Святий Параман – постійна опіка Марії

Під час однієї з реколекційних наук священик зауважив, що ми не заохочуємо своїх рідних і близьких до вступу в Апостольство Молитви й Параманне Братство. Ми навіть самі не дуже хочемо чи боїмося туди вступати. І я одразу подумала про себе, що також не заохочую ніко­го. Колись я теж боялася прийма­ти Параман, а точніше обов’язків, пов’язаних із ним, які потім дове­деться сумлінно й щодня виконувати (чи впораюся?). Але Марія так по­керувала, що я прийняла Параман і носитиму його до кінця свого життя. Хтозна, чи проживу багато років, чи менше року, але кінець мого життя буде з Марією, в Її опіці.

Приймаючи святий Параман, я відчувала великий спокій на душі і в прямому сенсі слова – опіку й по­кров Марії. Марія мене не опускала ніколи; щоправда, деколи я тяжко грішила і через те сама віддалялася від Бога і Марії, забуваючи, наскіль­ки маю бути вдячною за ласку но­сити шату Марії – св. Параман. Так, ласку, бо багато людей знають про Параман, але не приймають його че­рез боязнь майбутніх обов’язків, не розуміють справжньої ціни подарун­ку Марії. Зараз сама себе запитую: як же я могла боятись опіки Марії – Параману?

Для дівчат і жінок часто най­більшою перешкодою до вступу в Параманне Братство є штани: їм дуже важко відмовитись і не носити їх. Але подумаймо: що нам дорож­че – носити штани, що є гріхом, чи носити Параман і жити під постійною опікою Марії? Більше того: якщо пе­решкодою до вступу в Параманне Братство є тільки штани, то Марія допоможе нам викорінити це, коли Її будемо просити. Але потрібно самій відмовитись від цієї поганої звички й докласти старань, а не думати, що все станеться, як за помахом чарів­ної палички. Я також носила штани й не уявляла, як буду без них, бо ходити влітку в спідниці чи суконці – діло звичне, а от взимку холодно. Але відколи прийняла Параман, ще жодного разу не вдягнула штани, і нічого страшного не було навіть під час зимових морозів.

Цей рік для мене був важким, але з допомогою Марії він минув на­багато легше, ніж я очікувала. Таким чином, Параман не став для мене якимось тягарем чи незручністю, а навпаки – полегшенням і радістю. Це ж так добре – бути спокійною за своє життя, яке в руках у Марії!

Коли я прийняла Параман, то була такою щасливою, що хотіла всіх заохотити прийняти його, але соромилась. А ось тепер кажу: при­ймайте св. Параман!

І наостанок скажу до себе та тих, хто носить Параман, можливо, не завжди належно. Невже так важ­ко зробити трохи зусиль над собою, щоб виконати обов’язки й стара­тись наслідувати життя Марії? Хіба так важко зробити приємність Марії, щоб отримати Її опіку тут, на землі, а після смерті визволення з Чисти­лища у першу суботу місяця? Невже краще знехтувати даром Параману – цією великою ласкою й жити гріш­ним життям, бо так легше? Але після смерті не буде легше і краще…

Марія Вахула,
парафіянка храму Св. Юрія Побідоносця
м. Новояворівськ