Чи молишся щоденно на Св. Вервиці за Україну і просиш: «Серце Марії, рятуй Україну?»

Проповідь виголошена під час урочистої відпустової Святої Літургії на парафії Свв. Верх. Апп. Петра й Павла (12 липня Львів, Рясне-1)

Всечесні Отці, преподобні сестри-монахині, брати-семінаристи і весь тут зібраний вірний Божий люд, я дозволю собі в цей 100-літній юві­лей об’явлень Матері Божої у Фатімі промовити до вас слово Боже. Фа­тіма, об’явлення у Фатімі, яке мало місце 100 років тому... Хтось каже: «Отче, то було вже давно, минуло 100 років, за цей час змінилася ци­вілізація, є великий поступ у меди­цині, в інтернеті, в космосі». Так, це правда. Але Фатіма буде актуальна, доки буде існувати світ, доки буде існувати людство. Марія нічого но­вого не придумала, у Фатімі Вона лише пригадала людям, як вони ма­ють жити, як мають любити Бога, перепрошувати Його за свої щоден­ні гріхи. Фатіма взиває до нас про найважливіші речі у християнстві, а саме: про необхідність щоденно­го навернення, покаяння і молитву. Але про ці речі, на жаль, дорогі брат­тя і сестри, забув світ. Сьогодні най­частіше священики у сповіді чують: не помолилася, пропустив Службу Божу, не простив, не вибачив.

Дорогі мої, що хоче від нас Фа­тіма й Мати Божа? Чому Вона при­ходить у 1917 р. і являється трьом дітям: Франциску, Якинті (сьогодні вже святим) і сестрі Луції?

1914 р. Перша світова війна, ве­лика війна. У цьому році Папою стає Бенедикт XV. Святіший Отець висло­вився про події, які мали місце в Єв­ропі, яка сама себе знищувала, через світову війну сама себе вбивала. На початку травня 1917 р. Святіший Отець пише Енцикліку про мир, де взиває до людей всього світу, а осо­бливо до Європи: «Опам’ятайтеся, не вбивайте брат брата. Бог не хоче вашої крові, Бог не хоче вашої не­нависті, Він хоче любові, миру і зла­годи між народами у світі». І тільки Святіший Отець Бенедикт XV закли­кає людство до покаяння, до навер­нення.

13 травня 1917 р. у Кова да Ірія являється Пречиста Діва Марія. Те об’явлення Матері Божої впродовж півроку ми можемо коротко окрес­лити такими моментами. «Не бійте­ся, Я прийшла з Неба», Мати Божа у Фатімі просить дітей: «Не лякайтеся, не бійтеся». Але ви скажете, ми вже чули ці слова, це правда. Так ска­зав Ангел до пастухів: «Не бійтеся, Я вам звіщаю велику радість: нині народився Месія Спаситель!». «Не бійтеся, чого шукаєте живого між мертвими, Його тут немає, Він во­скрес із мертвих». І знову в долині Фатімській є те слово: «Не бійтеся, Я вам нічого злого не зроблю, Я Мати Божа і Мати людей».

Являючись у Фатімі, Мати Божа просить дітей щоденно молитися на вервиці, не опускати її з рук: «Що­денно заносіть до Мого Отця молит­ву на вервиці». У липні – візія пекла, троє дітей бачать його. І як можна захиститися від того пекла, як лю­дина може врятувати свою душу від нього? Якими є засоби для рятуван­ня душі і щасливої вічності?

Ними є, дорогі браття і сестри, життя християнське і набожність до Непорочного Серця Матері Бо­жої. Якщо Мати Божа за дорученням Неба наголошує на культі Свого Не­порочного Серця, то означає, що той культ потрібний.

Пригадаймо собі, як то було з Серцем Христовим, що Христос ска­зав святій Марії-Маргареті Алякок: «Дитино, подивись на те Серце, яке палає такою великою любов’ю до людства, а замість любові, Я зазнаю чорної невдяки. Я хочу, щоб ви бра­ли участь у Богослужіннях Першої п’ятниці місяця, приймали винагоро­джуюче Святе Причастя за зневаги, якими люди завдають болю Моєму Найсвятішому Серцю. І так те Серце стало почитане в цілому світі.

А в Фатімі Мати Божа показує Своє Серце. А Серце мами перепо­внене любов’ю, а серце мами чуває над своїми дітьми, а серце мами го­тове пожертвувати себе за них.

