Прослава Святого Йосифа в небі, катехизмова частина

Катехизмова частина

 

Безперечним є те, що Святі у Небі мають не однакову просла­ву. Одні – більшу, інші – меншу. Вони відрізняються між собою, як одна зірка відрізняється світлом від іншої. Мірилом прослави Свя­тих є їхні земні заслуги. Святі Отці стверджують, що Святий Йосиф перевищує прославою в Небі всіх, бо Він їх перевищував заслугами на землі.

Святий Августин порівнює про­славу Святих до блиску зір, а про­славу Святого Йосифа до блиску сонця.

Відомий «Isolanus» представ­ляє глибокоповажного Святого Йосифа у троякому вінці: з вінцем Святого дівоцтва, бо Він Святої чи­стоти серця ніколи не забруднив навіть найменшим гріхом; з він­цем Апостольства, бо Він перший об’явив ізраїльтянам і поганам Ісу­са; з вінцем мучеництва, який за­служив стражданням і пережиттям за Ісуса і Марію.

Вчителі Церкви стверджують, що Святий Йосиф перебуває серед тих, котрі під час Страстей Господа Ісуса воскресли, і що Він є в Небі прославлений з тілом і душею.

Святий Корнелій з Лапіди на­лічує дуже багато Вчителів, котрі вважають, що ті, які під час Во­скресіння Господа Ісуса повстали з гробів, разом з Ним – з тілом і ду­шею і вступили до Неба. «Якщо ми віримо у те, – каже Святий Фран­циск Сальзький, – що споживаючи Найсвятіше Тіло Господа Ісуса, у день Страшного Суду – воскрес­немо, чи годиться сумніватись у тому, що Господь Ісус взяв до Неба з тілом і душею і Святого Йосифа, котрий мав щастя і Ласку носити Його на своїх руках?».

Святий Бернард з Сієни ствер­джує: «Якщо Господь Ісус, аби ви­явити свою любов до Матері, взяв Її з душею і тілом до Неба, треба вірити у те, що те саме Він вчи­нив і для Святого Йосифа, який так яскраво виокремлюється між Святими. Таким чином – Пресвята родина, яку поєднували страждан­ня, любов і Ласка на землі, царює тепер з душею і тілом у Небесній славі».

Прослава Святих у Небі є від­мінною: суттєва і додаткова. Істот­на прослава Святих базується на огляданні Господа Бога віч-на-віч, у невимовному щасті, якого вони зазнають. Мірилом цього щастя є заслуги Святих, а якщо заслуги Святого Йосифа перевищували за­слуги інших, то якою має бути Його прослава?

Святий Бернард з Сієни каже: «Піднесімо нашу думку до Неба і пригляньмося до прослави Свя­того Йосифа. Господь Ісус, який у своєму земному житті не тільки підпустив Його до свого найближ­чого товариства, але поважав Його і був слухняним, наче син своєму батькові, безсумнівно, зберіг, і на­віть збільшив ці привілеї у Небі. «Увійди в радість Пана свого», – каже доречно Господь Ісус, бо хоч небесна радість входить у серце людини, Господь Ісус радше каже: «Увійди в радість Пана свого», аби виразити те, що ця радість не тіль­ки входить до серця, але й те, що вона оточує цілу людину, цілком абсорбує і занурює у безодню ща­стя. Якщо Господь Ісус до вірно­го слуги каже: «Увійди в радість Пана свого», і оточує його таким щастям, що ж казати тоді про Святого Йосифа? Справді, Він значною мірою дає йому те, про що каже Святий Павло: «…чого око не бачило й вухо не чуло, що на думку людині не прийшло те, що напоготував Бог тим, що Його люблять».

Додаткова прослава Святих полягає у тому, що Святі, окрім Бога і щастя Його оглядання, мають ще й усілякі інші блага, ті добра, яких вони забажали б. Вони радіють красою свого про­славленого тіла; вони радіють прекрасним видом Неба; вони радіють, адже перебувають у товаристві Ісуса, Марії та інших Святих; вони мають щасливу на­году слухати Небесні піснеспі­ви; вони мають щасливу нагоду насолоджуватись іншими розко­шами Неба. Ця велика радість збільшується внаслідок любові, котрою палають Ангели і Свя­ті взаємно один до одного, так що щастя усіх, стає щастям кож­ного зокрема. Якою ж має бути любов інших Святих до Святого Йосифа? Вони Йому багато чим завдячують. Адже Він опікувався Ісусом і Марією, а своєю поко­рою і жертвою спричинився для освячення і витривання Святих.

Тут треба згадати також про прославу, яку Святий Йосиф от­римує в Небі від воюючої Святої Матері Церкви на землі. До Нього безупинно підносяться молитви і похвальні гімни, котрими вірні славлять Його привілеї і заслуги. До Нього підносяться благальні прохання вбогих вдів і сиріт, що не мають жодної підтримки на землі; до Нього моляться пригно­блені, недужі і переслідувані; до Нього прибігають усі праведники і грішники, миряни і духовен­ство, простолюдини, імператори і Папи. А скільки пливе до Пре­столу Бога подячних молитов за отримані через Його заступниц­тво добродійства!

