Духовні скарби Святого Письма

Любі читачі нашого часопису! Ми з Вами поринали в скарбницю ласк духовного жит­тя в катехизмовій частині. Ми розглядали різні теми, а сьогодні розпочинаємо нову тему, в якій будемо намагатись (звичайно, під покровом Святого Духа, заглянути в бездонну глибину скарбів Божих ласк, які відкриває нам Святе Письмо.

Від початку християнства Христові учні любили Біблію, вивчали її та застосовува­ли до неї своє приватне, родинне та соці­альне життя. Кожен християнин повинен мати у своєму помешканні Святе Письмо і перечитувати його знову і знову, бо кож­ного разу Дух Святий буде нам відкрива­ти щось нове. Це святий обов’язок тих, що звуть себе християнами, це потіха для тих, що вірять у Христа і люблять Його, бо Бі­блія, особливо Святе Євангеліє, говорить про Христа. Старий Завіт – це підготовка людства до приходу Месії. Новий Завіт, особливо Євангеліє, це короткий, здебіль­шого кожному зрозумілий, опис народжен­ня, життя, діяльності, навчання, страстей і смерті Божого Сина, що в товаристві уч­нів і апостолів проходив містами і селами Палестини, звіщаючи людям кінець неволі гріха, тиранії сатани і початок духовного відродження.

Обіцяний у раю Месія зійшов з Неба, щоб здолати горе, яке наші прабатьки, Адам і Єва, спричинили людству, з’явив­ся на землі, щоб людей підняти до гідно­сті Божого дитинства, відчинити їм Царство Боже, подати засоби спасіння, знищити зухвалість диявола, просвітити людський розум, скріпити Ласкою людське серце – тобто обновити все людство.

Це все греки назвали Євангелієм – тоб­то Доброю Новиною, бо чи може бути щось краще ніж звістка, що Божий Син став лю­диною, щоб людей, поглинутих пітьмою поганства та гріха, вчинити Божими дітьми. Не було й не буде кращої у світі новини, ніж певність, що Христом Бог помирився з людством, бо його єдинородний Син помер на хресті, щоб спокій і згода запанувала між Богом – Творцем і Його найкращим (хоч невдячним) сотворінням.

 Яків Руссо, хоч сам не жив по закону Святого Євангелія, все-таки захоплювався Христом, якого воно змальовує. «Яка це цінна, але й водночас простенька книжка! Чи можливо, щоб Той, чию історію вона по­дає, був тільки звичайним чоловіком? Яка лагідність випромінює з Ісуса! Яка чесність! Яка відвага в Його навчанні! Яка шляхетна Його наука! Яка мудрість у Його пропові­дях! Яка свобода та правда! Чи можливо, щоб ця книга була людським винаходом? Ні, дорога християнська душе, немічна лю­дина не в силі винайти чогось подібного, і навіть праці Сократа не такі вірогідні, як діла Христові!»

  Святий Йосафат Кунцевич, найбільший український святий і мученик за віру, каже: «Без Біблії ніхто не зрозуміє себе самого. У Біблії Бог говорить до людей… Святе Пись­мо – досконале джерело самопізнання».

  Людина не хоче бути доброю, не лю­бить, лінується поринати в глибину скарбів Святого Письма. Іван Гете, німецький поет, каже: «Що більше люди стають правди­вими людьми, то пильніше часто читають Святе Письмо».

   Слуга Божий, митрополит Андрей Шеп­тицький, каже: «Святе Письмо повинно бути першою книгою, яка має бути нашим щоденним читанням».

   Іван Папіні – італійський письменник, колишній скептик, що прийняв католицьку віру, казав: «Нема важливішого завдання, ніж кожного ранку, приклякнувши навко­лішки, прочитати декілька рядків Євангелії та застосовувати їх до щоденного життя».

   Свята Тереза від Дитятка Ісус говорить про Святе Письмо так: «Ніщо більше не цікавить мене ніж Святе Письмо. З нього черпаю все, чого потребує моя бідна душа, і знаходжу в ньому завжди нове світло та скриті скарби».

   Святий Ігнатій Антіохійський шукав по­тіхи, поради і сили у Святому Письмі, як сам казав: «Я звертаюсь так до Святого Письма, як і до самого Ісуса».

о. Василь Карбунишин, СБССЙ