Святий Йосиф – патрон бідних ремісників

Дух Святий каже: «Чи ж то життя людини на землі – не служ­ба?...». Ця служба – боротьба для одних є легшою, а для других – важчою. Тяжкою вона є саме для вас, убогі ремісники, бо вам дово­диться долати значно більші труд­нощі; у вас є багато неприятелів, а приятелів – обмаль. Окрім най­важливішої боротьби, а це спа­сіння душі, ви ведете другу, дуже тяжку боротьбу, тобто змагання за існування, особливо в більших за чисельністю населення містах. На ваші резерви, нестатки, спокуси, сльози, великий світ дивиться із байдужістю, бо він цілковито втра­тив чесноти святої віри і любові. Світ нагадує євангельського бага­тія, котрий мешкав у розкішному палаці, втішався обжирством, одя­гався у пурпур і бісер, але забо­роняв давати вбогому Лазарю жа­люгідні рештки зі свого панського столу, а цей лежав обдертий, го­лодний, виснажений недугою, на смітті перед його палацом.

Візьми собі під увагу, дорога християнська душе, що у цій прит­чі – Господь вказує на серце, що пульсує співчуттям і любов’ю, ко­тре завжди бажало для тебе добра і справедливості. Тим люблячим серцем є Пресвяте Серце Ісуса. Перебуваючи у важкому і часто в безвихідному становищі, ти потре­буєш досвідченого патрона, ко­трий оберігав би під час спокуси, котрий благословляв би твою що­денну працю, котрий скріплював би у хрестах – стражданнях. Та­ким патроном є – Святий Йосиф, ремісник, тесля за фахом, котрий, важко працюючи, зберіг чесноту Святої віри. Цього патрона реко­мендує Свята Мати Церква, через свого Намісника Папу Лева ХІІІ в Енцикліці «Про вшанування Свя­того Йосифа». Відомою річчю є те, що дуже небезпечною спокусою є безбожний соціалізм, що ставиться до людини, як диявол, який, спо­кушуючи Ісуса в пустині, взяв Його зі собою на високу гору і, вказую­чи на всі земні царства, промовив: «Я дам тобі все те, якщо ти віддаш мені поклін. Отой упадок – споку­са і поклін дияволу виявиться тоді, коли людство відречеться релі­гії, Церкви, а навіть і родини – за що ворог спасіння людської душі обіцяє допомогу, даючи небувалу славу, розвиток добробуту і ща­стя; адже диявол прагне, аби світ та всі його уряди належали лише йому одному! Пригадаймо слова Господа Ісуса про двох чоловіків, які будували житло: розумний чо­ловік будує свій дім на твердій ске­лі, якому не зашкодить жодний бу­ревій. А нерозумний будує на піску – внаслідок проливних дощів дім руйнується».

Якщо в людини забрати все, що для неї найсвятіше: релігію, Церкву і родину, які є своєрідним фундаментом, а крізь засліпле­ність людського серця підсунути фундамент на піску, то це грозить великою руїною для суспільства, родини і для самої людини, котра відвернулась від єдиного Бога.

Святий Йосиф заслонить тебе, дорога християнська душе, якщо ти будеш наслідувати Його і обе­реш своїм патроном. Що Він ро­бить?

У найтяжчих обставинах свого життя Він опирається на фунда­мент чесноти Святої Віри, працює і повністю уповає на Бога, котрий Його не покинув. На ці Його чесно­ти звертає увагу Христовий Наміс­ник Папа Лев ХІІІ і закликає до на­слідування цього великого Свято­го. Бо Він спроможний випросити потрібні ласки в Пресвятого Серця Ісусового.

«Святий Йосифе, збережи у наших серцях Святу Віру наших батьків, оберігай чесноти в роди­нах, виєднай любов до праці, щоб ми цим прославляли Бога на землі – і заслужили на Небо після своєї смерті».

Але виникає запитання, що ро­бити в той час, коли перебуваєш у злиднях і терпіннях?

