Чистилище

Страх і впевненість – Милосердя Бога – Свята Лідвіна і священик – Преподобний Клод де ла Коломб’єр

Ми вже читали про суворість Божественного Правосуддя: воно лякає так, що неможливо дума­ти про нього без тремтіння. Чи є хтось, хто вважає, що зможе ди­витися на це полум’я, запалене Божественним Правосуддям, не тремтячи від страху? На ці не­стерпні страждання, в порівнян­ні з якими всі покути святих, всі терпіння мучеників разом узяті – ніщо!

Такий страх є спасительним і співвідноситься з духом Ісуса Хри­ста. Наш Божественний Учитель бажає, щоб ми боялися, але боя­лися не лише пекла, але й Чисти­лища, яке є дещо пом’якшеним ва­ріантом пекла. Він показує нам та­ємниці Верховного Судді, звідкіля ми не вийдемо, доки не сплатимо останнього шеляга (Мт. 5, 26), щоб наповнити нас святим страхом. Ми можемо сказати про вогонь Чисти­лища те саме, що й про пекель­ний вогонь: «Не бійтесь тих, що тіло вбивають, душі ж не можуть убити; а більше бійтесь Того, Хто може і тіло, і душу знищити в геє­ні» (Мт. 10, 28). Та все ж Господь не прагне, щоб наш страх був над­мірним, безплідним і болісним. Він бажає, щоб ми боялися зла лише для того, щоб відвертати нас від нього й уникати його. Він бажає, щоб думка про полум’я відплати змушувала нас ревніше служити Йому і спонукала нас чинити до­бровільні покути за свої гріхи ще за життя, а не після смерті. Автор трактату «Про наслідування Хри­ста» пише: «Краще тепер гріхи свої очищати і відтинати вади, ніж очікувати очищення в майбутньо­му житті»1. Більше того, якщо, не зважаючи на наші намагання жити праведно й покутувати за свої грі­хи тепер, за життя, ми відчуваємо закономірний страх, що будемо змушені перейти через Чистили­ще, то нам треба сприймати таку ймовірність із твердою вірою, що Господь завжди потішить тих, кого очищає через терпіння.

Отож нам необхідно надати нашому страхові якоїсь вартості і зробити його противагою до над­мірної впевненості. Для того необ­хідно, роздумуючи про Чистилище в усій суворості його покарань, звернути увагу на інший аспект, розглянути цю тему з погляду Бо­жого Милосердя, яке сіяє не мен­ше, ніж Його Правосуддя.

Хоча Бог і передбачає в май­бутньому житті жахливі кари за найменші провини, Він, водночас, не накладає цих кар, не пом’як­шивши їх Своїм Милосердям. Цю прекрасну гармонію Божественної досконалості ніщо не виявляє так виразно, як Чистилище: найсуво­ріше Правосуддя там проявляється поряд із невимовним Милосердям.

Коли наш Господь карає такі дорогі для Нього душі, Він чинить це з любові, як написано: «Кого Я люблю, тих викриваю і караю» (Одкр. 3, 19). Однією рукою Він ударяє, іншою зціляє. Він у надмірі подає милість і відкуплення: «Бо в Господа милість і велике в Нього визволення» (Пс. 129, 7).

Це безмежне Милосердя Отця нашого небесного повинно бути міцною підставою нашої впевне­ності, і ми, за прикладом святих, завжди повинні про нього пам’ята­ти. Святі ніколи цього не забува­ли, тому страх Чистилища ніколи не позбавляв їх радості й миру в Святому Дусі.

