Господи, дай нам багато святих священиків!

«Я вас вибрав і призначив, щоб ви йшли і плід принесли» (Йо. 15, 16). Священики мають від Спасителя світу мандат навчати і представляти Небесного Архипас­тиря в християнських громадах. Святий Павло пише: «Ми ж посли замість Христа, немов би сам Бог напоумлював через нас» (ІІ Кр. 5, 20). У цьому криється велика гід­ність Христового священика.

Отці Вселенської Христової Церкви з найбільшою пошаною висловлюються про священство. Святий Йоан Золотоустий, дові­давшись, що церковна влада намі­ряє висвятити його на священика, утік із міста і написав чудовий твір Про священство, де є такі слова: «Наскільки душа перевищує тіло, настільки священство вище понад усяку владу». «Уста, що через них говорить Бог, це уста Божі».

Світ цінує науку, – чи може бути ліпша наука, ніж непомильне Боже слово, що його проповідує Христовий священик? Євангель­ське слово має більше мудрости, ніж усі бібліотеки на нашій плане­ті.

Світ поважає славних лікарів, – священик є лікарем, який оздо­ровляє і гоїть рани безсмертних людських душ.

Світ має в пошані вишколених юристів, адвокатів, – священик є юристом, адвокатом, який стає в обороні душ, котрим загрожує віч­на кара від справедливого Судді.

Світ цінує визначних архітек­торів, – священик є архітектором і художником, який молитвою, про­повіддю Божого слова і Святими Тайнами розбудовує нерукотворні храми святості в душах, відкупле­них Кров’ю непорочного Агнця Бо­жого, і відтворює образ Сина Бо­жого на канві віруючих душ.

Світ цінує багатство, – свяще­ник завідує скарбами заслуг Крови і смерти Богочоловіка – непороч­ного Божого Агнця.

Світ чваниться перемогами, – священик Божою ласкою здобуває душі для Неба, а одна душа перед Богом цінніша за всі скарби види­мого світу.

Велич і гідність Христового священика головно в тому, що він приносить Трисвятому Богові Безкровну Жертву Божественної Літургії, уділяє вірним Святі Тай­ни і так продовжує на землі діло Христового відкуплення. Як усі нащадки грішного Адама, свяще­ник – немічна людина, створена із земного пороху, але він є тим порохом у руках Спасителя, що відкриває очі сліпцеві. Він є краєм Христової одежі, яка спроваджує цілющу силу на всіх тих, що шука­ють оздоровлення.

Священик є післанцем Сина Божого. Священичі чинності спрямовані до душ, відкуплених Кров’ю непорочного Агнця. Ново­завітній священик – це післанець і слуга Христовий. «Як Мене послав Отець, так Я посилаю вас» (Йо. 20, 21). «Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи» (Мт. 28, 19). «Я вас вибрав і призначив, щоб ви йшли і плід принесли» (Йо. 15, 16).

З гідності і величі священства у священичих душах має розгоря­тися ревність у виконуванні священичих обов’язків, у вірних же пошана, всестороння допомога священикам у місійній діяльності, в якій вони працюють, для духов­ного добра вірних, для спасіння людських душ. Вірні також мають обов’язок молитви, духовної під­тримки своїх пастирів, молитви за святих священиків, монахів і мо­нахинь, за святі покликання.

Тими днями Бог звеселив наші серця духовною радістю, бо у Свя­щениче Братство Святого Священ­номученика Йосафата прибули робітники на Господню ниву, воїни Христового війська.

30 травня в семінарській ка­плиці Непорочного Серця Матері Божої Фатімської семінаристи Бог­дан Витрикуш (1984 р. н.) та Юрій Вовк (1993 р. н.) прийняли з рук єпископа Бернарда Феллє (Свяще­ниче Братство Св. Пія Х) піддия­конські свячення.

1 травня у храмі Свв. Верх. Апп. Петра і Павла (Львів, Рясне-І) з рук єпископа Бернарда Феллє згадані семінаристи прийняли ди­яконські свячення та диякон Ми­кола Білоус прийняв священичі свячення.

6 травня у храмі Свв. Верх. Апп. Петра й Павла (Львів, Ряс­не-І) відбулася приміційна Св. Літургія отця-приміціанта Миколи Білоуса. Нововисвяченого свяще­ника зустрічали Братство та вірні біля хреста, що в центрі Рясне, малі діти у вишиванках взяли от­ця-приміціанта у сплетений віно­чок і провадили до церкви. Спле­тений вінок, малі невинні діти – це своєрідний у нашій традиції сим­вол чистоти і відреченості світу, оскільки отець-приміціант целібат, тобто він відмовився мати роди­ну, одружуватися, а взамін цілком до кінця життя вирішив служити Богові. Перед Службою Божою відбулося публічне облечення в священичі ризи отця-приміціан­та. Божественну Літургію разом з отцем-приміціантом Миколою відслужили о. Євстахій Галаник і о. Мирон Гнип. Отець Василь Ковпак мав проповідь про потребу священиків та важливість молитви за святі покликання до духовного стану.

Молімося щиро, щоб Господь Бог і Мати Божа, якій присвячено місяць май, спомагали їх на дорозі священичого служіння, подавали їм ревності, витривалості в чесно­тах і покликанню, любові до Го­спода Бога і до людських душ, для спасіння яких вони мають працю­вати. Молімося, щоб Бог покликав на свої жнива багато святих свя­щеників для духовного відроджен­ня України.

Господи, дай нам священиків!

Господи, дай нам святих свя­щеників!

Господи, дай нам багато свя­тих священиків!

о. Андрій Коваль, СБССЙ