Бути доброю Божою дитиною, старанно працювати та чувати над спасінням своєї душі. Господь Ісус стверджував: «Шукайте найперше Царства Божого та його справед­ливості, а все інше вам додасться». Коли Йосифові брати прийшли до Єгипту під час голоду, щоб купити хліба, то він – високопосадовець, звелів двічі навантажити їхні вози пшеницею і повернув їм гроші. На­прикінці він звелів «… і, забравши вашого батька й ваші сім’ї…, при­ходьте…, до Єгипту». А ще Йосиф дав їм з дозволу фараона врожай­ну родючу землю. Невже наш Свя­тий Йосиф не буде щиро допома­гати нам, коли ми Його про це бу­демо благати. Свята Мати Церква каже, що від віків не чувано, аби той, хто під Його опіку прибігав і в Нього помочі просив, був неви­слуханий. Ця віра в опіку Святого Йосифа у нашій Святій Церкві на­стільки випробувана, що вже у ХVІ столітті ремісничі цехи проголошу­вали Його своїм Патроном. У 1596 році у Римі цех теслярів і столярів побудував Костел на честь Святого Йосифа, де бідні та опущені зна­ходили полегшення у своїх терпін­нях. Тому і ми разом зі Св. Терезою закличмо: «Прибігайте до Святого Йосифа, і ви самі переконаєтесь!». Не забувайте, однак, про те, що земля є долиною сліз, і що Господь Бог провадить своїх вибранців до­рогою Хреста до Неба. Такою до­рогою провадив Господь Бог і Свя­того Йосифа, тому і ви готуйтесь до страждань, бо, як каже Св. Гри­горій, «…передбачені заздалегідь, терпіння зранюють менш болісно». Якщо нещасливий збіг обставин позбавить вас заробітку, коли кон­куренція неприязних до вас людей зменшить вартість вашого товару, якщо хтось зведе нанівець ваші наміри і сподівання, не падайте ду­хом, «прибігайте до Йосифа, і все те, що Він вам скаже, робіть!». Це означає те, що Він у нещасті про­стягне до вас свою рятівну руку. Коли недуга чи втрата дорогої ва­шому серцю особи або якийсь ін­ший хрест – страждання пригнітять вашу душу, не кажіть, мовляв, уже все втрачено, як про це кажуть ма­лодушні люди, але прибігайте до Святого Йосифа; цей Ваш добрий опікун і патрон впізнає голос бідо­лашних, злагіднить болючі удари долі. Адже і Його провадив Господь Бог дорогою хрестів – страждань, а провадив для того, аби Він у май­бутньому швидше і старанніше нам допомагав у всіх наших потребах. Поміж чудами Святого Йосифа, котрі ми знаходимо на сторінках, написаних на Його честь творів, дуже багато трапилось у середо­вищі робітничого класу та убогих ремісників.

Свята Мати Церква пропонує нам у наших потребах звертатись до цього Святого через дев’ятни­ці на Його честь, котрі завжди за­кінчуються видимою діяльністю! Але коли Святий Йосиф для усіх є щедрим добродієм і патроном, то наслідуймо Його чесноти, прибі­гаймо під Його опіку. А особливо не забуваймо: у середу, яка є по­свячена на Його честь – прочита­ти, помолитись молитву, запалити перед Його Образом свічку або по­жертвувати на Його честь якийсь інший вчинок. Не сумнівайся, що тоді ти переконаєшся на власному досвіді у тому, про що йдеться в одній старій пісні:

Щасливий той, хто Йосифа

обрав своїм опікуном,

Хай він нічого не лякається,

бо Святий Йосиф стоїть

поруч з ним і він не загине!

      16 вересня 1751 року під час святкування у місті Каліш, поблизу Колегіуму, перед самим Церковним деканатом загорілась панська хата. Це була велика територія, оточена зі всіх сторін господарськими бу­дівлями. Жителі близьких помеш­кань поспішили до найближчого Костелу, де перед престолом Свя­того Йосифа люди лягли хрестом і благали помочі та заступництва у того великого Святого: «Святий Йосифе, ти, що нещодавно випро­сив для померлої життя, випроси подолання цієї пожежі!».

  Всі присутні відразу стали свід­ками Божого дива, адже, за молит­вами Святого Йосифа, несподівано вщух сильний вітер, так наче його й не було; що більше, у такій тис­няві ніщо не згоріло, окрім палаю­чого двору, а інші будинки, хоч і були охоплені сильним полум’ям, не зазнали навіть найменшої шко­ди. Наступного дня у стінах Ко­легіуму було відслужено подячну Святу Літургію. Окрім того, було складено самим паном значну по­жертву на честь Святого Йосифа, перед Його Образом горіла протя­гом року свічка в золотій лампаді, а також було назначено одного від­повідального священика, який мав цілий рік щоденно служити Святу Літургію на честь Святого Йосифа, як подяку за отриману ласку.

Підготував

о. Василь Карбунишин, СБССЙ