Чому являється Марія і просить про почитання Її Серця? Якщо Пре­чиста Діва Марія, як Мати, каже про Серце, то, очевидно, світ втратив те, що пов’язане із серцем. А що пов’язане із серцем, що випливає із нього? Беззаперечно, любов, ми­лосердя, співчуття, терпеливість, прощення, мир, згода. «Блаженні чисті серцем, бо ви будете огляда­ти Бога». Отже, Мати Божа каже до світу: «Подивіться на Моє Серце, те Серце, яке було прошите сімома мечами болю, подивіться на Сер­це страждальне, терпляче, болюче. Воно терпить, страждає за вас, Воно вас любить».

Пригадаймо собі, дорогі браття і сестри, особливо старше покоління, що в нас у Галичині не було хати, де б не було образа Серця Ісусового і Серця Марії. Наш народ глибоко лю­бив і почитав Серце Христове. «Тво­му Серцю, Спасе мій, честь складає весь наш край, люд вкраїнський віки Твій, в Серцю люд сей заховай». Ми співали в найстрашніших часах, українці прославляли Серце Христо­ве в Сибіру, в Магадані, в Німеччині, по всьому світу ми просили: «Серце Христове, нам допомагай!».

«О, Мати Божа, до Серця Твого, мечами болю прободеного, кличемо бідні з стоном, слезами, Потіхо гріш­них, молись за нами», «Лікарко хво­рих, в нашій недолі благаєм, Нень­ко, помочі Твої».

Ці два Серця Ісуса і Марії при­крашали українську хату, ту стріху, убогу і бідну, селянську і панську. Ті два Найсвятіші Серця були нашим прапором віри католицької. Ми зна­ли, що ми є католиками! Бо там є Серце Ісуса і Серце Марії. А коли з церков почали викидати Серце, ми знали, що то не Католицька церква, що то не наша церква. Ті Серця Ісуса і Марії були штандарами нашої віри, яку батьки передавали дітям, онукам. «Там, де є Серце Ісуса і Сер­це Марії, там можеш молитися, там наша віра, але там, де їх нема, де їх не почитають, туди не йди, бо то не наша церква, то не наша віра», – так вчили наші предки, так вчили наші греко-католицькі священики, так вчили наші сестри-монахині. Та віра в Серце Христове передавалася з покоління в покоління.

А що сталося нині, дорогі брат­тя і сестри?! Що сталося з тим наро­дом?! Нам нині Серця не треба, бо то не наше, бо то латинське, польське.

Треба, ой як треба, те Серце Христове в кожній хаті і в кожній ро­дині. Як треба нам те Серце Марії, бо кожен з вас тут може дати свідо­цтво – немає згоди, любові, миру, немає дітей, посварені діти, брат з сестрою, сусід з сусідом, ошукує­мо, корупція в державі й у народі. Ми гинемо в гріхах, ми топимося в океані безправ’я. І хто нас порятує? Не опускай нас, Серце Христове, не опускай нас! Бачимо в Фатімі в тре­тьому об’явленні: Мати Божа пока­зує Своє Серце, оте Серце, яке нас любить, оте Серце, яке так пережи­ває за нас, дорогі браття і сестри.

Послання Фатіми, це послання не про катастрофу, а послання про надію. Мати Божа каже нам, що ми можемо навіть запобігти війні, але потрібна наполеглива молитва. Мати Божа у Фатімі попереджала Європу, але Європа спала.

25 січня 1938 р. сповнилися сло­ва Марії, які Вона сказала 20 років тому до трьох пастушків із Фатіми: «Коли ви побачите ніч, осяяну не­знаним світлом, знайте, що то вели­кий знак, який нам дає Бог, що по­карає світ за його злочини війною, голодом і переслідуванням Церкви і Святішого Отця». 25 січня 1938 р. з’явився великий знак на небі, вели­ке сяйво. Мати Божа просила трьох дітей, щоби вони звернулися до на­роду і просили, щоб кожен щоденно молився на вервиці. Діти молилися щоденно, на жаль, дорослі не стави­лися до цього серйозно. Але це ще не кінець. Мати Божа не хотіла до­пустити війни, Вона прагнула ряту­вати грішний світ. Друге видіння 22 серпня 1939 р.

Це видіння бачив навіть сам Адольф Гітлер, про що свідчить у своїх спогадах Альберт Шпеєр, його близький співрозмовник: «Ми стоя­ли з Гітлером на терасі Бер-Хофа і дивувалися рідкісному явищу – ви­нятково яскраве полярне сяйво цілу годину заливало червоним світлом розташований на іншому боці, ле­гендарний Унтерсберг, тоді як небо грало всіма барвами веселки. Наші обличчя і руки були неприродно за­барвлені в червоний колір. Це видо­вище викликало настрій дивної за­думи». І раптом Гітлер сказав, звер­таючись до одного із ад’ютантів: «Це передбачення великої крові, цього разу не обійдеться без використан­ня сили». Через тиждень Німеччина напала на Польщу.

