Прообрази Пресвятої Євхаристії

Коли всемогутній Господь має об’явити щось дуже важливе, то заздалегідь при­готовляє людей до цього. Уже в Старому Завіті Господь Бог кидає зерна Тайни Пре­святої Євхаристії, що мають зійти колись.

Перший прообраз Пресвятої Євхаристії у Св. Письма зустрічаємо в перших днях створення. Бог приготував першому чоло­вікові Адамові гідний побут у розкішному городі – раю, сад, приємний для ока, заса­див для його розкоші і вжитку. А щоб раю­вання чоловіка не закінчилось, Предобрий Творець засадив дерево життя посеред раю (Бут. 2, 9). Овочі його мали чарівну силу – хоронили тіло від хворіб старості, удержували завжди молодим. Споживаючи їх, чоловік не мав умирати, але без терпінь і смерті мав бути перенесений із земсько­го життя до вічності. Таку цінну прикмету, дар безсмертності мав овоч дерева життя. Було ще інше райське дерево пізнання до­бра і зла. Їжа з цього дерева була заборо­нена під загрозою смерті. Перші люди не витривали у пробі і согрішили. Щойно на порозі раю прогнаний Адам зрозумів пла­ни Божої любові, але було пізно. Та Боже Провидіння змилувалося над нещасни­ми людьми. Дерево було причиною гріха, і дерево стало спасінням. Овоч з дерева приніс смерть, пречудний овоч з хресно­го дерева приносить життя. Бог сотворив певний рай і в ньому заложив нове дере­во життя. Який то рай? Пречиста Діва Ма­рія є тим благословенним плодом, а Ісус Христос – Спасителем світу. У Новому За­віті Бог дав людям нове дерево – хресне, а овоч з нього – розп’ятий Ісус, той Божий овоч переховується у Пресвятій Євхаристії. Перший Адам з’їв овоч і втратив рай, дру­гий Адам, Євхаристійний Ісус, став для нас кормом, що дає право до небесного раю.

Ісус Христос, який тісно злучається з моєю душею, стаючи кормом для неї, по­дає свіжість, молодість внутрішнього над­природного життя не лише тут, але й у житті вічному. Вже Бог не ставить ангелів, щоб забороняли вступ до раю, а навпаки шле земних ангелів, своїх священиків, щоб його дітей запрошували, даючи корм по ці­лому світі.

Ісусе, прошу Тебе, зроби моє серце раєм, хай воно завжди пам’ятає про Твою жертву на хресті, хай у присутності Євха­ристійної Жертви шукає щастя.

2. У Св. Письмі читаємо, що два брати Каїн і Авель приносили Богу жертву зі сво­їх первоплодів. Авель приніс щонайкраще ягнятко. Каїн – жертвував снопи непотре­бу. Бог прийняв жертву Авеля і зародилася в серці Каїна заздрість, а вслід за нею про­лилась невинна людська кров.

Авель – це другий прообраз Євхаристій­ного Ісуса. Ісус Христос – Добрий Пастир, праведник між людьми, а гине невинно на хресті, як жертва заздрості фарисеїв.

3. Великим чудом і знаком безмежної любові є манна, якою Бог у Старому За­віті годував ізраїльський народ у пустелі. У Новому Завіті не манною, а своїм Тілом живить своїх дітей Христос. Без манни ізраїльський на­род би загинув у подоро­жі через пустелю. Однак ця манна була лише прообразом Найсвятішої Євхаристії, яка є поживою душі, тим більше вона нам потрібна в подорожі нашого життя через пустелю цього світу. Без Євхаристії наші душі мусіли б позавми­рати. «Істинно, істинно кажу вам: Якщо не споживатиме­те Тіла Чоловічого Сина й не питимете Його Крові, не ма­тимете життя в собі. Хто Тіло Моє їсть і Кров Мою п’є, той живе життям вічним, і Я во­скрешу його останнього дня» (Йо. 6, 53–54). Ісус Христос лишився з нами в Найсвяті­шій Євхаристії, щоб бути при­біжищем нашим. Тому кожна католицька церковця, хоч би якою незначною вона була, якщо в ній переховується Найсвятіша Євхаристія, то для нас вона стає найбезпеч­нішим захистом. Якщо вже в Старому Завіті душі праведні тужили і цілим серцем спіши­ли до своєї святині, хоч у ній переховувався лише Ковчег Завіту з манною і таблиця­ми Заповідей Божих, то чим же мають бути для нас наші святині, в котрих перебуває Христос, правдива наша сила і оборона, правдива пожива і правдиве світло для наших душ. Бо ж на престолі пе­ребуває не Ковчег Завіту, а Христос, утаєний у Найсвяті­шій Євхаристії. Тут, біля Ісуса, укритого у Святих Тайнах, стривожене серце отримує спокій, а в душу, змучену і зболілу, вхо­дить надія і радість. Найсвятіша Євхаристія – то діло не людської сили, а всемогутно­сті Божої, у Бога все можливо (Мт. 19, 26). Коли Бог сказав: «Хай станеться сонце, мі­сяць, зорі, цілий світ». І так сталося. Так само Христос сказав на Св. Літургії: «Хліб – це є тіло Моє, це є кров Моя». І так дійс­но стається.

о. Богдан Турчиняк, СБССЙ