«Початок війни ми зустріли на Сході...»

(Спогади о. Володимира Вознюка, СБССЙ)

Слава Ісусу Христу!

Дорогі браття і сестри! Хочу розказати і поділитися з вами переживаннями про по­чаток війни в Україні, яку ми разом з о. Ми­колою зустріли на Сході нашої країни. Коли підходила моя черга їхати на схід України після о. Степана Рожака, то я відразу ска­зав генеральному настоятелю нашого Свя­щеничого Братства о. Василю Ковпаку, що сам не поїду (маємо на сході України п’ять парафій, зимова пора, одному буде важко обслужити ці парафії, більше того, треба їхати самому за кермом автомобіля, дороги там жахливі, півтори години дороги до па­рафії, самому служити, а потім переїздити на іншу парафію). Почув про це і погодив­ся поїхати зі мною о. Микола, який родом із тих теренів – з парафії Св. Священномуче­ника Йосафата (с. Богодарове, Харківська область). І після о. Степана, який був там три місяці: листопад, грудень і січень, на лютий місяць поїхав я з о. Миколою. При­їхали ми 1 лютого 2022 року. Прибули ми у м. Барвінкове, Ізюмського району Харків­ської області. Саме у цей день приблизно ми мали похорон молодої жінки в м. Бар­вінковому. І так день за днем ми проводили свою священичу працю у мирній на той час Україні. Щоденно відправляли Св. Літургію. І майже кожен день (5 днів на тиждень) ми мали похорони в м. Барвінковому і навко­лишніх селах Ізюмського району. Трохи, як кажуть, вбувся, освоївся з новим місцем, бо у м. Барвінковому у священичому домі я перший раз після його збудування. Одного дня беру телефон і починаю телефонувати до своїх знайомих священиків, з якими я вчився у семінарії в м. Івано-Франківську.

Найперше я зателефонував до нашого греко-католицького священика в м. Ізюм о. Петра, пароха церкви Св. Юрія. Він роз­почав велике будівництво церкви і катехи­тичного центру. Я його добре знаю ще з 90-их років минулого століття, бо разом із ним навчався у м. Бучачі, а потім у м. Івано-Франківську в Духовній семінарії. Правда, по телефону довго не говорив. Я сказав йому, що перебуваю Барвінковому, буду тут три місяці. Запросив у гості. На що о. Петро відповів: «Я Барвінкове добре знаю, це недалеко від мене. Коли буду їха­ти, то обов’язково зателефоную». Я кажу: «Приїдеш, потім поговоримо». На наступ­ний день я зв’язався із ще одним знайомим греко-католицьким священиком, якого до­бре знаю із семінарії, о. Віктором (він слу­жив у м. Краматорську і в с. Петрівка того ж району). І його я також запросив до себе у гості. Він також погодився приїхати, бо м. Барвінкове він добре знав. Але, як кажуть, не судилося нам зустрітися під мирним не­бом. Бо 24 лютого о 5 годині ранку поча­лася повномасштабна війна з російською федерацією.

Як я, власне, зустрів 24 лютого – по­чаток війни. Взагалі я по своїй природі «жайворонок», люблю рано лягати і рано вставати. А тієї ночі я заснув пізно. Із са­мого ранку 24 лютого, десь приблизно о 7 годині, мене розбудив телефонний дзвінок зі Львова. До мене телефонував о. Андрій Коваль і повідомив, що почалася війна з Росією. «Збирайте свої речі і будьте напо­готові», – сказав він. Сонний, добре не ро­зумію, що відбувається, бачу через вікно: летять вертольоти, десь з Краматорська в сторону Харкова. Кажу до о. Андрія: «Тут летить багато вертольотів», о. Андрій пи­тає: «Які саме – українські чи російські». «Я не знаю, принаймні на них не бачу роз­пізнавальних знаків», – відповів я. Так я і до сих пір не знаю, чиї це були вертольо­ти. Пізніше наші парафіяни з с. Погонівка розповідали, що то були російські верто­льоти. Пройшло десь приблизно півгодини, зателефонував генеральний настоятель нашого Священичого Братства о. Василь Ковпак і каже, що офіційно розпочалася повномасштабна війна з Росією, що я ду­маю робити? У відповідь кажу: «Я нічого не боюся, я з людьми, що люди, то і я». Отець Василь каже: «Добре, дивіться по ситуації». І так війна розпочалася. Кожен день слухаю новини, що робиться в Києві, Харкові, Чернігові, Сумах, Маріуполі, Бучі. Виконуємо разом з о. Миколою свої свя­щеничі обов’язки: відправи, похорони, мо­литви і т. д. Я кажу до о. Миколи: «Живе­мо у містечку, трохи страшнувато. Кажу до нього, коли почнуться бої у нашому район­ному центрі Ізюмі, тоді будемо думати, як переїхати в село на одну із наших парафій. У селі все ж таки трохи спокійніше». І таку саму пораду дав нам о. Василь: «Краще би було вам переїхати в село». Але я сам себе заспокоював думкою: «Та кому той Ізюм потрібен. Невелике містечко – якихось 50 тисяч населення. Російським військам по­трібні великі міста, а таке як Ізюм їм не потрібне». Але пройшло трохи часу, чую по новинах, що Ізюм обстріляли ракета­ми, є навіть загиблі. Я собі думаю: «Ого, то вже близько до нас». Через декілька днів чую по новинах, що в околицям м. Ізюма є велике скупчення російського війська, і майже щодня його обстрілюють. Ще через декілька днів ті постріли було чути вже й у нас у Барвінковому, яке знаходиться при­близно 40 км від Ізюма. Чую, що у нашому містечку вже запровадили комендантську годину, яка триває від 15 години дня до 6 ранку. І дійсно, з самого ранку можна було побачити людей у центрі міста. Люди біга­ють, щось купляють, скрізь черги, продук­тів не вистачає. У нас також похорони по місті. Бувало таке, що ми мали навіть 3 по­хорони в день. Почала спрацьовувати місь­ка сирена-тривога, били церковні дзвони, люди почали виїжджати з містечка. Става­ло все гірше і страшніше – було чути сильні вибухи, коли обстрілювали Ізюм.