Свята Лідвіда, яка так доклад­но знала суворість страждань від­куплення, була сповнена духом упевненості й намагалася надиха­ти цим духом інших. Одного разу її відвідав побожний священик. Роз­мова зайшла про страждання піс­ля смерті. Коли священик побачив у її руках посудину із гірчичним насінням, він сказав, що тремтить від згадки про вогонь Чистилища. «Однак, – додав він, – я повинен би з радістю піти туди на стільки років, скільки зерен у цій посуди­ні. Тоді я буду впевнений у своєму спасінні». Свята відповіла: «Чому ви такий невпевнений у Божому Милосерді? О, якби ви краще усві­домлювали, що таке Чистилище і які жахливі муки там терплять душі!». Він відповів: «Хай Чисти­лище буде таким, яким повинно бути. Я наполягаю на тому, що сказав».

Через якийсь час той свяще­ник помер і люди, які були при­сутні при його розмові зі святою Лідвіною, почали розпитувати її про його становище на тому світі. Вона відповіла: «З померлим усе гаразд, бо він жив побожним жит­тям, але краще б він більше уповав на Страсті Христові й по-іншому розумів призначення Чистилища».

У чому ж полягав брак довіри, який викликав таке несхвалення святої? У тому, що цей священик був переконаний, що порятувати­ся душам майже неможливо і що ми можемо увійти до Неба лише після багатьох років тортур. Ця думка помилкова і суперечить християнській упевненості. Наш Спаситель прийшов, щоб принести мир людям доброї волі і покласти на нас, як умову нашого спасіння, ярмо, яке є благом, і тягар, який є легким. Тому хай воля ваша буде доброю, і ви знайдете спокій і по­бачите, як зникають усі страхи і труднощі. Лише добра воля і все! Майте добру волю і підпорядко­вуйтесь волі Божій, ставте Його Святий Закон понад усе, служіть Господу всім серцем своїм – і Він подасть вам таку могутню допо­могу, що ви ввійдете до Раю з не­ймовірною легкістю. «Я ніколи не повірю, – скажете ви, – що можна так легко піти до Неба!». Знову ж, повторюю я, щоб обдарувати нас чудом свого Милосердя, Бог вима­гає лише нашої доброї волі, нашо­го праведного серця.

Власне кажучи, добра воля полягає у підпорядкуванні й уз­годженні нашої волі з волею Бо­жою, яка є взірцем усякої доброї волі. Вона досягає найвищої до­сконалості тоді, коли ми сприйма­ємо Божу волю як найвище добро, навіть якщо вона зобов’язує нас до великих жертв, до найважчих страждань. О, прекрасне відчут­тя! Душа, яка перебуває у такому стані, здається, втрачає відчуття болю, бо сповнена духом любо­ві. Так, св. Августин говорить, що ми не страждаємо, коли любимо, а якщо страждаємо, то любимо це страждання. «Aut si laboratur, Labor ipse amatur».

Преподобний Клод де ла Ко­ломб’єр із Згромадження Ісуса, наділений таким люблячим серцем і досконалою волею, висловлює так свої почуття у Retrait Spirituelle так: «Ми повинні постійно споку­тувати свої минулі помилки через покаяння, але робити це спокійно, бо найгірше, що може нас спіт­кати, коли ми маємо добру волю, коли ми покірні, слухняні – це пе­ребування у Чистилищі тривалий час, ми можемо розсудливо за­уважувати, що це велика біда. Я не боюся Чистилища. Я не говорю про пекло, бо буду несправедли­вим щодо Божого Милосердя, від­чуваючи й найменший страх пе­кла, хоча я й заслужив його біль­ше, ніж усі демони разом узяті. Чи­стилища я не боюся. Я б не хотів його заслужити, бо не можу цього зробити, не причинивши прикрості Богові, але, оскільки, я заслужив Чистилища, я радо піду туди, щоб надолужити Божому Правосуддю в найсуворіший спосіб, який тільки можливий, і залишатимусь там хоч і до Судного Дня. Я знаю, що тер­піння там жахливі, але я теж знаю, що вони прославляють Бога, і я не можу довести, що душі зазнають шкоди. Але те, що нам докладно відомо – це те, що ніколи не тре­ба противитись Божій волі, ніколи не можна обурюватись суворості Божій. Навпаки, ми повинні люби­ти суворість Божого Правосуддя, терпеливо очікуючи Божого зми­лування. Тож я всім серцем бла­гав Боже Правосуддя за душі в Чистилищі, складаючи за них свої жертви і навіть заповідаю іншим усі заупокійні молитви, які будуть пожертвувані за мене після моєї смерті – щоб тільки Бог був про­славлений в Раю всіма тими душа­ми, які заслужили піднятися вище, ніж я.

