Зміни в Католицькій Церкві після Другого Ватиканського Собору

Місце віднайдення Христового хреста в храмі Гробу Господнього в Єрусалимі

Місце віднайдення Христового хреста в храмі Гробу Господнього в Єрусалимі

4. Церква

Суть Церкви

Традиційна наука: "(...) ві­римо, що існує надприродна сус­пільність, видима, свята і соборна, яку встановив Ісус Христос, коли жив на цьому світі, і назвав своєю Церквою" (кардинал Гаспаррі, Католицький катехизм). "Отже, аби визначити й окреслити ту правдиву Церкву Христову, якою є Свята, Со­борна, Апостольська, Римська Церк­ва - не можна знайти шляхетнішої, достойнішої, врешті божественнішої назви, ніж ця: "Містичне Тіло Ісуса Христа", а визначення це випливає і розкривається, як цвіт, із численних висловів Святого Письма та з творів святих Отців Церкви (Пій ХІІ, енци­кліка Mystici Corporis). Традиційна теологія вирізняла особливо Церкву воюючу (на землі), терплячу (в чис­тилищі) і тріумфуючу (на Небі).

Модерна наука: Новий Кате­хизм цілком оминає надприродний аспект, зосереджуючись на Церкві як на спільноті віруючих: "У хрис­тиянській мові поняття "Церква" означає літургійне згромадження, а також локальну спільноту або усю загальну спільноту віруючих". За­мість окреслення "Церква воююча" вживається назва "Церква мандрів­на".

Устрій папства

Традиційна наука: До Друго­го Ватиканського Собору Папа був удільним монархом, єдиним волода­рем у Церковній Державі і Апостоль­ській Столиці. Символічно повноту його влади (земної й духовної) виражала тіара з трьома коронами, а також звичайна пастирська палиця (посох); Папа послуговувався ма­єстатичною формулою "ми", його носили на sedia gestatoria (спеціаль­них ношах - паланкіні), а при його дворі панував спеціальний етикет.

Модерна наука: Останнім Па­пою, який носив тіару, був Павло VІ. Останнім Папою, який користувався паланкіном, був Йоан Павло І.

Столиця Церкви

Традиційна наука: Столицею Церкви є Рим, "Мати і Вчителька всіх Церков", "Вічне Місто".

Модерна наука: Модернізм заявляє, що "упродовж віків Єру­салим був в усьому світі визнаний "Церквою-Матір'ю" (Йоан Павло ІІ, 2 ХІ 1998).

Примат Папи

Традиційна наука: Класична наука Церкви догматично визначила папський примат під час І Ватикан­ського Собору: "Якщо хтось ствер­джує, що Римський Єпископ має тільки наглядову або керівну владу, а не повну і найвищу владу юрис­дикції над усією Церквою не тільки у справах віри й моралі, але також у тому, що стосується дисципліни та управління Церквою на всьому світі - хай буде відлучений!"

Модерна наука: Щоб мати змо­гу провадити екуменічний діалог з іншими визнаннями, модернізм під­дає сумніву папський примат, запро­ваджуючи різницю поміж "суттєвими елементами доктрини католицької віри та дискусійними проблемами, які не усталені дефініціями" (Йоан Павло ІІ, 2 ХІІ 1996). Конкретно по­трібно розрізнити те, "що було ви­знане депозитом віри упродовж пер­шого тисячоліття на тему примату наступників св. Петра, від того, як переконання віри на цю тему еволюціонувало (розвинулося) аж до дефі­ніції Ватиканум І і до навчання Ва­тиканум ІІ" (кардинал Ратцінгер, 31 VІІІ 1996). Потрібно також розріз­нити "між суттю цієї Божої інституції та конкретними формами й вираза­ми виконування примату упродовж двох тисяч років" (там само), аби зробити висновок, що нібито не­властивою була б сьогодні "форма авторитету Церкви щодо моделі по­літичних інституцій, які розвивали­ся упродовж історії людства" (Йоан Павло ІІ 31 ІІІ 1995; йдеться, оче­видно, про монархії).

Кодекс Канонічного Права

Традиційна наука: Він опра­цьований під керівництвом карди­нала Гаспаррі на підставі давніх приписів. Початок праці припав на понтифікат св. Пія Х, а проголо­сив його Папа Венедикт ХV у 1917 р., тому часто його називають "піо- венедиктинським".

