Ісус хрестився у дорослому віці. Чому ми хрестимо дітей?

 Христос публічно почав проповідувати та заснував християнську спільноту у до­рослому віці. Будучи Богом, Ісус не потре­бував хрещення. Але як засновник христи­янської спільноти, прийняв хрещення, щоб дати нам приклад для розуміння, що немає дороги до Бога без хрещення. «Хто увірує й охреститься, той буде спасенний, а хто не увірує, той буде осуджений» (Мр. 16, 16). Тому Свята Тайна Хрещення обов’язкова для спасіння.

Оскільки хрещення обов’язкове для спа­сіння, то приймати його мають всі, навіть діти, адже не всі доживають до доросло­го віку. В перших віках християни бажали приймати його перед смертю, бо хрещення змиває всі гріхи і кари за них. Але Церква цього не підтримувала, бо ж людина не знає часу і обставин свого кінця, тому є небез­пека втрати щасливої вічності, так як може померти без хрещення в гріхах.

В Діяннях Апостольських описується, що хрестили всіх з родини: «Й охрестився (тюремник) з усіма своїми» (Ді. 16, 33); хрестився сотник Корнилій з цілою родиною (Ді. 10, 48); хрестив ап. Петро три тисячі душ (Ді. 2, 41–42). А в родинах були звичайно і малі діти. Серед трьох тисяч були не тільки старші і молодші віком. Слід сказати, що діти краще приймають віру ніж дорослі, бо Христос казав: «Пустіть дітей приходити до Мене, не бороніть їм: таких бо Царство Боже. Істину кажу вам: Хто Царства Божого не прийме, як дитина, – не ввійде до нього» (Мр. 10, 13–16).

Про хрещення дітей у ранній Церкві свідчать всі Отці Церкви і церковні письменники, наприклад, Оріген в ІІІ ст. казав: «Традицію хрестити малих дітей Церква отримала від самих апостолів».

Хрещення змиває первородний гріх, уділяє ласку освячаючу, вливає в душу Божі чесноти (віру, надію, любов), робить кожного членом Церкви Христової. Без Хрещення не можна було б отримати іншої Св. Тайни, бо душа була з плямою первородного гріха. Коли ж хрещення змиває первородний гріх, особливо дитині, то вона вже живе в ласці Божій, яка допомагає душі дитини краще сприймати віру і духовно розвиватися. Навіщо частину життя жити з плямою гріха в душі? Так як дитина отримала без своєї волі пер­вородний гріх, так і без своєї волі отримує оправдання.

Коли Церква хрестить дітей, то накладає обов’язок на хресних батьків (вони при Хре­щенні здійснюють акти віри в особі дитини), щоб навчили дітей правд віри. Доросла лю­дина, особливо в сучасному світі, мусить подолати багато перешкод і їй набагато важче прийти до віри, до хрещення.

Тому з багатьох причин найкраще хрестити дітей в малому віці.

о. Андрій Коваль, СБССЙ