Правдиве щастя - нагорода за вірну і витривалу службу Богові

Посилаючи нас на землю, даю­чи нам життя, Господь Бог обдару­вав кожного певною кількістю та­лантів: одному дав силу, здоров’я, іншому – розум, здібності, а ще комусь – красу тіла і душі. Як діти Божі, всі ми рівні, але кожний із нас має щось своє. Так як ми відрізняє­мось своїм виглядом, будовою тіла, так і Господь наділив нас не одна­ковими талантами і різною кількі­стю. «Одному дав п’ять талантів, другому – два, іншому – один, кож­ному – за його можливостями» (Мт. 25, 15), але кожному стільки, щоб він міг осягнути спасіння. А слово «від’їхав» означає час нашого жит­тя, протягом якого кожен повинен використовувати отримані таланти на славу Божу і спасіння ближніх.

Ми бачимо, що той, хто отримав п’ять талантів, і той, який отримав два таланти, збільшили їх удвічі. Але той, що отримав один талант, закопав його в землю. У духовному значенні «закопати талант у зем­лю» означає байдуже ставлення до отриманих від Бога дарів. Господь не відразу вимагає звіту за отрима­ні таланти, а дає людині час (наше життя).

   Той, хто закопав талант, бажав виправдатися перед своїм Паном: «Я знав, що ти – людина жорстока, жнеш, де не сіяв, і збираєш, де не розсипав». Це люди, які були бай­дужими до свого спасіння, гріши­ли і не думали про поправу жит­тя. Такі будуть суворо осуджені. Господь застерігає: «Хто має вуха, нехай слухає». Такими словами закінчується сьогоднішнє Святе Євангеліє. Цією притчею Ісус на­вчає, що ми повинні використову­вати дані нам Богом дари і таланти для осягнення нашої кінцевої мети – спасіння душі, бо при кінці світу прийде Господар і покличе нас для звіту про використання Його дарів. За кількість отриманих талантів Го­сподь накладає відповідальність. Від кожного, кому скільки дано, стільки і вимагатимуть. А чи використовуємо їх належно? Бо якщо свій талант ми закопали, то чому дивуємось, що «маємо те, що ма­ємо»?

   Проживав на світі один вели­кий багач, який протягом довго­го часу провадив веселий спосіб життя, в нічому собі не відмовляв. Музика, забави, веселі товариства – це було щоденною нормою його життя. Але Господь Бог, бажаючи відвернути його від світу, примі­шував до його солодощів трохи полину. Кожного разу вкінці яко­їсь гучної забави його серце було переповнене неспокоєм і розча­руванням, але причини цього він не знав. Причиною було те, що світ ніколи не може дати людині правдивого спокою. Одного дня він постановив наситити своє сер­це втіхами і забавами. Весь ранок змарнував на слуханні знаменитих співаків. Обід – у вишуканих стра­вах і напоях. Вечір – на забаві. І так, струджений, повернувся додо­му, а в душі відчув якийсь смуток, неспокій і тугу, яка, немов важкий камінь, тиснула його серце. Тут прийшла йому думка, і він почав розмірковувати над марнотою цьо­го світу. Говорив сам із собою: «Я прожив увесь день у втіхах, але де ж вони поділися? Використовував все, що тільки могла дати земля, але чи залишаюсь я вдоволеним? Ні! Відчуваю повне розчарування, все це марнота». З такими думками він кинувся на ліжко, але спати не міг, чим більше думав, тим більше відчував неспокій. Далі він почув таємничий голос, який промовляв до нього: «Чому не хочеш зупи­нитись, не хочеш повернутись до правдивої радості, адже Господь створив тебе для вічного щастя, а ти шукаєш проминаючих утіх цього світу». Він пробудився вранці, по­спішив до монастиря, впав до ніг настоятеля і просився до обителі. Настоятель, побачивши його вели­ке бажання, не робив ніяких пере­шкод. Як бачимо, скільки цей чо­ловік не шукав щастя на цій землі, він не знаходив його, бо мав знайти його в Господі Бозі. А скуштував­ши правдивих утіх, наповнив своє серце спокоєм. Тепер легше заси­нав на твердій дошці, аніж колись на м’якому ліжку. Ніяка дочасна праця не може нам дати правди­вого щастя, лише вірна служба Бо­гові обіцяє нам після смерті вічне і правдиве щастя. А воно дається людині тільки за вірну і витривалу службу Богові. Коли серйозно за­думаємося над правдою про Божі таланти для кожного, про цінність нашого часу, життя на землі, тоді зрозуміємо, що цього не можемо марнувати.

Кожен із нас отримав свій та­лант від Бога, та, однак, найбіль­ший і найцінніший талант Бог дав усім людям без винятку: безсмерт­ну душу. І за цей дорогоцінний талант кожен із нас мусить колись здати звіт перед Богом. Саме за цей дар.

Коли серйозно задуматись над тим, що Бог дав кожному з нас та­лант і якийсь час дорогоцінного життя на землі, тоді зрозуміємо, що його не можна марнувати, бо він є для нас великою і єдиною нагодою заслужити собі вічне і щасливе життя в небі.

   Одного разу в залізничній ка­тастрофі була важко поранена мо­лода жінка. У дитинстві вона була дуже побожна і вихована у христи­янському дусі. Але коли вийшла заміж, зовсім змінилася. У новій родині ніхто не гово­рив про Бога, про вічність, ніхто не думав про спасіння душі. Спочатку їй було при­кро, але незабаром розкіш і життєві вигоди приглушили голос совісті. І Бог, і душа втратили для неї будь-яке значення… «Чи я вже по­мру?» – запитала заплакана жінка лікаря, який прийшов рятувати її життя. «Здаєть­ся мені, що так, дорогенька пані». «Скажіть мені, ліка­рю, як довго я ще можу про­жити?» – «Можливо, ще го­дину». Жінка зблідла зі стра­ху, закрила руками обличчя і лежала якусь мить, немов мертва. Після цього вона на­казовим тоном промовила: «Везіть мене до мого міста!» «Заспокойтесь, пані, – про­мовив лікар, – бо найменше зрушення спричинить вам смерть». Жінка схилила го­лову, благально глянула на лікаря і промовила: «Пане лікарю, скіль­ки я могла б зробити добра людям, маючи таке багатство, якщо б я залишилась вірною звичаям сво­їх дитячих років. Однак я думала лише про життєві вигоди, і ось те­пер мені залишається лише одна година. О, горе, вже запізно!» За хвилину вона закрила очі, душа її розлучилася з тілом і відійшла у вічність на Суд Божий. Лікар, який все це бачив, довго згадував, що у своєму житті не чув страшніших слів від тих, які сказала ця вмира­юча жінка: «О, горе! Тепер вже за­пізно!»

   Не дай Боже, щоб хтось з-по­між нас колись був змушений пов­торити ці страшні слова! Нехай же сьогоднішнє Святе Євангеліє, яке розповідає про таланти, буде для нас наукою, а одночасно й засте­реженням, як маємо проживати тут, на землі, щоб не змарнувати цих Божих талантів, бо несподіва­но може пройти Господь і покли­кати нас до обрахунку, а тоді вже не буде часу на поправу! Знайді­мо час на регулярну Сповідь і Св. Причастя, на молитву, молитву на Вервиці, спільну молитву в родині, на читання духовної літератури, час на допомогу ближнім і добрі діла, час на виховання дітей, час на Св. Літургію, час на апостолят, час для своєї душі. Думаймо про це сьогодні, бо завтра може бути запі­зно! Амінь.

о. Володимир Вознюк, СБССЙ