Мати Божа давала світові знак, Мати Божа говорила до людей: «Опам’ятайтеся, наверніться, мо­літься, покайтеся, відбувайте п’ять перших субот місяця на честь Мого Непорочного Серця, моліться що­денно вервицю». На жаль, світ був глухий. І навіть коли закінчилася Друга світова війна, Мати Божа про­сила, щоб Папа Римський посвятив Росію Її Непорочному Серцю. Бо тільки тоді, як Росія буде посвячена Непорочному Серцю Матері Божої, тоді затріумфує правда. А якщо Ро­сію не посвятять, не віддадуть в опі­ку Непорочного Серця Матері Божої, то вона свій блуд, свою науку та іде­ологію поширить по цілому світу.

«Якщо люди виконають Моє про­хання, Росія навернеться і запанує мир. Якщо ні, Росія поширить свої помилкові вчення по світу, виклика­ючи війни і переслідування Церкви, добрих людей будуть мучити, Святі­ший Отець буде багато страждати, багато народів буде знищено». Коли Марія говорила ці слова, Росію тіль­ки починала огортати пожежа біль­шовицьких революцій. Після Другої світової війни Росія тільки помно­жила ширення своїх блудів. Радян­ським комунізмом заразився Китай, найбільша держава почала будувати комунізм. Пів Європи опинилося під тиском комуністів. Ми пам’ятаємо со­вєцькі війська в Будапешті, в Празі, в Польщі. Так, з одного боку запа­нував нечуваний терор, виявилося, що технічний прогрес, яким так пи­шалося ХХ ст., ніяк не йшов у парі з моральним розвитком. Коли космічні кораблі піднімалися в космос, в Ма­гадані, Соловках, Сибірі стогнали люди, стогнали священики, монахи і монахині в таборах примусової пра­ці. Багато людей зложили там своє життя навіки. Такий «тріумф» кому­нізму, але це не кінець, дорогі брат­тя і сестри.

Сьогодні ми бачимо Сирію, Ко­рею, Китай, які підтримують Росію. Мати Божа просила: «Коли Росія буде посвячена Моєму Непорочному Серцю, затріумфує мир і любов».

Але, дорогі браття і сестри, я питаю вас сьогодні, в Україні війна, гинуть люди, а як ми молимося? Як у нас з молитвою на вервиці? Чи ко­жен з вас щодня молиться на вер­виці за мир в Україні? Чи почитаємо те Серце Матері Божої? Чи зверта­єшся до Непорочного Серця Матері Божої у свої потребах? Чи відбува­єте перші суботи місяця? Ти бачиш, як гинуть діти, ТВОЇ ДІТИ!!! Рідна мамо!!! Твоя дитина гине!!! Для неї немає неділі, для неї нема посту, для неї нема молитви, Служби Божої, сповіді і Святого Причастя. Без Бога живеш!!! А ти тішишся, що твій син великий бізнесмен, що він вміє дати собі раду, що він гарно живе! МАМО! СХАМЕНИСЯ!!! Хіба то є гарне життя без Бога!? Коли твоя дитина не знає, що таке молитва, що таке церква. Про яке гарне життя ти говориш!!! Та ти маєш падати на коліна і про­сити: «Мати Божа Фатімська, рятуй мою дитину, рятуй моїх онуків!!!» Та вони без Бога, якою дорогою вони ідуть, куди їх та дорога допрова­дить?! Ти кажеш, що колись будуть ходити. Колись…. Ми мали тиждень тому похорон, син похоронив бать­ка, йшов із цвинтару, впав біля церкви, тромб відірвався – і помер. Чоловікові 29 років.

А ти така впевнена, що твої діти колись будуть ходити. Чому не мо­лишся? Чому не відбуваєш Великої Обітниці до Серця Христового? Чому не відбуваєш перших п’ять субот мі­сяця?

Мати Божа у Фатімі: «Світ навер­неться тоді, коли посвятиться Моєму Непорочному Серцю!». Чи в тебе є образок Серця Матері Божої? Чи що­денно Їй поручаєш свої дітей і ону­ків? Чи щоденно молишся за Україну і просиш: «Серце Марії, рятуй мій край! Рятуй мою землю від війни!».

Тому то Бог хотів показати нам Серце, щоби промовити до нашого кам’яного серця, до нашого грішно­го серця, до того серця, в якому є повно ненависті, злоби, гніву, гор­дині. Без Серця Ісусового і молитви до Непорочного Серця Матері Божої людське серце не стане кращим, не стане шляхетнішим, милосерднішим і співчутливішим.

Послухаймо голос Фатіми, по­слухаймо голос Мами з Неба, Яка нас любить: «Щоденно моліться на вервиці за навернення грішників!» І ця коротка молитва, яку дала Мати Божа: «Ісусе наш, прости нам наші гріхи, захорони нас від пекельного вогню, провадь наші душі до Неба, а вже найбільше тих, що потребують Твого Милосердя».