Модерна наука: Оприлюдне­ний у 1983 р., він є утвердженням нових післясоборових трендів (коле­гіалізму, екуменізму, нової еклезіо­логії з її поняттям "народу Божого" і так далі).

Місійна діяльність Церкви

Традиційна наука: Класична наука Церкви неустанно підкрес­лює, що "найважливішим завданням і турботою Церкви має бути діяльність для справи вічного спасіння душ через поширення на всьому світі Царства Ісуса Христа, згідно з наказом, який дав божественний Засновник Церкви своїм апостолам: "Ідіть і навчайте всі народи. Пропо­відуйте Євангеліє всім створінням" (Пій ХІ, V 1922).

Модернізм рішуче відкидає місій­ну діяльність, з погордою називаючи її "прозелітизмом" та "релігійною нетолерантністю": "Церква навчає, що кожна форма релігійної нетоле­рантності та прозелітизму загрожує основоположному праву релігійної свободи" (Йоан Павло ІІ, 7 VІ 1996). "Нова євангелізація" полягає у "тіс­ній співпраці поміж партикулярними церквами та в праці єдності з християнськими Церквами: протестант­ськими і православними у правді і в бажанні діалогу" (Римський Синод, "L' Osservatore Romano" від 12 ХІІ 1991).

Целібат 

Традиційна наука: Традиційне навчання Церкви базується на за­клику Ісуса Христа до своїх учнів жити в чистоті. Церква від самих по­чатків інтерпретувала це правило як обов'язкове для всіх священиків, адже кожен з них є другим Христом. Воно неодноразово підкреслюється у посланнях Отців Церкви, заявах Пап, а також у документах вселен­ських соборів. І Латеранський Собор (1123) наголошував: "Якнайсуворі­ше забороняємо пресвітерам, дия­конам, субдияконам та монахам як мати вільні стосунки з жінками, так і одружуватися. На підставі святих канонів вважаємо, що шлюби, укладені такими особами, мають бути розірвані , а вони самі повинні від­бути покуту" (канон 21). Ця засада, неодноразово повторювана в історії Церкви, суворо зобов'язувала весь духовний стан і мала доктринальний характер.

Модерна наука: Нинішня тен­денція у модерній Церкві інтерпре­тує слова Святого Письма, а також і християнську церковну традицію загалом як дозвіл священикам на укладання шлюбних зв'язків. На­голошується не на "обов'язковості" целібату, а на "відповідальності" сексуальної стриманості духовен­ства. На думку післясоборових тео­логів та істориків Церкви, целібат не має доктринального характеру, а є всього лиш наказом, що стосується духовенства, має юридичний і та історичний характер. А тому може бути відмінений і має бути добровільним. Отець Костер, ОР стверджує: "Не можна вимагати від священиків жити в целібаті. Вони мають вибирати свій стан. Я не бачу жодних приводів на те, аби звичайний священик мусив дотримуватися обов'язку целібату" (Гомосексуалізм збагачує Церкву. Розмова з домініканцем о. Тео Кос­тером ОР, "Fronda", № 9-10/1997, с. 351).

Священичий одяг

Традиційна наука: Священи­чий одяг завжди був елементом, який відрізняв духовенство від інших суспільних станів, його тракту­вали як зовнішню ознаку приналеж­ності до священичого стану. Церква надавала дуже великого значення носінню духовенством сутан та габі­тів, що строго приписували церковні правила. Старий кодекс канонічно­го права від 1917 року передбачав за неносіння сутани без поважної причини і всупереч нагадуванням з боку ієрархії для священика, який не носив одягу упродовж місяця, кару суспензи та втрату бенефіцію (опла­чуваної церковної посади) - канон 188.

Модерна наука: Новий Кодекс Канонічного Права не визначає до­кладно священичого одягу, характе­ризуючи його як "відповідний цер­ковний одяг, згідно з правилами, виданими Конференцією Єпископа­ту, а також місцевих звичаїв, що від­повідають приписам права" (канон 284 ККК). Сутана класифікується як необов'язковий у щоденній праці "літургійний одяг", який можна за­мінити світським костюмом із коло­раткою.

