«Святе Причастя урочисте, вступив Ісус у серце чисте…»

Які чудові слова цієї пісні, і як гар­но вони відповідають сьогоднішній великій урочистості Першого Святого Причастя!

Радіє Ангел-хоронитель: прий­шов до мене Сам Спаситель!

Радіє вся моя родина: я маю в серці Бога-Сина!

Що ж це за гість, який дарує нам таку велику радість? – Це сам Бог. Лише Він може дарувати людині справжню радість. «Ваш смуток обернеться в радість, і цієї радості ніхто від вас не відійме». «Радійте і веселіться, бо нагорода ваша велика на небі» – так навчає наш Господь. А чи може бути більша радість для людського серця, коли до нього завітає Сам Творець і Податель жит­тя, Сама радість і потіха? «Хто буде їсти Моє Тіло і пити Мою Кров, буде мати вічне життя…»

Але хто ж в силі до кінця зрозуміти присутність Бога в серці людини у Святому Причастії? Свя­щеник? Хтось із вірних? А може сам ангел з неба? Хто в силі помістити в маленьке відерце великий океан? Ніхто! Ми не можемо цього збагнути. Але ми можемо дякувати. Неустан­но дякувати за це велике Боже Сер­це, велику Божу доброту й голосити після Святого Причастя на весь світ молитву подяки:

Добрий Боже, Ти, що сотворив ангелів небесних і весь невидимий і видимий світ – Ти тут, у моєму серці.

Боже, Ти, що сотворив світ і все що в ньому – Ти тут.

Господи, Ти, що сотворив люди­ну на свій образ і подобу – Ти тут.

Ти, що промовляв до Ноя, до Ав­раама; Ти, що дав 10 Заповідей Бо­жих на горі Синай; Ти, що годував свій народ небесною манною – Ти тут.

Боже, Ти, що народився від Пречистої Богородиці в убогій Вифлеємській стаєнці – Ти тут, в убогих яслах мого серця.

Ісусе, Ти, що укрито жив у Назареті тридцять років; Ти, що три роки проповідував Боже Слово, лікував хворих і терплячих, воскре­шав померлих і відкривав очі сліпим – Ти тут, у мені.

Господи Ісусе, Ти, що віддав Своє Життя і в тяжких муках на Хресті пролив всю Свою кров за наше спасіння – Ти тут зараз присутній.

Христе, Ти, що воскрес із мерт­вих, вознісся на небо, живеш у вічній Славі в небі – Ти тут.

Ісусе, Ти, що прийдеш колись су­дити живих і мертвих і віддаси кож­ному по його ділах – Ти тут, у моєму серці, утаєний під убогими видами хліба і вина.

Дякую Тобі за все!

Свята Тереза від Дитятка- Ісуса каже: «Ми в небі, а ви на землі маємо того самого Бога. Ми у повноті Його краси і величі, а ви на землі – в повноті Пресвятої Тайни Євхаристії…»

Той самий Бог, котрий у небі, тут, на землі, криється в шматочку пшеничного хліба й у краплі вина.

Дорога душе християнська, чи ти розумієш, що таке Святе Причастіє? Чи ти розумієш, який важкий терни­стий шлях мусив пройти Ісус, щоб дійти до місця Свого призначення – до твого серця? Це не п’ять днів до­роги з Назарета до Вифлеєма, це не місяць дороги, коли втікав до Єгипту. Ця подорож тривала 6000 років: від першої глави Святого Письма і аж до Тайної Вечері, під час якої Господь взяв хліб у Свої руки, підніс угору й урочисто, з повною повагою і велич­чю прорік: «ЦЕ Є ТІЛО МОЄ…», потім узяв чашу з вином і промовив: «ЦЕ Є КРОВ МОЯ, що проливається за вас на відпущення гріхів». І тому можна сміливо сказати:

Господи, Ти прийшов з неба до Вифлеєма, з Вифлеєма на Голгофту, з Голгофти на престіл, а з престолу – у моє серце. Ось Твій шлях і Твоя дорога.

«Бог бо так полюбив світ…». Але кого найбільше полюбив за жит­тя Ісус і кого найбільше любить по сьогодні? – Дітей! За їхнє чисте, не­винне й покірне серце. «Не бороніть дітям приходити до мене, бо таких є Царство небесне…» – так навчав Ісус.

І ось завітав Ісус цього року й до наших дітей на парафію Східної України, в село Запаро-Мар’ївка Донецької області. У величний праз­ник Пресвятої Євхаристії до Свя­того Причастя приступило п’ятеро діточок: троє дівчаток і двоє хлопчиків. Підготували їх до Святого Причастія наші традиційні сестри- василіанки, які провадили в них катехизу. Сестра Тадея і сестра Михаїла за дуже короткий час зуміли прищепити дітям любов до Бога, любов до молитви, а особливо до Святої Вервиці. Можу щиро сказати так, що сестри зробили найкращий Євхаристійний престіл у дитячому серці.

День Пресвятої Євхаристії

Метушня. Діти збирають по по­лях квіти, а старші готують чотири Євхаристійних престоли в різних куточках села. Звичайно, наші престоли тут, на Сході, можливо, не такі великі, як на традиційних парафіях Західної України, але з певністю можу сказати, що вони були зроблені зі щирим серцем. Люди виносили з дому свої кили­ми, образи, фігурки, ставили квіти. Навіть з великої парасолі й тюлі зробили Господу Богові балдахин. Тільки й чути було: я принесу вази, а я фігурку Матері Божої, а я посте­лю доріжку перед Святими Тайна­ми... Хтось нарвав колосків і квітів, а хтось приніс підручні інструменти, щоб прикріпити обруси й т. д. Хтось скаже: нічого, мовляв, особливого. Можливо, але не тут. Тут все було по-особливому. Все було так, немов люди чекають на якогось великого й почесного гостя. Пригадується, як ми під ліхтарик вночі прикрашали пшеницею, виноградом і стрічками хрест. Надворі ніч, комарі безпощад­но кусають, а додому ніхто не рветь­ся. Кожен має роботу.

У суботу ввечері діти вперше в своєму житті приступили до Святої Сповіді. А наступного дня після пісні «Святе причастя урочисте…» живий Бог вступив у чисті дитячі серця. Наприкінці Служби Божої діти декламували вірші й співали пісні до Пресвятої Євхаристії. Потім Євхаристійна процесія рушила се­лом до чотирьох престолів. У Службі Божій і Євхаристійній процесії взяло участь понад сорок людей, з яких майже двадцятеро – діти. Діти в процесії сипали квіти, а вірні співали пісні до Євхаристійного Ісуса. А до­брий наш Господь із неба благосло­вив нам рясним сонечком – з само­го ранку стояла спека в понад 35 градусів. Після процесії всім дітям приготували солодкий стіл.

Так минає наше життя на Сході. Дякую Богові за всі ласки. Кожного дня о дев’ятій годині зранку в нашому селі в домашній капличці правиться Служба Божа, в якій беруть участь до десяти дітей. Сестри навчили їх чудово працювати з молитовником, і вони вміло дякують на Службі Божій. Дівчата прикрашають престіл живими квітами, а хлопці напереміну прислуговують: запалюють свічки, дзвонять, читають «Апостола», поливають водою руки священикові і т. д. Після Святого Причастя всі співають пісню, моляться вервицю до Божого Милосердя… І так кожно­го дня. Що більше потрібно?

Дякую Богові за всі ласки, а вірним – за їхнє розуміння, велику підтримку і поміч.

о. Степан КУРИЛО, СБССЙ
с. Запаро-Мар'ївка
Донецької області