Благодарім Господа

Свята Тайна Пресвятої Євхаристії

Христос, Якого весь світ не може обій­няти, як невільник любові, у Святому При­часті всеціло віддається нам. Нікого не виключає, але, навпаки, запрошує: «При­йміть їжте. Пийте з неї всі». І навіть твердо наказує: «Беріть, їжте, це є Моє Тіло».

Якби ми завжди пам’ятали і розуміли, Кого приймаємо у Святому Причасті, то з яким побожним приготуванням, з яким га­рячим побажанням витали б Ісуса? При­ймаємо до свого серця не одного з небес­них духів, але самого Господа? Ісусе, в Пресвятій Тайні утаєний, Ти так прагнеш прийти до нас у Святому Причасті! Припа­даємо перед Тобою і через заступництво Пресвятої Діви Марії просимо о ласку зро­зуміти цю науку і прийняти її до свого сер­ця!

Як підготуватися до Святого При­частя?

Коли визначна особа планує відвідати певну місцевість, то мешканці заздалегідь готуються до цієї зустрічі. Направляють до­рогу, прикрашають місто килимами, доми прикрашають квітами, ввечері освітлюють. А коли має завитати до нас Цар Неба – Ісус у Святому Причасті, як торжественно по­трібно Його привітати, зустріти. Йоан Хрес­титель приготовляв над Йорданом людські серця на прихід Ісуса словами пророка Ісаї: «Готуйте путь Господню, вирівняйте стежки Його. Кожна долина заповниться, кожна гора й горб знизиться, нерівне ви­рівняється, дороги вибоїсті стануть гладкі» (Лк. 3, 4–5).

Дорога Господня – то освячуюча ласка, душа вільна від тяжкого гріха, чиста со­вість. Душа без освячуючої ласки не сміє приступати до Святого Причастя. Долину гріха заповніть сердечною покутою, щирим жалем за гріхи. Скільки треба було поку­ти, скільки приготування в перших віках християнства, поки всі грішники були до­пущені до Святого Причастя. Якби Христос завитав до вашої хати, яка тривога і доко­ри сумління мучили би нас. Бо в не одній нашій родині Ісус зустрів би особу, що є причиною ваших упадків. Христос побачив би безбожні книжки, безстидний образ, злі часописи проти віри Церкви, проти Ісуса, Матері Божої, проти моралі, підкови, різ­них артистів на стінах. Певно ще не один з нас хотів би мати хоч трохи часу, щоб прибрати хату, усунути те, що не подоба­ється. Чому ж, коли маємо прийняти Ісуса у Святому Причасті, так мало стараємось прибрати серце? Чому не перепрошує­мо? Чому не винагороджуємо за заподіяні кривди? Уявімо собі, якби ми знали, що че­рез тиждень помремо, які молитви, пости, покути ми би робили, який сердечний жаль наповнював би наші серця!

Застановімось, чи ми приходимо до Ісуса як приятель, чи як ворог. Може ми з ближнім роками гніваємося, до нього не говоримо, в серці скриваємо помсту. Може не хочемо розірвати грішних відносин, по­кинути дім, особу, де є близька нагода до гріха. Може ми роками живемо на віру, хвалимо таке життя свого сусіда ще й дає­мо йому поради у цьому. Чи гідний ти при­ймати Святе Причастя?! На дні душі повно сміття, бруду та гнилі, а ти смієш приступа­ти до Святая Святих!

У Святому Причасті приймаємо Царя – Ісуса, а коли Цар входить в душу, то в ній перше місце повинні займати велика тиша, глибокий спокій, святий мир (Святий Іван Золотоустий). Опануй схвильованого духа, замішання, роздратування.

Одного разу Свята Гертруда питала Ісу­са, як могла б найкраще приготуватись до Святого Причастя, і отримала відповідь: «Одного прагну від тебе – скільки раз Мене приймаєш, будь вільна від прив’язання до себе і заховуй серце порожнє».

Відкинь геть земні думки. Умертви своє серце. Забудь на хвилину про все: клопо­ти, журби, обов’язки. Думай виключно про Господа Бога. Намір Святого Причастя хай не буде лихий, самолюбний. Для чого при­ступаємо до Святого Причастя? Чи на Божу славу, щоби отримати лік на свої недуги, підкріплення для душі, мати запоруку жит­тя, чи щоб люди хвалили або для самолю­бування? Вибоїни дороги нехай стануть гладкими, нетерпеливість, жорстокість, непривітність, злобу, грішні звички, невдо­волення, злий настрій, нетерпимість – все зміни, Ісусе, любов’ю до тебе і ближніх.

