Прихований скарб

Жертвування Святої Літургії – найбагатший скарб на землі

Передмова

Вранці, 23 листопада 1751 р., двоє францисканських монахів ішли дорогою із Казе Нуове (Case Nuove) до міста Фоліньйо (Foligno), яке розташоване в Центральній Італії. Один із них був у свяще­ничому одязі, народний місіонер, як тоді було заведено називати «проповідник покаяння (покути)». Йому було вже 75 років, а другий монах францисканець, брат без сану, був вірним супутником свя­щеника в його місіонерських подо­рожах. Терплячи значні труднощі та недуги через свій похилий вік, побожний священик щойно закін­чив плідну місію в єпархії Болоньї і повертався до свого римського монастиря.

Він цілком знесилився, тому брат, який його супроводжував цього разу, був би радий знати напевно, чи зможе допомоги хво­рому священику дістатися живим до Вічного Міста.

Коли вони, нарешті, дістали­ся до Фоліньйо, найважливішою справою для отця-проповідника було відслужити Святу Літургію. Брат, зважаючи на те, що отець ледве тримається на ногах, попро­сив його хоча б у той день про­пустити Службу Божу. Праведний старенький ієрей відповів: «Бра­тику, одна-єдина Літургія перева­жає своєю цінністю скарби всього світу!»

Отець-монах відслужив Святу Літургію до самого кінця, щоправ­да, лише завдяки неймовірній силі волі, докладаючи останніх зусиль.

Знаємо також, що отець Лео­нардо таки дійшов до Риму з вели­чезними труднощами, де вже че­рез кілька годин помер. Він – ве­ликий святий Жертвування Святої Літургії. Нижче подані його власні думки з цього приводу.

Передмова святого Леонарда із Порто Мауріціо

Читачу! Якими б великими і коштовними не були деякі скарби, їх не цінують, поки не дізнаються про їхнє існування. Любий чита­чу, хіба Жертвування Літургії не є тим прихованим скарбом, що ві­домий лише небагатьом, які пізна­ли його? Цей скарб – найбільший, він прославляє і збагачує Церкву Божу, однак, багато хто неналеж­но оцінює цей скарб. О, коли б усі дізналися про цю райську коштов­ність! Тоді б кожен віддав свій ма­єток, щоб заволодіти цією коштов­ністю, і неможливо було б почути такі богохульні і зухвалі вислови, як: «Однією Літургією більше, од­нією Літургією менше – однаково!» Навпаки, ми повинні наслідува­ти євангельського купця, котрий віддав усе своє майно, щоб стати власником коштовного скарбу: «Знайшовши одну коштовну пер­лину, пішов, продав усе, що мав, і придбав її» (Мт. 13, 46).

Щоб навчати тих, котрі не зна­ють або не розуміють цієї пресвя­тої тайни, написаний цей невели­кий твір.

Знайдеться, мабуть, не один критик, котрий із першого ж по­гляду вважатиме цю працю або зайвою, або самовпевненою, бо вже багато праць подібної тема­тики надруковано. Ці праці навча­ють, як належить слухати Святу Літургію, тому нема потреби в но­вих творах; той же критик вважа­тиме цю працю самовпевненою, оскільки потрібні вищі зусилля і здібності, щоб пояснити перевагу такої поважної тайни, яка переви­щує навіть розуміння серафимів. «Так, – відповідаю я, – вони ма­ють рацію, і я не маю аргументів, щоб їм заперечити. І ці дві причи­ни тривалий час стримували мене від того, щоб узятися за цю працю. Я відчував внутрішній спротив до того, щоб починати працю, котру очікував відкритий осуд, оскільки ця праця видається зайвою і пе­ревищує мої сили. Але два мотиви помогли мені подолати спротив. По-перше, я дослухався поради іншої людини, ця порада стала для мене наказом, адже її дала люди­на, котрій я повинен був з різних причин підкоритися. Другим моти­вом для написання праці була на­дія, що ця праця принесе чимало користі тим, кого я навчатиму в часі місії».

Найважливішою перевагою на­родних місій є збільшення пошани до Бога і до Євхаристії, бо пропо­відник намагається розпалити в душах вірних священну ревність, збуджуючи в них бажання частого прийняття Святого Причастя «ан­гельського хліба» для духовного підкріплення і почесного супрово­ду Святих Дарів, коли їх приносять хворим у якості святого супроводу (Viaticum)1. Найважливішою тур­ботою проповідника є те, щоб ре­комендувати всім щоденно брати участь у Святій Літургії.

