Різдво Пречистої Діви Марії і Її святе ім’я

Катехизмова частина

За часів пророка Іллі ізраїль­ський народ відчував наслідки по­рушення Божого Закону. Три роки небо було зачинене й не давало ані дощу, ані життєдайної роси. Джере­ла повисихали, земля від нестерпної спеки перестала родити, люди гину­ли з голоду та спраги. Доведені до відчаю, вони постійно дивилися на небо, надіючись на Боже Милосердя. Нарешті на небі з’явилась маленька хмаринка – і линув дощ: земля від­жила, джерела наповнились водою, поля і дерева зазеленіли, усе живе зітхнуло спокійно.

Така ж духовна посуха панувала перед приходом Христа Спасителя. Духовне небо було зачинене і спа­дало обмаль Божої роси. Навпаки ж, сонце Божого гніву пекло розжаре­ним вогнем, внаслідок чого людські душі, наче безводна пустеля, поро­джували мало добрих зернин, та й ті заростали численними гріховни­ми бур’янами та колючками нещас­тя. Безталанне людство благально підносило свої руки вгору й вола­ло: «Розлийте небеса згори росою правду, і нехай хмари дощем її вил­лють!...». Врешті решт, у небі з’я­вилась хмаринка – і зросила землю рясним дощем. Що це за хмаринка? Це – Марія, яка породила Спасителя світу – Ісуса Христа. О світе, встань з гріховної неволі, бо до тебе через Марію прийшло спасіння; підіймись, втомлений світе, бо через Марію прийшла радість; підіймись, розпа­чливий світе, бо через Марію до тебе прийшла надія. Євангелисти нічого не розповідають нам про народжен­ня Пресвятої Діви, бо мали на меті розповісти лише те, що стосувалося таємниці Воплочення. Зі старовин­ного передання, із перших століть існування Церкви ми дізнаємось, що батьками Марії були Йоаким з коро­лівського роду Давида та Анна з роду Аарона. Вони проживали в Назареті й володіли великим майном. Батьки Марії вели богоугодне життя, але їх засмучувало те, що в них не було дітей. Лише після тривалих молитов у літньому віці ці праведники отри­мали від Господнього посланця обіт­ницю, що Бог пошле їм Доньку, на­родження Котрої розвеселить небо і землю й усі народи прославлятимуть Її. Згідно об’явлень Анни–Катерини Еммеріх, Марія народилась 8 верес­ня у Назареті. Інше передання роз­повідає про старовинний будинок батьків Марії в Єрусалимі. Сьогодні там знаходиться Церква Св. Анни.

Встань у духовний спосіб навко­лішки перед колискою цієї святої Дитини і віддай свою глибоку шану Тій, Яка стала Матір’ю Воплоченого Слова, а також твоєю Матір’ю, Опі­кункою, Вчителькою і Царицею.

Старовинне передання ствер­джує, що ім’я Марія було об’явлене св. Анні у видінні, єврейською воно означає «звеличена», «піднесена», «наче море терпінь», «наче зоря»; це велика таємниця, а Її ім’я гідне похвали, бо це ім’я Непорочної Ді­виці і Пресвятої Родительки Божого Сина. Воно миле в очах Пресвятої Трійці, як й ім’я Ісус. Йому склада­ють глибоку шану Ангели і люди. Це – найсолодше ім’я, бо це ім’я на­шої найкращої Мами, а хто замінить Маму? Це – могутнє ім’я, бо це ім’я Пречудної Цариці Неба і землі, Во­лодарки чистилища, Переможниці пекла, Скарбниці Ласк; бо це ім’я нашої Посередниці. Цим іменем ви­прошують ласки і спасіння. Правду каже св. Петро: «… бо й імени не­має іншого під небом, що було дане людям, яким ми маємо спастися», лише ім’я Ісус; але саме Марія при­несла нам Ісуса та Його ласки, тому доречно Її ім’я називають Скарбни­цею Ласк і Ключем до неба. Воно допомагає нам у всіх наших духов­них і земних потребах, потішає нас у терпіннях. За словами св. Бернар­да, Воно – правдива радість сер­ця, мед на устах, мелодія для вуха. Св. Анзельм каже, що наші прохання частіше бувають вислухані іменем Марії аніж молитовним чуванням до Христа. Це тому, що Пресвята Діва Марія до наших численних молитов докладає і свої прохання. Невже Го­сподь відмовить Їй?

