Терпеливість

Катехизмова частина

Про терпеливість у незначних терпіннях

Кожного дня нам трапляються дрібні і незначні прикрості. І вони значно важчі, ніж великі неприєм­ності, позаяк стаються дуже часто і за своєю суттю є засобом упокорен­ня. Тому слід плекати у своїй душі чесноту терпеливості саме під час таких незначних життєвих негараз­дів. Св. Франциск Салезький дореч­но зауважив, що «солом’яний» хрест є значно важчий від залізного й ви­магає від нас чесноти терпеливості. Тому намагайся виробляти її за до­помогою постійного поборювання своєї дратівливості й самолюбства і пам’яті про Божу присутність. Коли тебе ображають у той чи інший спо­сіб, дошкуляють вразливими слова­ми, погано поводяться з тобою на вулиці, коли твій підлеглий завдає тобі душевного болю своїм непо­слухом, порушуючи правила субор­динації, коли не смакує тобі якась страва або втомлює безсоння, коли не пише ручка чи перешкоджає на- докучлива муха і т. д., і т. п., не злись і не нарікай, а пригадай собі, що це досконале Боже Провидіння випробовує твою душевну міць та­ким чином. Пригадай і промов: «Да будет воля Твоя».

Коли з тобою погано поведуть­ся інші люди, з власної вини чи без неї, не обурюйся їх нетактовністю і навіть не подавай вигляду, що вони тобі дошкуляють. Але якщо і виник­не потреба їм дорікнути, то зроби це розважливо і спокійно. Святий Доро­тей розповідає: одного разу якийсь старий пустинник захворів, а брат- кухар, готуючи обід, помилково за­мість меду підлив у страву олії. Ста­рець помітив цю недоречність, але не лише не дорікнув неуважному братові, а навпаки, з великим апе­титом спожив цю страву. Саме так і ти намагайся поводитись: оберігай­ся надмірного вияву своїх емоцій, вибуху гніву, коли хтось перешко­джає тобі молитись, порушує твій сон чи працю, коли жебрак надокучливо просить у тебе милостиню, коли хтось наводить на тебе нудьгу чи втомлює безупинним базіканням або коли в родині проживає «важка» людина.

Коли під час подорожі тобі надокучають голод, спрага, безсоння і т. п., не втрачай емоційної рівноваги, а навіть почуття гумору. У таких ви­падках він завжди є доречним. Не роби себе заручником якихось вигод або поганих звичок, намагайся як­найшвидше опанувати себе, вправ­ляйся у тому чи іншому умертвленні, зміцнюй глибини своєї душі. Одного разу св. Єфрем наказав після кіль­каденного посту принести йому на обід трохи овочів. Однак необереж­ний брат розбив миску з городиною, і вона розсипалась по підлозі. Але святий не обурився, а навпаки, про­мовив з привітною усмішкою: «Не засмучуйся, сину, коли страва «від­мовилась» прийти до мене, тоді я «прийду» до неї». Згодом навколіш­ки позбирав ярину з підлоги і спо­жив її.

Не дратуйся, коли за вікном прикра пора року чи шалений ритм часу, бо будь-який час походить від Бога, а всі земні сотворіння – це Його слуги. Піднеси свої думки до Найсвятішої Божої волі, бо це їй до вподоби, щоб ти терпів і прослав­ляв Бога, закликаючи усі створіння: «Благословіть Господа, дощі й роси! (…). Благословіть Господа, крига й холоднеча! (…). Хваліть і возносіть Його повіки» (Дан. 3, 64–65, 69). Святий Франциск Борджа вважав спеку, холод, сніг, негоду, голод і спрагу Господніми слугами й одно­часно своїми приятелями, які допо­магають йому викорінювати погані звички. Він неймовірно радів, коли потрапив у негоду чи коли після ці­лоденної мандрівки, мав змогу вдо­вольнятись убогим лігвом під голим небом. На запитання, чим зумовлена така філософія його життя, він від­повім: «Це покірне піддання себе Божій волі». Одного разу на вулиці зустрів його давній приятель, який, помітивши поганий одяг та відсут­ність священичої ризи, здивовано промовив: «Борджо, чому ти йдеш босоніж і без своїх приятелів? Хто тобі допомагає у такій виснажливій мандрівці? Хто готує тобі обіди та забезпечує нічлігом?» – «О, все це приготовано мені заздалегідь, скрізь я знаходжу вишукані страви і чудо­вий нічліг», – відповів святий. «Хто твої добродії? Де вони?» – «Я вислав їх уперед, зараз врешті-решт я роз­кажу вам про них: кожного ранку, як тільки піднесу своє серце до Бога, роблю собі постанову: усі прикрос­ті, працю і терпіння, які сьогодні Бог зішле мені, охоче прийму, як кару за свої гріхи з таким переконанням, що я заслужив на ще важчу. Саме ця постанова є моїм добродієм, який завжди випереджує мене в дорозі й так старанно усе заздалегідь влаштовує, що я навіть не заслуговую на такий досконалий побут».