Для осягнення такої шляхетної мети людям багато допомагають маленькі книжечки, написані до­ступною і зрозумілою мовою, яка співпадає з їхнім сприйняттям. Ці книжечки усувають будь-які пере­шкоди, подаючи просвітлення для розуму і тепло для серця, сприя­ючи в такий спосіб зростанню по­шани до Бога. Буває й так, що ці книжечки дають більше користі, ніж проповіді. Адже слово, почуте, забувається, а істини, записані, завжди залишаться перед очима.

Якби ця маленька праця при­несла користь хоча б одній душі, то вона написана недаремно. Щоб зробити цю працю популярнішою і зрозумілішою, вона поділена на три розділи. У першому подано коротке повчання про перевагу, потребу і користь Святої Літургії, у другому подається порада щодо шанобливої участі у Святій Літур­гії; в третьому розділі йдеться про деякі приклади, котрі заохочують людей усіх станів до щоденної участі у Святій Літургії.

Я покажу читачеві «прихо­ваний скарб»: якщо Ви зумієте його здобути, то він збагатить Вас усякими благами за життя і після смерті, як у даний час, так і у віч­ності.

З Богом!

І. ВЕЛИКІ ПЕРЕВАГИ СВЯТОЇ ЛІТУРГІЇ

1. Свята Літургія – сонце хри­стиянства.

2. Жертва, якої вимагає спра­ведливість.

3. Агнець заколений.

4. Ісус, вічний первосвященик.

5. Священство віруючого наро­ду.

6. Чудо над чудами.

7. Ісус, наша жертва відку­плення, на вівтарі.

8. Відкуплення гріхів у Крові Ісуса.

9. Чотирикратний обов’язок: перший обов’язок – поклоніння.

10. Другий обов’язок – Satisfactio2, задоситьучинення.

11. Чим глибша пошана – тим більше плодів.

12. Третій обов’язок – подяка.

13. Невичерпний скарб.

14. Четвертий обов’язок.

15. Ключ до Царства Небесно­го.

16. Божественна скарбниця.

17. Свята Літургія за душі в чи­стилищі.

18. Поради.

19. Допоможи собі сам у смерт­ну годину і на тому світі.

1. Свята Літургія – сонце християнства

Слід бути дуже терпеливим, щоб вислуховувати шкідливе ба­зікання легковажних людей. Вони час від часу висловлюють вкрай безглузді твердження, богохульні й отруйні для вірних:

«Одна Літургія більше, одна менше – однаково!»

«Хіба не досить, що я беру в ній участь у свята?»

«Літургія того священика – це Літургія страстей Христових Страсного тижня. Якщо це особли­во наближає до вівтаря, я піду»3.

Той, хто так говорить, дає зро­зуміти, що має недостатньо або зовсім не має пошани до Святого Жертвоприношення Літургії. Чи знаєте ви, що таке Свята Літур­гія? Вона є сонцем християнства, душею нашої віри, центром като­лицької релігії, до якої спрямовані всі обряди, всі церемонії, всі Таїн­ства. Стисло кажучи, Свята Літур­гія – це сукупність всіх благ, всьо­го прекрасного, що лише можна знайти в Церкві Божій.

2. Жертва, якої вимагає справедливість

Є незаперечною правдою те, що будь-яка релігія, що існувала від початку світу, завжди місти­ла в собі якусь жертву, як осно­воположну частину поклоніння, якого вимагає пошана до Бога. Але через те, що статути фальши­вих релігій були даремними і не­досконалими, також їхні жертви були непотрібними і нікчемними. Цілком даремними були жертви ідолопоклонників, і про них навіть не варто згадувати. Недосконали­ми були й жертви євреїв, які сво­го часу мали істинну релігію, але жертви їх були недосконалими. Ці жертви не могли спокутувати гріхів, ні надати благодаті. Єдине жертвоприношення, яке є в нашій святій релігії, – Жертвоприношен­ня Святої Літургії, котре є святим і в усіх відношеннях досконалим, ідеальним жертвоприношенням. Цим жертвоприношенням вірні складають глибоку честь Богові, водночас визнаючи власну нік­чемність і найвірнішу владу Бога над ними. Тому Давид називає це жертвоприношення «жертвою справедливості» (див. Пс 4, 6)4.

