Святий Йосиф – слава Патріархів

Ми неодноразово чули слова Святого Євангелія від Матея, яке починається словами: «Родовід Ісу­са Христа, Сина Давида, Сина Ав- раама. Авраам був батьком Ісаака, Ісаак – Якова, Яків – Юди і братів його…, а в Якова – Йосиф, чоловік Марії, від якої народився Ісус, що зветься Христос».

За підрахунками Андрея Крит­ського, число чоловіків налічує чотирнадцять патріархів, чотир­надцять царів і стільки ж князів, між якими багато відомих і слав­них. За Божим задумом, вони мали бути свічниками вибраного Божо­го народу, адже через них віра в Спасителя мала переходити від покоління до покоління. Крім того, вони мали бути ще й прославою Спасителя, бо Він – із їхньої кро­ві, через Свою Матір мав прийняти людське тіло, а святість, мудрість, великі діла предків мав затьмари­ти Своїми чеснотами, а особливо чудесами, які засвідчують Його Божество. Святий Дух, Отці Цер­кви, Мати-Церква зливають сла­ву Патріархів на Святого Йосифа і ставлять його вище від них. Бо його називають Сином Давида, му­жем Марії, батьком Ісуса, ключем Старого Завіту, оздобою і славою своїх предків. «Двома привілеями, а саме, будучи чоловіком Марії і батьком Христа, Святий Йосиф був вивищений понад усіма патріарха­ми і пророками, які були до нього», – пише Толетус. Славний Де Баєжа стверджує, що Святий Йосиф має перевищувати царів і князів. По­рівняймо Святого Йосифа з двома найвідомішими: Авраамом і Йо­сифом, і побачимо, що вони були тільки Його копією. В Авраамі Отці Церкви прославляють велику віру. Об’являючись Авраамові, Господь Бог каже, що через його потомство будуть благословенні всі покоління землі. Авраам, будучи в похилому віці, був бездітним, але через свою віру в Бога став батьком численних народів.

Святому Йосифу у сні являєть­ся Ангел і каже: «Марія зачала від Духа Святого, породить сина, а ти даси Йому ім’я Ісус, бо Він Спасе народ».

Яка таємниця криється у цих словах!

Святий Йосиф міг засумніва­тися, міг сказати: «Це лише сон!» Однак він вірить…

Побачивши Марію, Свята Єли­завета, натхнена Святим Духом, промовила: «Щаслива та, що пові­рила…». На цій же правовій підста­ві Святої Віри спливає на Святого Йосифа Благословення. Тут ми мо­жемо вигукнути разом із великим шанувальником Святого Йосифа, який стверджує: «Вітаємо тебе, Святий Йосифе, Ласкою Божою під- нятий, Благословенний ти між чо­ловіками і Благословенний твій названий Син Ісус!»

Бог хотів випробувати віру Ав­раама, тому звелів йому принести в жертву свого єдинородного сина, хоча через нього мали бути бла­гословенними всі покоління землі. Авраам не відступив від жертвен­ного наміру й виконав би це, якби знову не втрутився Господь. Віру Святого Йосифа теж випробову­вав Бог, вимагаючи, щоб Дитятко Ісус було пожертвуване Пану, але не так, як інші батьки жертвували своїх первородних. Святий Йосиф жертвував своє Дитя на криваву, хресну жертву, на відміну від якої, пожертвування у Святині було ли- ше копією. Якщо під час пророцтва Симеона душу Марії прошив меч, тоді безсумнівним є те, що той са­мий меч смертельного болю про­шив також і душу Святого Йосифа, бо хто ж після Марії любив Дитятко Ісуса більше, ніж він?

О Святий Йосифе, випроси нам ту живу віру, яка виявляється, пе­редусім, у вчинках і посвяті, щоб ми зуміли нею так само, як ти, про­вадити всіх до Ісуса!

Святі Отці, однак, вбачають в особі патріарха Якова тип і постать Святого Йосифа. Патріарх Йосиф був улюбленим сином Якова, а наш Святий Йосиф є улюбленим Си­ном Отця Небесного. Патріарх Йо­сиф бачив сон, у якому перед ним клоняться снопи його братів і на­віть зорі, сонце і місяць. А нашому Святому Йосифові поклоняються не тільки всі покоління землі, але навіть сонце справедливості – Ісус Христос і Його Найсвятіша Матір, про яку Святий Дух каже: «Така гарна, наче місяць». Фараон при­значив патріарха Йосифа управи­телем Єгипту, довіривши йому всі скарби королівства.

Святого Йосифа – Обручника Діви Марії поставив Господь опі­куном Марії і Дитятка та доручив Його опіці скарби Неба.

Де нам знайти слова і почуття, якими можна описати твою, Святий Йосифе, славу й подякувати тобі за те, що зробив для Ісуса, а також і для нас?

Святий Вернар порівнює Свя­того Йосифа з царем Давидом: «Треба зауважити, що Святий Йо­сиф походив із роду Давида, шля­хетного походження, але душею він стоїть набагато вище. Він – Син Давида, справді подібний до бать­ка під усяким поглядом; не тільки щодо тіла, але й з погляду святої віри, святості і побожності. Господь знайшов у ньому чоловіка за Сво­їм уподобанням, наче другого Да­вида, якому Він безпечно довірив найбільшу таємницю Свого Сер­ця».

23 квітня 1763 року свяще­ник-лютеранин отримав від лікаря погані новини щодо стану свого здоров’я: йому залишилося жити лічені дні-години. Тому попросив про уділення останніх таїнств, не­обхідних для вічного життя. У неді­лю зранку почув церковний дзвін, що лунав із католицької святині. Довідавшись, що дзвін голосить про величаву відправу на честь Святого Йосифа і що до храму прибула велика кількість людей, недужий сердечно зітхнув і з гли­бини душі промовив: «Святий Йо­сифе, ти бачиш мою неміч, прошу випроси мені у Бога, твого Сина, здоров’я. Обіцяю, якщо я встану з цієї смертної постелі, то цілковито навернуся, покаюся і повернуся до лона Католицької Церкви». Після цих слів він заснув глибоким сном. Прокинувшись зранку, відчув ціл­ковите оздоровлення, вирушив до вічного міста Рима, де попросив прощення у Святішого Отця та про прийняти його в лоно Католицької Церкви, а також про те, щоб на весь світ було проголошено, що своїм здоров’ям і наверненням він завдячує Святому Йосифові.

Підготував

о. Василь Карбунишин, СБССЙ