Бачимо, в що перетворюється надмір любові до Бога і до ближ­нього! Заволодівши нашим сер­цем один раз, цей надмір змінює, перетворює терпіння так, що вся гіркота і біль від них стають осо­лодою. «Коли досягнеш того, що бідування буде для тебе осолодою і приємністю в Христі, тоді вважай себе щасливим: ти знайшов Рай на землі» (Про наслідування Христа, Книга ІІ, розд. 12). Тож розпалімо в собі велику любов до Бога – і ми менше боятимемось Чистилища. У глибині наших сердець Дух Святий свідчить, що ми, діти Божі, не по­винні боятися покарань Отця.

Упевненість – Милосердя Бога до душ – Він їх утішає – Свята Катерина Генуезька – Брат святої Магдалини де Пацці

Звичайно, далеко не всі ося­гають такий високий ступінь Ми­лосердя, але нема й таких, які не можуть розраховувати на Нього. Це Милосердя нескінченне, Воно дарує мир усім душам, які завжди тримають Його в полі свого духов­ного зору й уповають на Нього. Отже, стосовно Чистилища, Боже Милосердя проявляється так:

1. Душі втішаються

2. Пом’якшуються їхні страж­дання

3. Нам, живим, надаються ти­сячі засобів, щоб уникнути його караючого полум’я

По-перше, Бог потішає душі в Чистилищі – Сам, через Пречисту Діву, святих та Ангелів. Він по­тішає душі, наповнюючи їх без­межною вірою, надією і любов’ю – чеснотами, які творять у душах відповідну до Божої волі покірність і бездоганну терпеливість. Свята Катерина Генуезька потішає: «Бог наповнює душу в Чистилищі таки­ми палкими поривами вірної лю­бові, які б могли її знищити, якби вона не була безсмертною. Осяяна і розпалена цією чистою любов’ю, душа все більше любить Бога і чи­мраз сильніше відчуває огиду до найменшого гріха, неприємного Йому, до найменшої перешкоди, яка заважає поєднанню з Ним. Отож якби душа могла знайти інше Чистилище – жахливіше від того, на яке вона засуджена, то вона б кинулась туди, натхнена палкою любов’ю до Бога, щоб якнайшвид­ше позбутись усього того, що від­діляє її від Всевишнього». Та сама свята каже: «Ці душі тісно поєд­нані з Божою волею і настільки перемінюються в ній, що завжди задоволені її святими постанова­ми. Душі в Чистилищі вже нічого не вибирають, вони вже не можуть прагнути нічого, окрім того, чого прагне Бог. Вони з досконалою покорою приймають усе те, що їм дає Бог. Ніщо не може їх змусити знову думати про втіху, ані про за­доволення, ані про біль».

Коли Свята Магдалина де Пац­ці після смерті одного із своїх бра­тів молилася за нього на хорах, то побачила, що його душа нестерпно страждає. Зворушена співчуттям, вона заплакала і вигукнула з жа­лем: «Брате, нещасний і блажен­ний водночас! О душе, терпляча й упокорена! Ці кари нестерпні, але все ж їх терплять. Чому ж цього не розуміють ті, хто живуть на світі, чому вони не мають відваги нести свій хрест? Поки ти жив, мій доро­гий брате, ти не слухав моїх по­рад, а тепер ти пристрасно праг­неш, щоб я тебе почула. О Боже, рівною мірою справедливий і ми лосердний, потіш мого брата, який з дитинства служив Тобі. Благаю Тебе, згадай свою поблажливість і вияви йому Своє велике Милосер­дя. О, найсправедливіший Боже, якщо він не завжди дбав про те, щоб догодити Тобі, він, принаймні, не зневажав тих, хто дав обітницю вірно служити Тобі».