Брате і сестро, чи молишся на вервиці? Чи твоя вервиця тільки ви­сить в авто чи в серванті? Вона має бути завжди при тобі, вона має бути в кожному твоєму костюмі. Ти ніколи не маєш вийти з хати без вервиці. Бо то є зброя, якої боїться диявол, від якої втікає сатана, яка перемагає всяке зло.

Тому в цей 100-літній ювілей об’явлень Матері Божої у Фатімі про­шу і благаю вас, моліться на вервиці за край, за спокій і злагоду в наших сім’ях і родинах, за спокій в народі й у всьому світі. А Мати Божа – Цари­ця Святої Вервиці, додасть нам сили і мужності.

Мама земна може багато зроби­ти, але Мати Небесна може зробити набагато більше.

Лист матері

«Я дала тобі життя, але я не можу прожити його за тебе.

Я можу багато чому тебе навчи­ти, але я не зможу змусити тебе все засвоїти.

Я можу навчити тебе доброти, але я не зможу змусити тебе її про­являти.

Я можу молитися за тебе, але я не зможу змусити тебе поступати в правді.

Я можу вказати тобі вірний на­прямок у житті, але я не зможу ви­брати його за тебе.

Я можу розповідати тобі про ви­сокі цілі життя, але я не зможу до­сягнути їх замість тебе.

Я можу навчити тебе поваги, але я не зможу заставити тебе поважати інших.

Я можу говорити з тобою про те, як слід жити, але я не зможу дати тобі вічного життя.

Я можу навчити тебе ділитися з нужденним, але я не зможу зробити твоє серце милосердним і безкорис­ливим.

Я можу тобі дати повну свободу, але я не зможу розплачуватися за її наслідки замість тебе.

Я можу говорити з тобою про шкоду наркотиків, алкоголю і курін­ня, але я не зможу захистити тебе, дитино, від усіх тих небезпек.

Але я знаю, що неможливо мені зробити для своєї дитини, є мож­ливим для Господа Бога і Пречистої Діви Марії».

Мамо, чуєш?! Тату, чуєш?! Ти багато можеш дати своїм дітям, дуже багато. Ти можеш їх вчити, на­ставляти, радити, але без молитви і віддання своїх дітей в опіку Матері Божої, ти нічого не даш. Твоє сло­во має малу вартість і твоя наука є дуже слаба. Але якщо ти свою на­уку щоденно підкріплюєш своєю мо­литвою і віддаєш своїх дітей в опіку Серця Христового і Серця Марії, тоді ти приносиш найцінніший дар.

Бажаю вам, щоби в кожній сім’ї, в кожній хаті, ви молилися на вер­виці. Ті, які ще не вмієте, навчіться, придбайте. Навіть якщо спочатку є важко молитися 50 Богородице Діво, починайте з десятки: місяць – десят­ка, другий місяць – друга, і ви відчу­єте насолоду, ви відчуєте смак Неба, ви відчуєте присутність Матері Божої у своєму житті. А ще найкраще, коли вся родина, діти і батьки спільно мо­ляться на вервиці. Там Бог перебу­ває з вами, там Мати Божа чуває над вами, там правдиво в хаті й у родині є небо, є мир. Так як в тій стаєнці, вифлеємській шопі, де народився Ісус, стайня похилилась, але там була любов, злагода і мир.

Царице Фатімська, Мати Божа, яка прийшла до нас із Фатіми, ми ві­римо, що Ти нас бачиш і чуєш, Ти є між нами. Поглянь на тих дітей, по­глянь на старших, поглянь на запла­каних, поглянь на засмучену жінку, зболену життям, поглянь на маму, яка прихилена до землі, поглянь на ті родини, які не мають дітей, по­глянь на ті родини, де панує алко­голь, наркотики, бійки, скандали, поглянь туди, де хворі і вмираючі, де немає грошей на ліки, де безвихідь, поглянь на розбиті родини, на тих, які покинули край, поглянь на вої­нів, які нині на передовій захищають наш край, поглянь на ту дитину, яка прийшла з війська і не знає, як далі жити, він в депресії, в розпачі.

Царице Фатімська, найкраща на- ша Мати, Заступнице і Рятівнице, тут, біля Твого престолу, ми склада­ємо свої болі, сльози, муки, терпіння і страждання наших родин і народу і взиваємо: «Непорочне Серце Марії, спаси нас!»

Во імя Отца і Сина і Святаго Духа. Амінь.

Слава Ісусу Христу!

Генеральний настоятель СБССЙ
о. Василь Ковпак