Церква та держава

Традиційна наука: Класична теологія навчає, що "відокремлен­ня держави від Церкви є абсолют­но фальшивою тезою і згубною по­милкою. Опираючись на засаду, що держава не може визнавати жодного релігійного культу, така теза пере­дусім є дуже образливою для Бога, оскільки Творець людей є також За­сновником людських інституцій і бе­реже їхнє існування так, як береже нас. Тому ми повинні складати Йому не тільки приватну шану, але й ви­знавати Його публічний і суспільний культ" (св. Пій Х, енцикліка Vehe­menter). Держава завжди підпо­рядкована Церкві у тому сенсі, що завжди отримує від Неї релігійні та моральні засади, якими повинна ке­руватися і їх захищати. Syllabus за­суджує твердження (24), що "Церк­ва не має безпосередньої чи прямої дочасної влади".

Модерна наука: Модернізм проголошує повну незалежність держави від Церкви: "вони мають незалежні і властиві кожному цари­ни, проте ні паралельні, ні супереч­ні. Церква і Держава мають служити людині, без підпорядкування одне одному, але доповнюючи одне од­ного з метою протегування єдиного суспільного добра" (Йоан Павло ІІ, 26 ІІ 1996).

Суспільне пануванняХриста-Царя

Традиційна наука: Класична теологія не знає "автономії" у люд­ському житті. Не існує одиниці чи інституції, яка могла б існувати без Христа: "Людське суспільство може вилікуватися лише через повернен­ня до життя та інституції християн­ства" (Лев ХІІІ, енцикліка Rerumno­warum). "Це догма католицької віри, що Христос має владу закону, суду і правління над усіма людьми та дер­жавами" (Пій ХІ, Quas primas). Весь світ має мовби єдиний "пункт при­тягання" - Христа-Царя, якому все повинно підкорятися.

Модерна наука: Модернізм стверджує, що "потрібно підкрес­лювати справедливу автономію дочасних реалій" (Йоан Павло ІІ, 4 VІ 1995). "Церква визнає свободу ві­росповідання для кожної людини й підтримує такі законодавчі заходи" (Йоан Павло ІІ, 4 ІХ 1996). "Цен­тром притягання" модернізму є лю­дина: "Хай люди всіх віровизнань вчаться взаєморозуміння, взаємопо­ваги і співпраці, щоб разом, згідно з Божим задумом, будувати мир та загальне братерство" (Йоан Павло ІІ, 15 І 1996). Це пряме заперечення панування Христа над усіма людьми.

Демократія

Традиційна наука: Класична теологія, хоча й толерує під строго визначеними умовами можливість демократії як політичної системи, проте відкидає демократичну сис­тему у сфері моралі та релігії. Вона засуджує засаду такої демократії, а саме егалітаризм (тобто зрівнялівку) як "догму натуралістів", котрі про­голошують абсолютну рівність усіх людей в усіх сферах (Лев ХІІІ, ен­цикліка Humanum genus). Це "за­сада, яка цілком суперечить природі речей, вона є приводом до заздрості й несправедливості, який підриває суспільний лад" (св. Пій Х, Notre charge apostolique).

Модерна наука: Модернізм по­стійно повторює, що "Церква з ве­ликою симпатією спостерігає за про­цесами, які провадять різних людей до демократії" (Йоан Павло ІІ, 29 Х 1993). Він також пропонує демокра­тичну форму у самому керівництві Церкви: "Кожний аргумент, який пропонує єпископ, піддається віль­ному обговоренню громади" (Йоан Павло ІІ на відкритті Римського Си­ноду 4 Х 1992).