Одного дня приїжджає до нас машина, власник каже, що треба похоронити його маму. Я відразу пішов до о. Миколи і кажу йому, що треба їхати на похорон (тут, в м. Барвінковому). А отець відповів: «Я не поїду, бо мене сильно болить голова». Ви­рішую їхати сам. Мене привезли до хати. Родина була дуже побожна і порядна. Зі­бралися діти, дочки біля своєї мами. Я від­правив панахиду, сказав прощальне слово і кажу брати тіло і нести на цвинтар. Коли ми вийшли з подвір’я, то почало сильно «гепати». Зриви ставали дедалі гучніши­ми і гучнішими. Коли прийшли на цвин­тар, я почав відправляти панахиду, яка супроводжувалася вибухами і пострілами. Здавалося, що вони десь близько мене. Я відправляю і думаю: «А що робити, коли снаряд впаде біля мене, куди тікати?» І вирішую, що треба буде скакати у яму за­мість покійника, а покійникові скажу: «Ти покійнику, вибач, зачекай». Думаю далі: «А як скочу в яму, а люди розбіжаться, то потім з неї не зможу вилізти, бо яма до­сить глибока, десь два метри глибини». Придумав: як буду скакати в яму, то кину туди лопату, потім по ній зможу вибратися наверх». Але, Богу дякувати, я скорень­ко закінчив панахиду, запечатав гріб, сів у машину і приїхав додому. Вже стемніло, ми з о. Миколою повечеряли. Я розказав, який у мене був похорон. Ми вийшли на другий поверх нашого священичого будин­ку і дивимося у вікно. Бачимо, просто на нас, на нашу хату летить ракета – одна, друга, третя... Летить і сильно «гуркоче». Ракета, приблизно 2 м довжини з великим вогненним «хвостом». Отець Микола кри­чить: «Треба тікати!» «Куди?» – питаю. «У підвал», – кричить отець. Я й кажу: «У нас підвалу немає». Все, що ми встигли зроби­ти, це збігти з другого на перший поверх. Але, Богу дякувати, ті ракети минули нашу хату і полетіли десь далі. Пізніше наша ППО їх десь збила. Ми вийшли знову на другий поверх і дивимся у вікно – з боку Ізюма па­лає червоно – вогняний стовп і чути сильні вибухи. Я кажу до о. Миколи: «Аби Бог до­поміг нам перебути цю ніч, зранку їдемо в село. Цієї ночі спимо по черзі. На випадок небезпеки треба будити один одного і десь ховатись».

На наступний день ми з самого ранку зі­бралися, пішли в магазин підкупити трохи продуктів, закрили хату, повідомили своїх сусідів і поїхали в с. Запаро-Мар’ївка Кра­маторського р-ну Донецької області. З цьо­го села ми в 90-их роках почали відправ­ляти Богослужіння. Тут живе багато наших переселенців із Заходу. Приїхали в село. На дворі сніг, сильний вітер і мороз -16 -19 градусів. Люди принесли нам трохи про­дуктів, бо у селах ще тримають господар­ку. Їсти ми маємо що. А от палити чим не маємо. І що робити? Десь на 3-4 дні дров вистарчить, а що далі? Отець Микола бере телефон і шукає, чи часом хтось десь не продає дрова. І знайшов у м. Краматорську на одній фірмі є паливні брикети. Отець питає, чи можуть їх привести нам у село. Там відповіли, що ні, йде війна в державі, якщо хочете, то приїжджайте до нас і купи­те. Отець Микола каже до мене: «Я завтра їду в Краматорськ. Головне – не попасти під обстріл».

Зранку о. Микола разом із нашою су­сідкою Мариною, яка також хотіла поїха­ти до Краматорська, щоби передати сумку з продуктами своїй дочці, яка працювала там медсестрою в лікарні. Поїхав отець по ті паливні брикети, Богу дякувати, доїхав щасливо. Взяв сорок мішків по 10 кг і по­вернувся назад додому.

(Далі буде)

о. Володимир Вознюк, СБССЙ

ПОДЯКА

Слава Ісусу Христу!

Господь Бог навчає: голодного тре­ба нагодувати, спраглого напоїти, а хворому – допомогти, в іншому міс­ці: «Усе, що ви зробили одному з моїх найменших братів, ви мені зробили» (Мт. 25, 40).

Дорогі браття і сестри! Від усієї душі і вдячного серця складаю велику подя­ку парафіянам смт Івано-Франкового, смт Шкло, парафії с. Коти і с. Мужи­ловичі за дар вашого серця, який ви склали мені на лікування і операцію на серце. Я щиро вдячний вам за матері­альну допомогу. Завжди пам’ятаю про вас у своїх молитвах і хай ваша жертва ніколи не пропаде, а Господь Бог не­хай прийме її як лепту вдови, яка ки­нула до скарбоні від щирого серця. Хай Господь винагородить вам стократно. Щиро вам дякую.

о. Володимир Вознюк, СБССЙ