоло­віка. В уяві закоханої він з'являється як ідеал. Саме тому дівчата так за­хоплюються повістями, новелами, фільмами, які зображають чоловіка, як героя. Що ж відбувається у діво­чому серці? Вона хоче жити для ньо­го, готувати йому найкращі страви, облаштовувати для нього дім так гарно, наскільки це можливо, хоче виглядати чарівною і красивою. А коли чоловік вже буде поряд, дів­чина захоче опертися на нього, по­чуватися в безпеці. Завдяки його присутності, відступає страх, який вона так часто відчувала, коли була сама. Врешті-решт зникає жахли­ве відчуття самотності, ізоляції та болю, спричиненого переконанням, що ніхто її не розуміє і не любить.

Наступний досвід має релігійний характер. У нашому духовному житті Ісус Христос займає головне місце, проте юнак пізнає Його осо­бу інакше, ніж дівчина. Для нього Він є царем, лідером християнської армії. Для дівчини особливо важли­вим є, передусім, батьківський ас­пект Бога. Це батьківство яскраво проявляється в духовності святих Терези від Дитятка-Ісуса і Катери­ни з Сієни. Розважаючи про укрите життя Христа, дівчина хотіла б бути Його сестрою, а навіть Його матір'ю, як Марія. Роздумуючи про публічне життя Господа, дівчина зачарована Його ставленням до жінок, які Його любили, як наприклад: св. Марія Магдалина чи єрусалимські невісти на Хресній Дорозі. Вона хотіла б, як Марія з Витанії, сидіти адоруючи біля Його ніг або, як Марта, діяльно служити Христові. Але, передусім, дівчина глибоко приголомшена Його великим терпінням. Вона хотіла б, як св. Вероніка, полегшити це тер­піння. Однак дівчина найбільше зво­рушується тоді, коли усвідомлює, як сильно Христос полюбив її саму, як Його серце билося і обливалося кров'ю для її серця, як Його палаючі очі дивилися в її очі, як дуже прагне Христос, щоб вона була щасливою.

Перед тим, як роздумувати про шлюбний аспект жіночості, мусимо спершу розважити про шлюбне ста­новище чоловіка і, врешті, єднання обох. Власне, в цьому єднанні допо­внюються частини людства, створю­ючи повноту на подобу Бога. Метою подальших розважань є дослідження суті буття нареченої, а також завдан­ня і обов'язки, які з цього випли­вають. Маємо зрозуміти, як чоловік і жінка, живучи одне для одного, мо­жуть бути відображенням усього со­твореного у його стосунках з Богом.

Акція і реакція

Стосунки між Творцем та творін­ням теологи окреслюють, як акцію і реакцію, вихід і повернення, як Сло­во, що творить, і відповідь творіння, яка звучить, наче луна. Бог ство­рив усі речі з нічого. Це була твор­ча дія, Божа акція, а створене буття відповідає на цей дар вдячністю та пошаною. Це його реакція. Бог тво­рить людей для вічного щастя і дає їм необхідні засоби, аби вони могли осягнути цю ціль. У цьому полягає Його акція. Люди відповідають на неї, коли приймають ці засоби, і повертаються до Бога. Це - їхня реакція.

Ці взаємні стосунки між Богом і творінням символічно зображені у відмінності між чоловіком та жінкою. Чоловік при цьому репрезентує акцію Бога. Він наділений природним зав­данням будувати, організовувати, порядкувати і керувати світом, ви­робляти засоби, придатні до життя. Саме тому він найчастіше є філо­софом, винахідником, будівничим, митцем, законодавцем, провідни­ком та суддею.

Відповідь світу на акцію Бога показана через жінку. Вона та, яка одержує, приймає діяння Бога, в даному випадку - частку чоловіка, яка дає можливість зачаття нового життя. Жінка носить зачату дитину у своєму лоні дев'ять місяців. На за­клик Бога "Я прагну!" відповідає: "Ото я, слуга Господня, нехай мені станеться по Твоєму слову!". Існує багато символів, які показують таку реакцію. Це гарні квіти, які відкри­ваються до світла і тепла сонця. Це відкрита посудина - келих, який розширюється доверху, як дві про­стягнені руки, повні очікування й туги. Все в жінці волає: "Прийди!", "І дух, і наречена говорять: При­йди!" (Од. 22, 17). Це приймання в себе Божого життя і означає, влас­не, бути нареченою. Жінка реалізує цей Божий план у житті, посвячую­чись іншій особі, конкретному "ти".