У той день, коли вона мала видіння, під час якого відвіда­ла різні темниці Чистилища, вона знову побачила душу свого брата і сказала йому: «Бідна душе, як ти мучишся! І все ж, ти радієш. Ти гориш і впокорений, бо добре знаєш, що ці страждання повинні закінчитися великим неймовірним щастям. Якою щасливою буду я, якщо мені не доведеться витерпіти більших мук! Залишайся тут, мій дорогий брате, і довершуй у мирі своє очищення».

Потіха для душ – Святий Станістав Краковський (Щепановський) і воскреслий Петро Стжеменьчик з Янишева2

Задоволення під час найбіль­ших страждань неможливо пояс­нити нічим іншим, як Божествен­ною потіхою, яку Святий Дух вді­ляє душам у Чистилищі. Дух Бо­жий, завдяки вірі, надії і любові, ставить їх у ситуацію хворих, які змушені миритися з дуже болісним лікуванням, яке взамін за це по­вертає їм абсолютне здоров’я. Та­кий хворий страждає, але любить своє страждання. Святий Дух-Уті­шитель уділяє таке задоволення святим душам. Підтвердженням цьому є яскравий приклад Петра Стжеменьчика, якого воскресив святий Станіславом Краковський. Після свого воскресіння Петро віддав перевагу Чистилищу, а не життю земному.

Це відоме чудо його воскресін­ня відбулося в 1070 р. Про нього написано в Acta Sanctorum від 7 травня. Св. Станіслав був єписко­пом Кракова, коли в Польщі пра­вив король Болеслав ІІ. Єпископ не оминав нагоди нагадувати ко­ролю про його обов’язки перед своїм народом, оскільки король постійно нехтував ними.

Болеслава ІІ дратувала свята свобода прелата, і щоб помсти­тися йому, король підмовив про­ти єпископа спадкоємців Петра Стжеменьчика, який помер три роки тому, продавши перед смер­тю земельну ділянку Краківській єпархії. Спадкоємці звинуватили святого єпископа в незаконному володінні землею. Єпископ твер­див, що земля куплена і за неї за­плачено, але оскільки свідки, які мали б це підтвердити, були або підкуплені, або залякані, то суд постановив, що земля несправед­ливо стала власністю єпархії. Єпи­скопа змусили повернути чужу власність. Зрозумівши, що від лю­дей справедливості годі й чекати, єпископ щиро звернувся до Бога за захистом і отримав несподіване натхнення. Він попросив відклас­ти розгляд справи в суді на три дні, обіцяючи привести Петра Ст­жеменьчика до суду особисто для свідчення законності купівлі землі. Йому з презирством подарували ці три дні. Святий єпископ постив, молився ночами, щоб Господь за­хистив його. На третій день від­правив Святу Літургію, потім пі­шов із духовенством і численни­ми вірними до могили Петра. За його наказом гріб відкрили, проте знайшли там лише кістки. Єпископ торкнувся костей своїм хрестом і іменем Того, Хто є Воскресінням і Життям, наказав мертвому встати.

Раптом кістки з’єднались і вкрились тілом. На очах у при­голомшеної юрби покійник взяв єпископа за руку і повів до суду. Болеслав ІІ із своїми суддями і ве­ликою кількістю людей чекав за­кінчення справи. Єпископ сказав Болеславу: «Ось Петро, він при­йшов, князю, щоб свідчити перед тобою. Спитай його, він дасть тобі відповідь».

