З нами Бог

З нами Бог, розумійте, народи, і покоряйтеся – бо з нами Бог! Почуйте всі аж до краю землі – бо з нами Бог!  Могутні, покоряйтеся – бо з нами Бог!

Цей гімн вселяє в українські серця на­дію, надію, яку ми покладаємо на Бога. На­дія кріпить наше серце, коли ми по правді живемо з Богом, то Бог нас буде берегти і ніякий ворог нас не переможе. Надія додає мужності в нашій боротьбі і сили вести цю боротьбу до переможного кінця.

В історії ізраїльського народу часто були події, коли він перебував у скрутному ста­новищі і взивав до Господа, то Бог завжди рятував його. Господь визволяв свій народ через Мойсея, Самсона, Давида, який, бу­дучи юнаком, переміг велетня Голіафа, Ге­деона, який з 300 воїнами переміг стотрит­цятип’ятитисячне мідійське військо тощо. І розуміння, і клич «З нами Бог» здобував незрозумілі для людського розуму перемо­ги. Св. Константину перед битвою з’явив­ся світлий хрест на небі з посиланням, що тим знаменом він переможе. І так сталося, і християнська релігія перемогла поган­ську в Римській імперії. Радіє серце, коли бачимо, як українське військо, шануючи і пам’ятаючи з історії силу хреста Христово­го, робить знак хреста на бойових маши­нах, щоб Бог беріг і подавав світлу пере­могу із ворогом.

Та щоб дійсно Бог був з нами у нашому особистому, родинному, суспільному житті, був з нашим військом і народом не достат­ньо знати історію, не достатньо взивати цей клич пророка Ісаї «З нами Бог». А що ще потрібно? Необхідно жити з Богом і за Його волею, за Його заповідями. Тоді Він дійсно буде для нас Богом, буде в нас за плечима, буде нас хоронити і боронити на всіх дорогах. «Чи через води йтимеш, Я з тобою, чи крізь ріки, – тебе не затоплять, чи підеш крізь вогонь, – не попечешся і по­лум’я тебе не обпалить. Бо я Господь, твій Бог… Я – твій спаситель» (Іс. 43, 2–3).

Звідки знати Його волю і Його бажання, як нам жити? Зараз цього навчає Католиць­ка Церква, а вона бере цю науку з Божого об’явлення, яке Бог подавав протягом віків і зберіг у Святому Письмі та Традиції. Бог об’явив свою волю, як люди мають жити, щоб подобатися Йому, в Заповідях Божих, які подав Мойсею на горі Синай. Розпочи­наємо цикл наук про десять Заповідей Бо­жих, щоб ми їх знали і з любов’ю зберігали для свого спасіння.

Ізраїльський народ міг похвалитися і сказати, що з ними є Бог. Він супрово­джував його у хмарі і вогненному стовпі, коли виводив з єгипетської неволі. Під час того виходу Господь Бог через Мойсея по­дав народу свої Заповіді, через них виявив свою волю. Дав обіцянку: якщо Ізраїль буде зберігати ті Заповіді, то Бог щедро благословитиме його, буде з ним, боро­нитиме його перед ворогами та милувати: «Творю милосердя до тисячного покоління тим, що люблять мене і бережуть Заповіді мої» (Вих. 20, 6).

Їх проголошення відбулося на 50-ий день після відходу євреїв із Єгипту. Прого­лошенню Заповідей передували такі слова Бога: «Я – Господь, Бог твій, що вивів тебе із землі єгипетської, з дому неволі» (Вих. 20, 2). Бог зробив так, як робить монарх, котрий у вступі ставить своє ім’я і вказує титули, якщо видає якісь розпорядження, і робить це тому, щоб його слова мали біль­шу значимість. Церква подає цей вступ всім християнам і він означає: Бог через Свого Сина звільнив, відкупив нас з диявольської неволі, тому з вдячності маємо пам’ятати і зберігати Його Заповіді. Бог написав За­повіді на двох таблицях, щоб підкреслити, що вони є лише роз’ясненням двох запові­дей любові. Ці десять Заповідей називаємо «Заповідями Божими», бо Бог є їхнім авто­ром. Їх ще називають «декалогом», тобто десятьма словами.