Війна

Традиційна наука: Давня наука Церкви щодо війни спиралася на за­саду, що війна є методом досягнення тривалого миру. Вона може служити лише засобом для досягнення ба­жаної вищої мети. Св. Августин пи­сав: "Війни, отже, ведуться заради для миру навіть тими, хто командує і веде бої, вони стараються досяг­нути через війну мир. Адже кожна людина шукає миру, навіть ведучи війну". Церква з самого початку не була пацифістичною (миротворчою), Вона відкидала іренізм (напрям у християнській теології, орієнтований на досягнення згоди між різними ві­ровизнаннями, на усунення розколу шляхом доктринальних поступок; назва походить із грецької мови і означає "мир" , "згода") як небез­печну ілюзію; в античному Римі цілі шереги християн складалися пере­важно з навернених солдат імпера­тора, які нерідко скріпляли свою віру мученицькою кров'ю. У своїй праці De civitate Dei св. Августин поділяє війни на дві категорії: "справедливі війни", які велися з метою захисту миру й цивілізації, а їх результатом є лад і спокій - згідно з Божою волею; та "несправедливі війни", які служать егоїстичним земним цілям, що їх ставлять перед собою правителі. Такі війни спрямовані на створення невиправданого безладу й хаосу, в основі яких - суцільне насильство та відсутність християнської любові. Цією доктриною світська влада не раз зловживала, а секуляризована версія обмежувалася, всупереч на­мірам єпископа з Гіббона, "спра­ведливою оборонною війною" та "несправедливою агресією": у се­куляризованій концепції немає звер­тання до Бога.

Модерна наука: Післясоборова наука щодо війни відходить від св. Августина і теологів-схоластиків на користь базованої на правах людини інтерпретації війни. Війна є справжнім злом. Йоан Павло ІІ ствердив у 1991 році: "Жодна війна не може бути святою". Того самого року, звертаючись до представників єпис­копатів країн, заангажованих у кон­флікт у Перській затоці, він сказав: "Не відбувається жодної релігійної війни і не може бути жодної "свя­тої війни", оскільки такі цінності, як любов до Бога, братерство і мир, що випливають із віри в Бога, велять нам зустрітися й вести діалог". Вже в 1958 році по-модерністськи на­лаштований о. Чену, SІ ствердив: "Сама думка про запропонування "теології" війни, розміщення війни у контексті слова Божого про світ, у контексті євангельського права любові постає перед нами в супро­воді парадоксу, що його навіть існу­вання колективного гріха не може, так виглядає, знищити". У такому ж тоні висловлюються Павло VІ та Йоан Павло ІІ. Перший окреслював війну як "застарілу інституцію, часи якої минули і яку слід було б раз і назавжди помістити поміж реліктів, які не спроможні розв'язати людські проблеми у наш час". Йоан Павло ІІ, своєю чергою, у 1982 році підкрес­лював, що "війна має належати до трагічного минулого, до історії. Їй не може бути місця у планах людства на майбутнє". Ці такі приємні для вуха слова не мають нічого спільного з реальною дійсністю і є далекими від католицької етики війни побажання­ми, забарвленими іренізмом.

Новий світовий лад

Традиційна наука: Класична наука Церкви в тематиці утверджен­ня і збереження миру у світі та вза­ємної довіри відкидає можливість існування "людської інституції, яка могла б накласти на всі держави між­народне право" - "Проте існує бо­жественна інституція, яка в стані га­рантувати людям право; інституція, яка перевищує всі інші і обіймає всі держави, користуючись суверенним авторитетом та славним привілеєм Магістеріуму: нею є Церква Христо­ва" (Пій ХІ, енцикліка Ubiarcano). З другого боку, Папи повідомляють про антихристиянську поведінку "міжнародних конференцій і парла­ментів, де найсолодше Ім'я нашого Відкупителя зустрічають глибоким мовчанням" (Пій ХІ, енцикліка Quas primas).

Модерна наука: Соборова де­кларація Gaudium et spes ставить­ся з великою повагою до "наявних міжнародних інституцій", закликає до співпраці "у будівництві спільно­ти народів у мирі та братерстві... Такі товариства високою мірою причиня­ються до вироблення універсалізму у способі мислення та до вироблен­ня духу воістину загальної солідар­ності та відповідальності" (№№ 84, 85, 90). "Новий світовий лад", про­тегований ООН та подібними інсти­туціями, стає головним завданням модерністів, які мають "велику від­повідальність перед лицем нового порядку світу" (Йоан Павло ІІ, 11 Х 1991).

Від Редакції.

На жаль, з огляду на брак місця ми змушені завершити презентацію післясоборових ново­введень. Багато з них взагалі зали­шилися не названими (наприклад, зміни в церковних заповідях, відмі­на Індексу Заборонених Книг, но­вий Катехизм...); їх ми потрактували дуже узагальнено. Постараємося в наступних номерах нашого часопису розглядати подібні теми.

Переклад з журналу "Zawsze wierni".
№2 (51), березень-квітень 2003 р.