Це ім’я рятує нас у різних спо­кусах, бо Марія не тільки перемог­ла пекельного змія, але також і для своїх земних дітей випрошує силу й мужність у боротьбі з ним. Вона та­кож об’явила св. Бригіді, що диявол відступить навіть від найбільшого грішника, якщо він буде палко бла­гати в Її ім’я, з непохитною поста­новою вже ніколи не грішити. Якщо бажаєш у цьому переконатись, то шануй, люби, наслідуй Марію, щоб вона стала твоєю провідною Зорею, яка освітлює всі стежки твого земно­го життя. Завжди з довірою проси в Неї допомоги. До цього заохочує і св. Бернард: «Коли тобі здається, що ти потопаєш у розбурханих хвилях жи­тейського моря, не маючи міцного ґрунту під ногами, тоді поглянь на цю яскраву Зорю, яка порятує від загибелі. Коли тебе захопить вихор спокус, коли ти натрапиш на скелі непереборних труднощів, тоді по­глянь на зорю, закликаючи ім’я Ма­рії. Коли тобою оволодівають хмари пихи, осуду, заздрості, бундючності, тоді дивись на Зорю, взиваючи ім’я Марії. Коли човном твоєї душі за­трусить злоба, хтивість чи тілесна пожадливість, подивись на Марію. Коли тебе лякають думки нечистого сумління, туги і розпачу, тоді роз­мірковуй про Марію. У небезпеках, переслідуваннях, сумнівах пригадай Марію, проси у Неї заступництва. Завжди вимовляй Її ім’я та збері­гай у своєму серці. Завжди крокуй Її слідами – і тоді відчуєш Її могутнє заступництво. Йдучи за Нею, ти ні­коли не заблукаєш; благаючи у Неї допомоги, ніколи не впадеш у від­чай; роздумуючи про Неї, ніколи не схибиш. Коли Вона тебе підтримає, ніколи не впадеш; коли Вона огорне тебе своєю опікою, тривога покине тебе; коли Вона буде поруч з тобою, ніколи не відчуєш втоми; за Її ласка­вим заступництвом щасливо досяг­неш своєї мети; втім, переконаєшся на власному досвіді, адже , як напи­сано, «Ім’я Діви – Марія».

У 1683 році величезне 300-ти­сячне турецько-татарське військо оточило Відень і стало загрозою для всього християнського світу. Вдень і вночі ворог безупинно обстрілював місто. Одна з ворожих куль потра­пила в будівлю костелу оо. Бене­диктинів, який знаходився поблизу порохової вежі, і лише завдячуючи чудесній опіці Пресвятої Діви, місто не злетіло в повітря. Згодом на до­помогу віденцям прибув польський король Ян ІІІ Собєський. Він поєд­нав своє військо з 24-тисячним вій­ськом німецьких лицарів. Польський король вступив у битву за прохан­ням імператора Леопольда І і Папи Інокентія ХІ. У день битви, 12 верес­ня, король Ян ІІІ, вислухавши св. Лі­тургію, прийнявши св. Причастя, по­ручив себе, своє військо і весь світ опіці Марії, поблагословив всіх вер­вицею і вирушив у бій. Він не сумні­вався, що Марія порятує і випросить перемогу християнському світу над ордою. Отримавши перемогу над во­рогами, король пише до Папи: «Ми повернулись, побачили, що Бог пе­реміг». На честь тієї перемоги у пер­шу неділю після Різдва Матері Божої Рим установлює свято Імені Марії.

Підготував
о. Василь Карбунишин, СБССЙ