Жінка, як наречена, уособлює повернення творіння до Бога. Через свою повну любові відповідь, через своє "так", як реакцію на любовну дію Бога, вона є прикладом і нагаду­ванням для всіх, що правдиве жит­тя не полягає у заспокоєнні егоїзму та оцінці всього лише з точки зору особистих уподобань і особистої не­гайної вигоди. Егоїзм стає причи­ною зосередження людини тільки на власній особі, яка думає лише про себе і хоче, щоб все оберталося ви­ключно навколо неї. Ментальність такого типу Папа Йоан Павло ІІ слушно назвав "цивілізацією смер­ті", бо таке думання цілковито за­криває людину в собі й робить її не здатною розуміти сенс свого жит­тя, який полягає у поверненні до Бога. Егоїст шукає сенс лише в собі, у своєму "я", а інших трактує, як інструменти для власного задоволення. Жертвою егоїзму найчастіше стає родина, бо її щастя немож­ливе без посвяти батька і матері. Мільйони дітей, вбитих у лоні матері та безліч слабких, немічних і хворих людей, яких вбивають за допомогою євтаназії, є результатом людського егоїзму.

Жінка, як наречена, своїм ста­новищем голосить, що сенс життя полягає у тому, аби кожну хвилину, кожну подію і кожен вчинок вклю­чити у великий рух повернення до Бога. Всі зусилля мають бути про­низані сильним прагненням і вели­кою тугою за тим, щоб відкритися на безмежний океан Божої любові. Вона чує заклик Христа: "От стою при дверях і стукаю" (Од. 3, 20) і "...відкрийте перед Ним широко свої брами" (пор. Пс. 24).

Сам Бог вмістив у Євангеліє таємницю чоловіка та жінки, як віддзеркалення активної творчої дії Бога й відповіді створіння. Бачимо це у притчі про зерно гірчиці і закваску (Лк. 13, 18-21). Зернятко гірчиці, не­показне спочатку, дозріває і стає де­ревом, а в його віттях птахи будують свої гнізда. Це зернятко - діяльність чоловіка: видиме назовні творіння, будування, організовування. Його дії спрямовані на те, щоби приготу­вати гніздо для тих, хто приймає його діяльність і знаходить дім. Піс­ля цього Христос розповів притчу про закваску, яка проникає у тісто, у кожну його частину. Вже сама за­кваска, яка, зауважимо, не діє на тісто ззовні, а лише зсередини, вка­зує на жінку, на її турботу про їжу, необхідну для життя. Жінка теж працює для Царства Божого, але робить це зовсім інакше, ніж чоло­вік. Закваска для життя є такою ж важливою, як і зернятко, однак діє укрито, невидимо, але попри те, проникає всюди і змінює муку. За­кваска не має ні цікавої форми, ні гарного забарвлення. Хто нічого не знає про її силу, міг би навіть не за­уважити, що вона взагалі існує. Так само діє й жінка в Царстві Божому: у місійній праці, в родині, в колі зна­йомих чи в духовній сім'ї, парафії, школі, у різних трудах, натхнених любов'ю до ближнього. Як закваска, вона пронизує все своєю любов'ю і турботою, служить Богові і людям зазвичай укрито, непомітно, вико­нуючи всі свої щоденні обов'язки з відкритим серцем. У цьому любов­ному прийнятті Божої акції полягає реакція - відповідь творіння. Жінка нічого не втрачає з цієї творчої Божої любові, але, як наречена, приймає її, зберігає і служить їй.

"Actio" і "passio" - давання і приймання

Ще одним аспектом взаємних любовних стосунків чоловіка і жін­ки є відмінність між активним і па­сивним, даванням і прийманням. Чо­ловік репрезентує у світі активний аспект - давання, жінка - пасив­ний: приймання. Він - як джерело, вона - як русло ріки, озеро, яке приймає води і переносить їх далі. Чоловік є тим, хто формує, жінка є матерією, яка дає себе формувати. Він - архітектор і будівничий, який творить будівлю, вона є тією, яка наповнює зведену будівлю теплом і світлом любові. Він дає зародки но­вого життя, вона це життя приймає у себе. Він - неспокійний мандрівник, який доповнює своє щоденне життя діяльністю назовні, вона - вогнище, в теплі якого стомлений мандрівник може відпочити й зігрітися. Він праг­не володіти, вона прагне належа­ти. Чоловік приходить до жінки, як спраглий, а вона втамовує цю спрагу. Зовнішні ознаки любовного очікування, бажання бути жаданою відповідають вродженій жіночій здіб­ності робити себе гарною, привабли­вою і незвичайною. Вона інтуїтивно відчуває, що приваблює лише те, що гарне. Звідси її особливе ставлення до прикрас, до догляду за тілом, до гарного вбрання. Особливе значен­ня у цьому відношенні має волосся жінки, воно не лише природне по­криття голови, але й можливість у винятковий спосіб виражати по­чуття краси. Якщо жінка розплітає і показує волосся, то притягує погляд чоловіка. Якщо ж ховає його під го­ловним убором, залишається радше непоміченою.

Переклад Надії Бушки

За кн.: Ks. Stehlin K., FSSPX
Istota, godnosc i misja kobiety. -
Warszawa: Te Deum, 2009. - 126 s.