ЗМІЯ І ВЕРВИЦЯ

Св. Йоан Боско розпо­вів це учням свого ора­торію ввечері 20 серпня 1862 року перед сном.

Я хочу розповісти вам сон, який наснився мені кілька днів тому, здаєть­ся, напередодні Успення. Мені снилось, що я разом з усіма моїми хлопчиками був вдома у мого брата в Кастельнуово д’Асті­єт. Коли вони грались, до мене підійшов незна­йомий чоловік і сказав мені йти з ним. Він повів мене на луг недалеко від площадки для ігор і по­казав мені велику, брид­ку, згорнуту в траві змію, довжиною близько шести метрів. Я злякався і хотів бігти, але незнайомець затримав мене. «Підійди ближче і добре подивись», – сказав він.

– Що? – я відкрив рот від здивування. – Ти не бачиш, що це чудовисько може мит­тю кинутись і з’їсти мене?

– Не бійся, нічого з тобою не станеться. Просто ходи зі мною.

– Та ні, я не божевільний!

– Тоді стій, де стоїш, – відповів незна­йомець. Він пішов і повернувся з мотузкою.

– Бери цей кінець, – сказав він, повер­нувшись, – і міцно тримай його двома ру­ками. Я візьму другий, і ми розтягнемо мо­тузку над змією.

– А потім?

– Потім ми обхопимо змію навколо спи­ни.

– Ти, напевне, з’їхав з глузду. Ця змія зірветься і розірве нас на шматки.

– Ні, не розірве. Залиш це мені.

– Ну ні! Я не збираюся гратись зі смер­тю.

Я вкотре хотів втекти, але незнайомець знову переконав мене, що не треба нічого боятись і що змія нам не нашкодить. Він говорив так переконливо, що я погодився і залишився. Він обійшов навколо чудовись­ка, ми натягнули мотузку й обхопили змію. Гадина тут же зірвалась, смикнула мотузку і сама затягнула петлю.

   – Тримай міцно, не відпускай її, – команду­вав незнайомець. Він під­біг до найближчої груші і прив’язав свій кінець мо­тузки. Потім він підійшов до мене і прив’язав мій кі­нець до залізної решітки вікна. Змія завзято боро­лась, намагаючись звіль­нитися, звивалась і била хвостом. Зі злості вона рвала сама себе на шмат­ки, розкидала навколо своє м’ясо, поки під кі­нець не зранила себе до самих кісток.

   Тоді незнайомець з’єд­нав кінці мотузки і замо­тав її. «Дивись дуже уваж­но», – сказав він і закрив її. В цей час навколо мене зібрався натовп хлопців. Через мить він відкрив коробку. Ми подивились і побачили із зди­вуванням, що мотузка склалась в слова «Ave Maria».

   – Як це може бути? – запитав я.

   – Змія символізує диявола, – мовив незнайомець, – а мотузка означає «Ave Maria», тобто Вервицю, багато «Ave Maria», за допомогою яких ми можемо атакувати, перемагати і виганяти всіх демонів пекла.

   Те, що сталось потім, було ще більш дивовижно і незвичайно, але зараз вже пізно, і я розкажу вам про це завтра. Да­вайте подумаємо над словами незнайомця про «Ave Maria» і Вервицю. Будемо гаряче молитись «Ave Maria» кожного разу, коли стикаємось зі спокусою, і ми обов’язково переможемо її. На добраніч!

Святий Йоан Боско

Forty Dreams of St. John Bosco. Rockford, 1966. P.108.

Св. Франциск Асизький:

«Прозвучить один раз «Богородице Діво» – і все пекло затремтить».

Св. Альфонс-Марія де Лігуорі:

«Дитя Марії ніколи не загине».