Досі ми говорили про приготування душі до Святого Причастя. Варто згадати про приготування ще й тіла. До Святого При­частя 3 години не маємо їсти; хворі, які по­требують приймати ліки, то можуть запити водою (на просту воду немає обмежень), і до Святого Причастя можуть приступати; маємо зберігати скромність в одязі, а та­кож до Святого Причастя приступаємо на колінах.

Які почування мають нас оживляти у хвилині Святого Причастя?

Ввечері засинай з думкою: «Завтра для мене велика і свята днина. Я прийматиму до свого серця самого Бога, Царя, Сотво­рителя неба і землі. Творець всякої свято­сти, Спаситель мій завитає до мого серця. О, яке незрозуміле щастя, яка невимовна ласкавість незмірної Божої любови! О, як я прагну, щоб якнайшвидше прийшла ця блаженна мить! Ангеле Хоронителю, свя­тий мій Імениннику, допоможи мені завтра з найбільшою побожністю приступити до Святого Причастя, доповніть те, чого мені не вистачає». Вранці, пробудившися зі сну, зверни думку на ту велику ласку, яка тебе чекає, будь скріплений духом, хай твоє серце прагне Його, по дорозі роздумуй над тим великим щастям, старайся не нервува­тися, ні з ким не вступати в конфлікти, не­порозуміння. Коли почалась Свята Літургія, збуди намір, за кого будеш приймати Свя­те Причастя. Збуди в собі почування живої віри. З вірою поєднай найглибшу покору і святу пошану для безконечної величі Бога.

Розваж добре, хто до тебе приходить, кого приймаєш? Всемогучий Бог, Вседер­житель Світа, небесні сили дрожать перед Його Маєстатом. Мільйони, мільярди світів, людей, Ангелів – Божій могучості неважко сотворити це все в одну мить.. Ісус прихо­дить до нас, нужденних черв’ячків земних. Чи не закликати словами Святої Єлизавети: «Звідкіля мені та ласка, що Бог приходить до мене!» Боже необнятий! Хоч би я мав любов Серафимів, хоч би стільки зробив і терпів для тебе, як всі Святі разом, хоч би мав святість всіх мешканців неба, то ще й тоді не був би гідний приймати Тебе! Зі страхом і тремтінням упокоряюсь перед То­бою і я, митар, кличу: «Боже, милостивий будь – мені грішному». Гарячими слізьми жалю, як Марія Магдалина, заливаю Твої стопи й кажу: «Ісусе, я люблю тебе, цілим серцем жалую, що Тебе – найбільше Добро – посмів гріхами образити».

Чим більше упокоряєтесь перед Богом, тим більшими ласками Євхаристійний Гість обдарує вас, особливо цією ласкаю, якої потребуєте.

Надія нехай оживляє ваші серця. Надія на Всемогучу доброту, на безмежне мило­сердя Євхаристійного Гостя. З повною на­дією наближайся до Ісуса, як відважна ди­тина до батька, довірливо, як брат до бра­та. Доки чуєш слова: «Прийміть та їжте, це є Моє Тіло», «Прийдіть до мене всі», – доти не завмерла й не завмре ніколи наша на­дія на Тебе. Хоч мої гріхи великі, не падаю в розпуку, надіюся на Тебе і кличу з роз­бійником: «Пом’яни м’я, Господи! Пом’яни мене, Владико! Пом’яни мене, Святий».

Велику любов і милосердя виявив Бог праведному Ноєві і його рідні. А нам чи не виєднює більшу любов і безмірне милосер­дя? У сповіді дарує нам кару вічної смерті і дає освячуючу ласку, а опісля – приходить до нас у Святому Причасті. Яка ж безмірна подяка повинна оживляти наші душі після Святого Причастя?