Так, справді, це жертва спра­ведливості, бо ж вона містить най­праведнішого із праведних, най­святішого зі святих, вона містить саму праведність і святість. Вона освячує душу даруванням бла­годаті і численними дарами, що їх надає. Ця жертва безмірно все свята, гідна пошани і є переважа­ючою. Коротко пояснимо деякі її переваги, щоб ви могли правильно зрозуміти, наскільки великий цей скарб, бо повністю усвідомити це наш слабий розум не спроможний.

3. Агнець заколений

Найціннішою дією у святому Жертвоприношенні Літургії є те, що фактично і реально жертвує той, хто пожертвував себе на хре­сті. Відмінність усього лиш у тому, що Жертвоприношення на дереві хреста сповнилося кривавим спо­собом і лише один раз, оскіль­ки Христос один раз і назавжди сповнив відкуплення за всі гріхи світу; Жертвоприношення, повто­рюване незліченну кількість разів, було встановлене (Ним напере­додні Його смерті – Прим. Ред.), щоб застосовувати конкретно те відкуплення, котре сповнив Хри­стос на Голгофті. Кривава жер­тва – засіб відкуплення, безкров­на жертва дає змогу здобути цей засіб відкуплення. Перша жертва відкриває скарбницю заслуг на­шого Господа Ісуса Христа, друга дає можливість здобути її. Тому зрозумійте, що у Святій Літургії знаходимо не лише простий показ чи просто пам’ять про Страждан­ня і смерть нашого Відкупителя, але певним чином відбувається та сама священна подія, котра відбу­лася на Голгофті. Можна висло­витися цілком правдиво і сказати, що в кожній Святій Літургії наш Відкупитель приходить знову, щоб умерти таїнственним чином, без реального помирання. Він живий і немовби помер. «І я подивився, і ось, посередині... стояв Агнець мовби заколений...» (Одкр. 5, 6). На свято Різдва Церква представ­ляє народження Христа, але на­справді Христос не народжується у цей день. На свято Вознесіння представляється вознесіння Його на небо, і на свято П’ятидесятниці представляється Зіслання Святого Духа, однак Христос не в той день вознесеться на небо чи Дух Свя­тий зійде на землю.

Проте цього не можна сказати про тайну Жертвоприношення Лі­тургії, оскільки тут немає звичай­ного представлення, а, навпаки, сповнюється та ж сама жертва не кривавим способом, котра сповни­лася на Хресті проливанням крові. Адже це той самий Ісус, котрий і тепер жертвує себе у Святій Літур­гії. «Справа нашого відкуплення сповнюється», – каже про це Свя­та Церква5.

Так, насправді, вона здійсню­ється, сповнюється ідентично та сама жертва, що й на хресті. О, яка дивовижна річ!

Тепер скажіть, ви докладно ро­зумієте, йдучи до Церкви вислуха­ти Святу Літургію, що ви піднімає­тесь на Голгофту, щоб бути при­сутніми, коли сповнюється жертва відкуплення? Ви наважились би там поводитись так непристойно і з’являтись у такому одязі? Якби Магдалина вийшла на Голгофту і стояла там, прикрашена коштов­ностями, розмальована і напар­фумлена, щоб ви про неї сказали? Що треба тепер сказати про дея­ких жінок, котрі приходять на Свя­ту Літургію, ніби на розваги, танці. Як страшно було б опоганювати (паплюжити) цю священну дію ма­ханням руками, сміхом, базіканням і всякого роду нешанобливістю. Я стверджую, що погана поведінка ніколи і ніде не виправдана. Але щодо гріхів, які скоюються біля вівтаря, то вони провокують за­суд Божий: «Проклятий, хто спра­ву Господню сповняє недбало...» (Єр. 48, 10).

(Далі буде)

Св. Леонард із Порто Мауріціо,
з журналу «Молись за нас».
Переклад з російської Ганни Савчук


1 Передсмертне Причастя називається в латинському обряді Viaticum, тобто святий супровід, напуття.

2 Satisfactio – винагорода.

3 Йдеться про Літургію негідного священика чи священика-противника.

4 За Вульгатою св. Ієроніма: «Sacrificate Sacrificium Justitiac... – приносіть жертву справедливості» (Пс. 4, 6), за синодальним перекладом: «Приносіть жертви правди...»

5 Див.: Дев’ята неділя після П’ятидесятниці, тиха молитва: «Молимо Тебе, Господи, даруй нам гідно причащатися цих тайн; бо кожно­го разу, коли сповнюється згадка про цю жертву, сповнюється справа нашого відкуплення» – «opus – nostrae redemptionis exercetur».