Здивування Болеслава ІІ, його радників і всієї юрби описати не­можливо. Петро підтвердив, що плату за землю одержав, потім, звертаючись до своїх спадкоємців, докорив їм за звинувачення по­божного єпископа, всупереч пра­ву і справедливості, повчаючи їх спокутувати такий тяжкий гріх.

Ось так несправедливість, яка виглядала безпрограшною, зазна­ла поразки. Подальші події стосу­ються безпосередньо нашої теми і про них слід сказати. Бажаючи завершити це чудо Божої всемо­гутності, прославляючи Бога, єпи­скоп спитав покійника, чи хотів би він ще кілька років пожити, обі­цяючи просити Бога про цей дар. Петро відповів, що не бажає цьо­го. Він перебував у Чистилищі й волів краще негайно повернутись туди і терпіти кари, ніж піддава­ти себе прокляттю земного життя. Він лише благав єпископа просити скорочення часу його мук, щоб як­найскоріше осягнути Небо. Після цього він у супроводі єпископа й усіх людей повернувся до могили і ліг у неї. Його тіло зотліло, а кості набрали такого ж розташування, яке було до воскресіння. Маємо всі підстави вірити, що святий єпи­скоп невдовзі випросив звільнен­ня цієї душі з Чистилища.

Найдивовижніше, що заслуго­вує нашої уваги у цьому прикладі є те, що душа з Чистилища, терпля­чи невимовні муки, віддала пере­вагу цьому стану замість життя на землі. Причиною такої переваги, яку висловив покійник, є те, що живучи на землі, ми потрапляємо під небезпеку вічного прокляття.

Потіха для душ – Свята Катерина де Річчі і душа принца

Звернімось ще до одного при­кладу внутрішньої потіхи і диво­вижного упокорення, що їх зазна­вали душі в найтяжчих терпіннях. Знаходимо цей приклад у Житії святої Катерини де Річчі (13 лю­того), монахині чину святого До­мініка, яка померла в монастирі у Прато 2 лютого 1590 р. Вона від­значилася такою великою віддані­стю душам у Чистилищі, що терпі­ла за них у своєму земному жит­ті ті муки, які вони повинні були терпіти у Чистилищі. Серед інших душ вона визволила із полум’я душу принца, терплячи замість нього нестерпні муки 40 днів. Цей принц, ім’я якого не подається, провів дуже далеке від побожно­сті життя, свята багато молилася, постила і покутувала, щоб Господь напоумив його щодо стану його душі, і щоб він не був проклятим навіки. Бог вислухав молитви свя­тої і нещасний принц виявив перед смертю явні ознаки щирого навер­нення. Після смерті він потрапив до Чистилища. Катерина дізналася про це через Боже одкровення в молитві і запропонувала себе Бо­жественному Правосуддю, щоб надолужити за цю душу. Господь прийняв цю милосердну заміну, прийняв душу принца до Неба, а Катерина покірно піддалася не­знаним їй стражданням упродовж сорока днів. Її вразила хвороба, яка, на думку лікарів, була над­природною (не піддавалася ліку­ванню і полегшенню) За свідчен­нями очевидців, тіло святої було вкрите пухирями, запаленими і наповненими гарячою рідиною. Це спричиняло таку температуру, що її келія здавалась наповненою полум’ям. Перебувати там було неможливо навіть кілька секунд – щоб вдихнути свіжого повітря, по­трібно було вийти.

Було очевидним, що тіло па­цієнтки палало вогнем, а її язик нагадував розпечений метал. У перервах, коли запалення змен­шувалося, з’являлось обпечене тіло, на якому невдовзі знову з’яв­лялись пухирі, від яких пашіло жа­ром.

Незважаючи на все це, свята не втрачала в цих муках спокою на обличчі, ані миру в душі. Здавало­ся, що вона радіє цим мукам. Іноді її терпіння так посилювались, що вона втрачала дар мови на 10-20 хв. Коли сестра-монахиня сказала їй, що вона ніби горить, Катерина відповіла їй: «Так» і більше нічого не говорила.