Уважно подумай і з чистим сер­цем приймай усі свої терпіння, як покуту за гріхи у сердечній злуці з Найсвятішим Серцем Ісуса. Свята Тереза розповідає, що одного разу якийсь монах після важкої цілоден­ної праці отримав від свого насто­ятеля наказ продовжувати працю­вати в городі. Мовчки з мотикою в руках він попрямував до городу, де негайно отримав від свого Спасите­ля нагороду, а саме – сам Небесний садівник з’явився перед ним, обтя­жений хрестом, і виєднав йому своєї втіхи. Так і тебе очікує нагорода за кожне твоє самозречення. Святий Франциск Салезій додає: «Я добре знаю, що незначні прикрості з уваги на їхню кількість та надокучливість важчі, аніж великі неприємності, а свої домашні є набагато трудніші, аніж чужі. Я знаю також, що пере­мога в малому набагато приємніша Богу, аніж багато інших перемог, які, щоправда, в очах світу вигляда­ють великою заслугою».

Про чесноту терпеливості в розчаруванні

Кого ж доля не піддавала таким суворим випробуванням! Адже зем­не життя – це єдиний зв’язок надії і розчарування. Втомлені сірими буднями, ми постійно поринаємо в золоті сновидіння, але згодом, по­вертаючись у щоденну реальність, зазнаємо болючого розчарування. Буває, коли нам бракує сили для ре­алізації наших планів, то люди вко­тре нас зраджують, то несприятливі обставини стають нашими ворога­ми – одне слово, постійні розчару­вання. Тоді лише справжня духовна міць виєднує нам здатність залиша­тись емоційно врівноваженими, без скарги на устах та духовного упад­ку, і нею є чеснота терпеливості. Святі не відчувають гіркоти розчару­вань, бо вони не мають завищених бажань, але завжди погоджуються з Божою волею. Попри це, св. Вац­лав, позбавлений трону та вкине­ний до в’язниці, радісно промовляє: «Мені ще ніколи не було так добре, як тепер». Хоча св. Людовік програв битву й потрапив у полон до сараци­нів, він і далі продовжував спокійно відмовляти свої духовні практики. Коли ти хочеш викарбувати у сво­їй душі подібний душевний спокій, тоді завжди намагайся узгоджувати свої бажання з Господніми, усі свої бажання і надії піддавай Божій волі. Не роби собі жодної постанови без цього виразного чи потаємного до­датку: одначе, якщо Господь Бог дозволить. Пам’ятай, що Бог є твоїм володарем, а Його воля є дороговка­зом твого життя, понад те «годить­ся, щоб ти крокував за волею Бога, а не навпаки, щоб Бог ішов за твоєю волею», – навчав св. Августин. Коли гончар може знищити посуд, який йому не до вподоби, то наскільки більше Господу до снаги зруйнува­ти твої мрії та плани, якщо вони не відповідають Його задуму. Отже, за­мість того, щоб нарікати під час бо­лючих життєвих розчарувань, про­мовляй з покірною підданістю: «Да будет воля Твоя».

