Адорація

Свята віра нас вчить і зродився той до­брий звичай, що проходячи біля католиць­кої церкви, робимо знак Святого Хреста, цю пошану і честь віддаємо не камінню, не будові церкви, але Ісусові Євхаристійному, маємо старатися по можливості ввійти до церкви, хоч на кілька хвилин, щоб помоли­тись, щоби віддати поклін Євхаристійному Ісусові. Коли стоїш в церкві, збуди силь­ну свідомість, що є близько самого Бога. Святий Франциск з Асижу любив повторяти Господу: «Боже мій, Боже, я ніщо, але я твій».

О святі благословенні хвилини адорації Євхаристійного Ісуса. Під час адорації не починаймо з того, що нам каже наша само­любна натура: представляти свої клопоти, вільно нам їх представляти, але вкінці:

1) Перша основна думка – адорація Бога. Ангели дрижать перед лицем Бога, і тільки можуть вимовляти Свят, Свят, Свят Господь Бог Саваот. Чи я, мізерна людина, можу говорити про щось інше перед Євха­ристійним Ісусом?

2) Переймися вірою, що тут дійсно при­сутній Ісус Христос.

3) Старайся у стіп Євхаристійного Ісуса перепросити Його за всю злобу, безчис­ленні підлості, збезчещення, які зустрічаю з боку невірних.

4) Через адорацію поглиблюємо просла­ву Бога, через адорацію здійснюємо нашу подяку. О, як багато маємо завдячувати Богові. Можливо кажемо, а за що я маю дякувати, в моєму житті так багато терпіть, нестатків і труднощів? Живеш, можеш собі послужити, рідні і близькі біля тебе, голоду не відчуваєш, Бог дає здоров’я, працюєш, а в той час інші люди дійсно важко тер­плять: без руки чи ноги, прикуті до ліжка, онкохворі, згоріла хата, нагла і несподіва­на смерть (ото є велике нещастя) завіта­ла до когось, тобі немає що їсти. Коли так розважати, то вкінці кожен повинен сказа­ти: «Боже, який ти добрий!»

Серед таких роздумувань доходимо до останньої частини адорації, до благання: клопоти, скарги, жалі і терпіння, за добрих священників, за померлих, за навернення грішників, за нашу Церкву, за Батьківщи­ну. Хто часто буває на адорації, той має сильну душу, запал, радість, оптимізм, го­товність до боротьби, силу жити. Говори до Ісуса по простому, сердечно, з довірою, як син до батька, дитя до матері, як приятель до приятеля. Ісус тобі жертвує себе само­го, свої справи, обов’язки, терпіння і по­треби, всі мої замисли і бажання.

Хто адорує Пресвяту Євхаристію, той загоряється великою любов’ю до Бога. О, яку вознеслу роль виконує адорація у нашому житті, якщо навіть на кілька хви­лин зайдеш до Церкви чи станеш біля неї, добре є рано, перед працею, школою, за­няттями, перед закупами, то така людина чується неначе заряджений акумулятор. І весь день випромінює з себе любов, по­божність, вирозумілість, працьовитість, по­рядність. І навіть після тяжкої праці, після багатьох спокус підлості, жорстокості, роз­чарувань, так як та надувна кулька, заба­гато надути може тріснути, так щось і по­дібне є в людині. Зайди, коли йдеш попри Церкву, зупинися на 2–3 хвилини, все роз­кажи Ісусу й отримаєш полекшу, відраду і заспокоєння. Коли встаємо від адорації, то чуємо слова псалмопівця: «Навіть коли б ходив долиною темряви, я не боюся лиха, бо Ти, Боже, зі мною» (Пс. 23, 4).

Спіши до Ісуса і ти, дорога душе. Він че­кає тебе, прагне тобі помогти, вияви перед ним всі свої турботи і болі, смутки і сльози, а Христос уділить тобі свого благословен­ня. Амінь.

о. Богдан Турчиняк, СБССЙ