Коли ж їй зробили зауваження, що вона задалеко зайшла у своїй ревності і що не повинна просити Бога про такі болючі страждання, вона відповіла: «Пробачте мені, дорогі сестри, що відповім вам. Ісус має стільки любові до душ, що все, що ми робимо для їх спасіння, безмежно приємне Йому. Ось чому я з радістю витримую будь-який біль, який би нестерпний він не був, задля навернення грішників і звільнення душ з Чистилища».

Після сорока днів Катерина по­вернулася до свого звичного стану і вигляду. Родичі принца запитали, де його душа. Вона відповіла: «Не бійтесь, його душа насолоджуєть­ся вічною славою». Так усі довіда­лись, що вона так страждала за­для нього.

Цей приклад дає нам глибо­ку науку, але ми подали його для того, щоб довести, що величезні страждання сумісні з внутрішнім спокоєм. Свята Катерина, терпля­чи у видимий спосіб кари Чисти­лища, насолоджувалась глибоким миром.

Потіха для душ – Пресвята Діва – Одкровення святої Бригіди – Отець Джером Карвальхо – Блаженний Рене із Сіто

Душі в Чистилищі також отри­мують велику потіху від Пресвятої Діви. Чи не є Вона потіхою страж­даючих? І яке страждання може зрівнятися з стражданнями цих бідних душ? Чи є Вона Матір’ю Ми­лосердя? І чи не до цих святих терплячих душ Вона виявляє всю пов­ноту Свого милосер­дя? Так, ми не повинні дивуватися з того, що в «Одкровеннях свя­тої Бригіди» Цариця небесна називає себе прекрасним іменем – Матір душ Чистилища. Вона сказала до Бри­гіди: «Я – Матір усіх, хто перебуває у цьому місці відкуплення. Мої молитви пом’якшують кари, призначені їм за гріхи»3.

25 жовтня 1604 р. в Університеті ордена Ісуса в м. Коімбрі у віці п’ятдесяти семи років в ореолі святості помер о. Ієронімо Карваль­йо. Цей прекрасний і покірний слуга Божий дуже виразно уявляв собі страждання Чи­стилища. Ані жорстокі виснаження, які він по кілька разів на день (не враховуючи тих, які він пов’язував із вшануванням Страстей Христових щотижня) накладав на себе, ані шість годин, які він щоранку і щовечора присвячував побожним роздумам, не здава­лись йому достатніми, щоб уникнути кар, які очікували його після смерті. Але одного разу Цариця Небесна, Яку він вшановував з ве­ликою любов’ю, Сама прийшла потішити його запевненням, що Вона – Матір Милосердя для Своїх дітей у Чистилищі так само, як і на землі. Пізніше святий, прагну­чи поширити цю вістку про потіху зауважив: «Вона Сама мені це сказала».

Подібне сталось із вірним слугою Марії, блаженним Рене із Сіто, який тремтів при згадці про свої гріхи і страш­не Правосуддя Боже після смерті. У цьому страху він віддавав себе під опіку Великій Заступниці – Марії і в дусі захоплення поба­чив Матір, Яка моли­лася за нього до Свого Сина, кажучи: «Сину Мій, змилосердися над ним в Чистилищі, бо він щиро жалує за свої гріхи». Ісус відповів: «Мати Моя, Я віддаю його у Твої руки», що означало: «Хай буде з Твоїм підзахисним так, як ти бажаєш». Тоді блаженний Рене усвідомив з великим благоговінням, що Ма­рія здобула для нього звільнення з Чистили­ща».

(Далі буде)

Отець Франсуа-Ксав’є Шуппе, ТІ
Rev. F.X. Schouppe. SJ. Purgatory. London, 1893

Переклад з російської
Ганни Савчук


1 Про наслідування Христа, Книга 1, розд. 24

2 У отця Шупче: Pierre Miles

3 Одкровення святої Бригіди, Книга IV, розд. 50