Коли люди кидають тебе на при­зволяще і зраджують, коли за твою доброчинність вони відплачують тобі чорною невдячністю, тоді спокійно промовляй: «Да будет воля Твоя», а за тих людей не переставай мо­литись і кажи: «Прости їм, Отче, бо вони не знають, що роблять». Цього нас навчає Найсвятіший Спаситель та Його віддані послідовники – учні й апостоли. Святу Єлизавету, угорську княжну, вигнав свояк зі свого замку. Вона оселилася з малими дітьми в тісному й убогому приміщенні, пере­носячи голод і холод. Ті, котрих вона ще недавно обсипала благами, глу­зують з неї, а жінка, яка отримала найбільше ласк із рук св. Єлизавети, нині, зустрівши її на вузькій стежи­ні, штовхає з кладки в болото. Яке болюче розчарування! Свята Єлиза­вета приймає це з душевною лагід­ністю, прославляючи свого Творця і Господа. Подібні риси героїзму ми знаходимо і в житті святих. За часів Юліана Відступника в італійському місті Імола проживав побожний чо­ловік Касіян, який з великою ретель­ністю навчав дітей цього міста. Коли почалось переслідування, упіймали й Касіяна і вимагали від нього зре­чення своєї віри. Він відмовився. Його було засуджено на жахливу смерть. На майдані зібрали двісті по­ганських хлопців, озброєних ножа­ми та різними гострими знаряддями. Оголеного Касіяна було віддано їм на розправу. Одні кололи його ноги, інші (вищі ростом) сягали його нутрощів. Коли святий упав на землю, вони запускали знаряддя в його очі, вуха, шию, груди і голову, додаючи до цього варварства глузування. І так дуже довго ці малі чудовиська, жорстокість яких перевищувала їхні роки і сили, мучили святого. Він, од­нак, прагнучи терпіти муки і смерть за Христа, молився за них і говорив до них з любов’ю свого серця до тих пір, поки його душа не відлетіла до свого Творця.

Особлива терпеливість необ­хідна нам у випадках, коли невдя­ка й переслідування походять від когось з членів родини чи від того, хто отримав від нас багато милості – любові. Тоді треба пригадати собі Спасителя, зрадженого Юдою, і тих мучеників, яких свої, а інколи навіть і рідні батьки видавали на смерть. У такий спосіб терпів св. Йосиф Ка­ласант, засновник Згромадження оо. Піарів, котрого один з братів на ім’я Мар’ян ганебно мучив і знева­жав. Під час тих мук святий не втра­чав спокою і довіри до Бога.

Ще важчими бувають терпінням, коли чиїсь праці і чесноти ігнору­ють не лише рівні чи нижчі за по­садою, але навіть і старші, а замість допомоги отримуємо перешкоди у своїй діяльності. У такий спосіб тер­пів св. Йоан від Хреста, коли хотів реформувати монастирі свого Згро­мадження в Іспанії. Дійшло до того, що співбрати побили його й зачини­ли в темній коморі. Однак святий не відступив від розпочатого діла, не злякався, хоч і пробачив своїм не­приятелям. Так і тобі слід чинити у подібних випадках.

Якщо Бог не дозволить тобі ви­конати добрі наміри чи допустить, щоб якесь корисне діло було зни­щене, прийми покірно Божу волю, бо, очевидно, Господь не хоче тво­го вчинку, а лише бажання, а може хоче використати тебе для іншої праці чи врешті-решт випробовує твоє довір’я до Нього. Святий Рому­альд бажав іти до Паннонії з метою навернення поганських народів, але кожного разу, коли він хотів виру­шати в дорогу, впадав у тяжку хво­робу. Святий Камілло тричі вступав до монастиря і стільки ж разів вихо­див з нього. Господь Бог призначив для них інші дороги. Святий Йосиф Каласант змушений був спостерігати за тим, як занепадає його згрома­дження, яке він заснував, однак не втратив довір’я і спокою, а, навпаки, відродив згромадження заново. На­решті, коли Господь Бог не вислу­ховує твоєї молитви, замість того, щоб сумувати чи судитися з Ним, передусім глибоко впокорись. При­гадай, скільки разів ти відштовхував Бога, коли він стукав у твої двері, а тому доречно було б, щоб і ти інколи відчув розчарування. Не міркуй, од­нак, що Бог бажає тобі помститись. Ні! Він, наче добрий Отець, якщо тобі й відмовляє, то робить це для твого ж добра, яке завжди має на меті. Тому не знеохочуйся в молитві. Продовжуй молитись із ще більшим упованням, бо Бог тебе вислухає, якщо не тепер, то пізніше, якщо Він не дає тобі ласки, про яку ти про­сиш, то отримаєш іншу, потрібнішу; якщо Він не дає тобі, то дає на твоє прохання іншим. Не призначай та­кож Господові терміну виконання чи розміру дарів, але піддайся Його волі, просячи у своїх молитвах, щоб Він дарував тобі те, що вважає за потрібне. Навіть молись, щоб Він не вислухав твого прохання, якщо воно суперечить Його волі, бо, якби ви­конав твою просьбу, то це стало б покаранням для тебе. Чи Господь вислухає тебе, чи ні, то все ж таки поводься, як добра дитина, яка кож­ного разу, випрошуючи щось у своєї мами, цілує її у руку, не беручи до уваги, чи отримала вона те, про що просила, чи ні…

Підготував
о. Василь Карбунишин, СБССЙ