Надані євреям десять Божих заповідей, Церква модифікувала в християнському дусі. Спочатку Єврейський декалог охоплював такі заповіді: шанувати лише справжнього Бога, забо­рона шанувати образи і статуї, заборона зневажати ім’я Боже, наказ святкувати суботу, на­каз шанувати родичів, заборона вбивати, чужоложити, красти, неправдиво свідчити і бажати чужих речей (Вих. 20, 1–17). Св. Церква дещо змінила ці десять Заповідей (але не зменшила їх­ньої ваги (сили). Другу заповідь, котра стосується шанування об­разів, об’єднала з першою. Де­сяту Божу заповідь Св. Церква розділила для того, щоб підня­ти гідність християнської жінки і щоб показати, що бажання дру­жини ближнього є дещо іншим, ніж бажання речей ближніх. За­повіді, що стосуються шануван­ня родичів, Церква доповнила додатком: «аби тобі добре вело­ся на землі». Св. Церква зробила це з огляду на слова Св. Павла в листі до ефесян (6, 3). Наказ святкування суботи Церква змі­нила на наказ святкування неді­лі.

І ми, християни, зобов’язані дотримуватися десяти Божих За­повідей, бо їх уклав Бог у серце кожної людини, а Ісус Христос проголосив ще раз, удоскона­ливши їх.

Десять Заповідей Божих сто­суються і нас, християн (Соб. Трид. 6, Кан. 19). Бог вклав їх в серце кожної людини. А що це Боже світло затьмарилося в лю­дині (через довготривалу зне­вагу звичаїв), тому Господь Бог роз’яснив його знову через законодавство на горі Синай (Римський Катехизм). На та­блицях написане те, чого люди не хотіли читати у своїх серцях (св. Августин). Божі заповіді повторює Ісус Христос у розмові з багатим юнаком (Мт. 19, 18) і додає, що прийшов не ліквідувати закон, а лише до­повнити його (Мт. 5, 17). В Нагірній про­повіді Ісус Христос удосконалив багато заповідей декалогу, наприклад, другу ( сказав, що кожна зайва обіцянка є гріхом), п’яту і восьму ( заборонив ненависть і об­разу ближніх, наказав чинити добро своїм ворогам), а також шосту (заборонив усяке грішне бажання) (Мат. 5).

Десять Заповідей Божих чітко впоряд­ковані.

Перші три Заповіді охоплюють наші обов’язки щодо Бога; Бог, як наш найви­щий владика, вимагає від нас у першій За­повіді – поваги та вірності Йому, в другій – вшанування, у третій – служіння.

Четверта заповідь охоплює наші обо- в’язки щодо заступників Бога на землі – батьків, котрі одночасно є нашими най­більшими добродіями серед людей.

Подальші шість заповідей вказують нам на обов’язки щодо нас самих і щодо наших ближніх. П’ята заповідь зобов’язує охоро­няти життя, шоста – охороняти невинність, ­сьома – оберігає власність, восьма – честь, дев’ята і десята – родину та майно ближ­нього.

Хто дотримується всіх Заповідей Божих, того Бог на землі обдаровує Своєю ласкою і дає Своє благословення, а після смерті – вічне спасіння.