Відомий Абат – Руперт вигу­кує: «Усі ласки, чуда, Божі діла, котрі з Неба на землю спливають, проходять через Твої руки, Святий Йосифе!» Додаймо до цього Святі Літургії та інші Набоженства, від­правлені на честь Святого Йосифа, скільки прослави, яку честь має від них Святий Йосиф! Якою має бути радість Святих у Небі, які бачать велику прославу Святого Йосифа! Увесь Небесний Двір радіє кожного разу, коли Опікун Спасителя отри­мує від людей шану».

Приєднай, дорога християнсь­ка душе, до молитов шанувальни­ків Святого Йосифа і свої молит­ви, і ти переконаєшся у тому, що якщо будеш вшановувати Його, то Він своїм заступництвом буде ви­прошувати для тебе благословен­ня і щедрі ласки. Отці та Вчителі Святої Матері Церкви відзначають, передусім, честь і славу, яку Ісус і Марія віддають Святому Йосифові в Небі. Ця честь і прослава полягає в тому, що в особі Святого Йосифа Господь Ісус бачить свого назва­ного Батька, а Пресвята Діва Марія – свого шлюбного чоловіка, всіх ін­ших святих Вони вважають своїми приятелями.

Відтак пише Іsolanus: «Господь Ісус у Небесній славі бачить: хтось звертається за допомогою до Свя­того Йосифа і, турбуючись про його прославу, виконує це прохан­ня з радістю. З пошаною до свого батька й опікуна, Він прихильніше вислуховує Його прохання і обда­ровує щедрими дарами тих, котрі до нього прибігають».

Справді, Святий Йосиф стоїть в Небі вище над Ангелами й усіма Святими!

«Як сонце своїм світлом за­тьмарює усі зорі, так і Святий Йо­сиф своєю прославою перевершує всіх Ангелів і Святих», – каже Свя­тий Августин.

Один відомий художник от­римав від Папи Пія ІХ доручення намалювати образ, який зобра­жав би проголошення догми Непо­рочного Зачаття Пресвятої Марії. Митець приніс Папі ескіз образа: «А де Святий Йосиф?» – запитав Папа. Митець, вказуючи на групу Святих, котрі знаходились далеко у хмарах, відповів: «Я розташую Його тут». – «Ні, – відповів Папа, вказуючи на місце біля Господа Ісуса, – тут треба Його помістити, бо в Небі, Він безсумнівно знахо­диться».

Дорога християнська душе, і ти покликана до щасливої вічності у Небі. До цієї мети провадять чес­ноти Пресвятого Серця Ісусового, котрі Святий Йосиф так досконало наслідував.

Ах, зумій розірвати кайдани гріха і піти дорогою вибраних за Святим Йосифом. Молись до Ньо­го про цю ласку, кажучи: «Святий Йосифе, ти що погордивши світом і його грішними принадами, полю­бив усією душею Ісуса і Марію, де, услуговуючи Їм впродовж всього життя, тепер у Їхньому товаристві зазнаєш у Небі найбільшого щастя, випроси для мене цю Ласку, щоб і я, наслідуючи Твої чесноти на зем­лі, прославляв на віки разом з То­бою Ісуса і Марію!».

Однією з найгарніших інститу­цій, заснованих на честь Святого Йосифа, є «Сестри вбогих», фун­датором яких був у 1838 році в St. Servan, що у французькій Брита­нії, o. Le Pailleur. «Сестри вбогих», присвячуються з великою любов’ю опіці над старшим поколінням, від яких відмовились невдячні діти або вони були самотніми і одинокими все своє життя. У кожному вели­кому місті знаходився такий дім – притулок.

У 1871 році, коли французь­кі анархісти грабували костели, ув’язнювали і катували священи­ків, палили найгарніші споруди і вулиці у Парижі, Святий Йосиф віддано опікувався і оберігав Се­стер. Одного дня, пізньої години, коли всі тихо і мирно спали, біля хвіртки пролунав потужний вибух.

До приміщення зайшов вій­ськовий, який волав за настоя­телькою, вимагаючи грошей. Мати настоятелька відчинила шухлядку, де зберігали гроші. З великим по­дивом і криком військовий закри­чав: «І це все?». Почувши стверд­ну відповідь, пішов неприятель по будинку, але коли побачив тих бідних немічних стареньких, то, на велике здивування всіх, злагіднів і пообіцяв свою опіку і заступниц­тво над ними всіма і їхнім домом. За таку дивну переміну грабіжника Сестри дякували своєму великому покровителю – Святому Йосифові.

 

Підготував

о. Василь Карбунишин, СБССЙ