Дитятко Ісус, що навернуло Філіппіни

Дитятко-Ісус із Себу (ісп. Santo Niño de Cebú, себ. Balaang Bata sa Sugbo, філіпп. Batang Banal ng Cebu) – який являє собою фігурку Дитятка Ісуса Христа, знаходиться в окремій каплиці малої базиліки Найсвятішого Дитятка Ісуса у мі­сті Себу. Фігурка Дитятка – один із найстарших релігійних артифактів на Філіппінах, пов’язаних з істо­рією навернення філіппінців на ка­толицизм.

Фігурка має 12 дюймів, припус­кають, що вона була виготовлена в Бельгії. Дитятко-Ісус облечений у цінний одяг і прикрашений монар­хічними регаліями (золота корона, куля і скіпетр).

У квітні 1521 року мореплавець Фернан Магеллан, перебуваючи на службі в іспанського короля Кар­ла V, під час експедиції прибув у Себу. Він переконав раджу Хума­бона і його жінку Хумавай заявити про свою вірність іспанській коро­ні. Пізніше, того ж року, вони з 800 підданими охрестилися і прийня­ли християнські імена: Карлос – в честь іспанського короля і Хуани – в честь матері Карла V. Фернан Ма­геллан подарував фігурку Дитятка - Ісуса Хумавай через італійського хроніста експедиції – Антоніо Пі­гафетта, що був присутній під час хрещення, яке здійснив священик Педро Вальдеррама. Антоніо пред­ставив фігуру як знак єдності між Іспанією і раджою Хумабоном. Фернан Магеллан загинув 21 квіт­ня 1521 року під час битви з тузем­цями на о. Мактан.  

Наступна іспанська експедиція під керівництвом Мігеля Лопеса де Легазпі прибула в Себу 27 квітня 1565 року. Під час обходу по селах вони знову побачили зображен­ня під пожежами. Легазпі наказав збудувати невеличку святиню з бамбука для Дитятка-Ісуса на місці віднайдення фігурки. Фігурку Ди­тятко-Ісус передали монахам-ав­густинцям, які прибули в Себу в складі експедиції. У 1739 році на цьому місці була збудована сучас­на базиліка Найсвятішого Дитят­ка-Ісуса. Назва держави Філіппі­ни походить від імені іспанського короля Філіпа II. Початкову іспан­ську назву ісп. Las Islas Filipinas архіпелагу дав кабальєро Руї Ло­пес де Вільялобос. Поступово наз­ва Las Islas Filipinas поширилася на весь архіпелаг, а вже у двадцято­му столітті слово «острови» в назві держави зникло. Так держава ста­ла Філіппінами, офіційно – Респу­бліка Філіппіни.

28 лютого 1965 року Папа Римський Павло VI видав буллу «Uonabula Religionis», у якій коронував фігурку Дитятка-Ісуса. Обряд канонічної коронації провів карди­нал Ільдебрандо Антоніутті під час Служби Божої посвяченої 400-літ­тю віднайдення фігури.

Празник, посвячений Дитятку- Ісусові із Себу, починається в чет­вер після Богоявлення і закінчу­ється через 9 днів. Вранці в четвер починається процесія з молитвою до Дитятка-Ісуса вулицями Себу. Потім у всіх храмах здійснюється дев’ятиденна молитва (дев’ятни­ця), посвячена Пресвятій Діві Ма­рії. В останній день дев’ятниці ви­рушає процесія з фігурами Дитят­ка-Ісуса і Діви Марії Гваделупської від базиліки Найсвятішого Дитят­ка-Ісуса вулицями міста. Потім фігури відносять у санктуарій Св. Йосифа в м. Мандауе. Ця проце­сія є національною філіппінською подією і називається «Traslación». Вранці в неділю фігурки привозять річковим транспортом у Себу, піс­ля чого їх несуть вулицями міста до базиліки Найсвятішого Дитят­ка-Ісуса, в якій відправляється урочиста Св. Літургія. Цього ж дня починається національний фести­валь під назвою «Sinulog», який триває до п’ятниці. У п’ятницю від­бувається обряд облечення фігур­ки Божої Дитини.

Підготував

о. Андрій Коваль, СБССЙ