У розмові з багатим юнаком Христос говорить, що дотримання Божих Запові­дей веде до спасіння (Мт. 19, 17). До Неба можемо дійти лише через міст покори, який стоїть на десяти опорах (св. Вінкен­тій Фереро). Та Бог так розпорядився, що те, що веде нас до спасіння, є причиною і нашого тимчасового щастя: «...благоче­стя на все корисне, бо має обітницю жит­тя теперішнього й майбутнього» (І Тм. 4, 8–9). Хто дотримується Заповідей Божих, той найдосконаліше пізнає Бога, отримує внутрішнє задоволення, здоров’я, майно і честь. «Твоїми Заповідями я став розум­ний» (Пс. 118, 104). Справжня насолода – це не що інше, як приємне усвідомлен­ня того, що наші вчинки узгоджуються з волею Бога. «Блажен чоловік..., що в Го­спода Законі замилування має... і все, що чинить він, йому вдається» (Пс. 1, 1–3). Той, хто дотримується Божих Заповідей, переборює будь-які страждання і муки. На камені збудований дім його і не пошкодять йому ні зливи, ні дощі, ні бурі (Мт. 7, 25). Праведна людина схожа на дерево, посад­жене над потоком (Пс. 1, 3). Ще за життя на землі Бог нагороджує праведних людей, як бачимо на прикладах Авраама, Йосифа, Давида; але ще більшою буде нагорода на Небі, бо перевершить усі наші надії, буде безмірною і нескінченною (Св. Йоан Золо­тоустий). А дотримується обітниці той, хто виконує обіцянку досконаліше, ніж ми спо­дівалися (св. Єронім).

Хто тяжко завинить, порушуючи хоча б одну з тих заповідей, на того чекає або тимчасове покарання або вічна кара.

Хто порушує Заповіді, той схожий на рибу, спійману вудкою, або на поїзд, ко­трий зійшов із рейок. Звичайно, тимчасові покарання за гріх: незадоволення, хворо­би, втрата честі або майна, голод, тяжка смерть. Таких покарань зазнали мешканці Содому, блудний син, Авесалом, сини Іллі, Вальтазар, цар Антіох, Юда. Той, хто не дотримується Божих Заповідей, не може очікувати на Божу допомогу в нещасті. Про такого Ісус Христос говорить, що його дім збудований на піску, і як тільки почнеться буря, дощ або вітер, він завалиться (Мт. 7, 27). Громи і блискавиці на горі Синай сим­волізували ті покарання, які чекають на тих, котрі порушують 10 Заповідей Божих (Рим. Кат.). Хто тяжко провинився, пору­шивши хоча б одну Заповідь, той загинув, хоча би він дотримувався інших Запові­дей. Він схожий на горобця, котрого пійма­ли в сильце за одну лапку. Тому говорить св. Яків: «Бо хто ввесь Закон дотримає, а прогрішиться лише в одному, стає у всьо­му винуватий» (Як. 2, 10). Це тому, що всі Заповіді являють собою єдність і так тісно між собою з’єднані, що одна без другої не можуть існувати (Св. Золотоустий). Хто по­рушує хоча би одну Заповідь, той грішить проти любові, від якої залежать всі Запові­ді (св. Августин). Це подібне до ланцюга, або до моста – якщо з десяти підпор моста завалиться хоча б одна, вже неможливо перейти через міст. «Пекло повне засудже­них, котрі дотримувались багатьох Запові­дей, і котрі засуджені тому, що не дотриму­валися усіх» (Мег.).

Неважко дотримуватися Заповідей Бо­жих, тому що Бог допомагає кожній людині доброї волі.

Тому говорить Ісус Христос до своїх уч­нів: «Ярмо бо Моє любе, й тягар Мій лег­кий» (Мт. 11, 30). А Св. Йоан говорить: «Заповіді його не тяжкі» (І Йо. 5, 3). На­справді цей тягар важкий, але Бог Сам Своєю ласкою допомагає нам нести його, коли Бога про це просимо. «Якщо тобі Бог наказує, то закликає робити те, що можеш, і просити про те, чого не можеш, відтак до­помагає тобі, щоб ти міг» (св. Августин). «Я можу все в Тому, хто укріплює мене» (Флп. 4, 13). Слушно говорить св. Авгу­стин: «Якщо міг цей і той, чому не міг би ти, Августине?»

Коли людина подорожує до якогось віддаленого міста, вона дивиться на до­роговкази, а на землі ми всі подорожуємо до Царства Небесного, а дороговказами до Неба є якраз заповіді Божі – живи так, як вказують тобі Божі Заповіді, і певно дійдеш до Неба.

о. Андрій Коваль, СБССЙ