Сумно поглянути по наших Церквах, як після Святого Причастя багато хто марнує найкращі хвилі, не вміє їх використати. Вдарить поспішно кілька поклонів чи пере­хреститься, оглядається на всі сторони. Як тільки Служба Божа закінчилась, швидко виходить з церкви. Затримайся на кілька хвилин – і дякуй Богу за ту превелику ла­ску! Сам людський розум вказує потребу подяки по Святому Причастю.

Щоденно в товариському житті прийня­то і є знаком доброго виховання дякувати за отримані дари, оскільки більше потрібно дякувати за такий превеликий дар понад всі дари, Божі скарби – Святе Причастя.

Святі Патріархи вірили, Пророки Ісуса предвіщали, Праведники очікували, але приходу не дочекались. Скільки поган­ських народів ще досі живе в темноті ідо­лопоклонств і не знає нічого про Ісуса Хри­ста, а ми Його споживаємо! Яка сердечна подяка належиться Євхаристійному Ісусо­ві!

Подяки домагається і наша користь. Проси того, що потребуєш. Наші молитви мають тоді найбільшу вартість, бо освячені присутністю живого Бога. До подяки взи­ває нас Свята Мати Церква під час Служби Божої, священик пригадує вірним обов’я­зок подяки: «Божественні, Пресвяті, Пре­чисті, Животворящі, Пренебесні, Страшні Христові тайни достойно благодаріть Го­спода».

Які почування повинні наповнити нашу душу по Святому Причасті?

Зложімо Ісусові своє серце, щоб Він жив і царював у ньому. Ісусе, жертвую Тобі моє серце, очисти його, забери його Собі – і дай мені Своє Серце! Жертвуйте Ісусо­ві ваші праці, хрести, труди, болі, майбут­ність, навіть саму смерть. Тоді кожне ваше діло, найменша жертва – є любов’ю. Пере­прошуйте Ісуса за свої гріхи, за змарновані ласки, за приглушення Божого голосу і по­становіть поправу життя – відрікайся гріш­них уподобань диявола і всіх слуг його, постановляй уникати всього того, що веде до гріха. Ісусе, але я такий слабосильний, так до злого схильний. Без твоєї помочі, без Твоєї ласки не можу нічого зробити. Ти мене скріпляй, Ти моя сила. Дай мені святі думки, почування, освяти мене. У хвили­нах спокус дай мужності їх побороти.

Чи знаєш про що просити? Ти – голова родини, чоловік, батько для дітей – про­си, щоб давав добрий приклад побожного, чесного, працьовитого чоловіка і батька. Мама: проси Євхаристійного Ісуса за свого чоловіка – можливо не живе по правді, на війні, на заробітках, весь клопіт з дітьми ліг на твої рамена. Світ злий, люди чер­стві, сусіди недобрі тобі докучають, вико­ристовують твою недолю. Диявол закидає сіти на невинність та чесність твоїх дітей. Не падай духом! Не зневіряйся! Ісус буде за батька твоїм сиротам. Він візьме їх під Свою всемогучу опіку. Поговори про те з Ісусом під час Святого Причастя. Ісусо­ві поручи свого чоловіка, себе, дітей, свої потреби і злидні. Моліться по Святому При­частю за Святу Католицьку Церкву, за її голову Папу Римського, за єпископів, свя­тих місіонерів і за тих, які не належать до Католицької Церкви, за Батьківщину, щоб у нашій державі запанував Христовий дух, лад, добробут, любов, згода, чеснота, за навернення грішників – вони виснажені гріхами, засліплені темрявою, обдурені па­губним сектанством, голодують без хліба життя – Святого Причастя.

Цей Святий день проведіть в совокупле­ні духа, в чуйності над собою, щоби були достойні і гідні на другий день приступити до Святого Причастя. Ледве людина вийде з Церкви, а вже по дорозі чатує на вас ди­явол, щоби вирвати від вас овочі Святого Причастя. Зустріне вас нагода до нетерпе­ливості, злості, спокуса до п’янства, нечи­стоти, нагода до брехні, обмов, прокльону – просіть помочі Ісуса не впасти в гріхи. З’єднані з Ісусом, щасливі вертайте до ва­ших домівок. Несіть туди Боже Благосло­вення, щастя, любов і спокій. Чим краще подякуєте Ісусові по Святому Причастю, тим більше Божих ласк отримаєте і зробите поступ у духовній досконалості. Амінь.

о. Богдан Турчиняк, СБССЙ