Різдво разом, Паска – ще ні?

Український народ вже понад рік у на­прузі від новин на фронті. Війна, окрім жертв і руйнувань, принесла ще суспіль­ні, народні і духовні наслідки: одних змо­білізувала до боротьби, інших – об’єдна­ла, деяких викрила і показала хто є хто, прискорила багато державних процесів, також і світових… Навіть у церковному житті стався поштовх до давно очікуваних процесів. Війна показала «церкву», яка ві­дірвавшись від народу, пропагує «руський мір». Останні події показали, наскільки во­рог використовує православну церкву мос­ковського патріархату проти української державності, доказом достовірності цього є позбавлення державою громадянства вже не одного високопоставленого достойника. І саме війна змусила активізувати вирішен­ня питання у церковній сфері щодо зали­шення юліянського календаря і перехід на григоріянський, за яким живе Католицька Церква і світ. Правда перемогла: греко-ка­толики не святкуватимуть Різдва Христово­го і решти свят, як «славно» дехто гово­рив, з Москвою, з патріархом Кирилом, а з Папою і всією Католицькою Церквою.

6 лютого предстоятель УГКЦ – митро­полит Святослав у прямому ефірі «Живого телебачення», повідомляючи про рішен­ня Архієрейського Синоду УГКЦ в Україні, оголосив, що з 1 вересня 2023 року Укра­їнська Греко-Католицька Церква перейде на григоріянський календар у святкуванні нерухомих свят. За словами митрополита Святослава, на рішення Синоду вплинули прохання вірних та консультації з духовен­ством і монашеством про назрілу потребу календарної реформи. Бо, дійсно, майже всі віряни греко-католики серцем і душею прагнули цього невідкладно, тому радо зу­стріли це рішення. І дяка Богу, що дозво­лив нам це зробити у такі вирішальні часи нашої історії. Перехід на григоріянський стиль – це, направду, велика знакова по­дія в історії нашої Церкви і народу.

Та от постало питання: а Паску будемо святкувати також разом? Ні. Чому? Бла­женніший Святослав висловся в ефірі, що цей процес розділено на два кроки: спо­чатку – нерухомі свята, далі – рухомі. Ду­маємо, вірні будуть з нетерпінням чекати цього другого кроку. Так, вибір дня свят­кування Паски в Римо-Католицькій і Гре­ко-Католицькій (і всіх східних Церквах) відрізняється і має свої особливі правила обчислення. Та для багатьох греко-като­ликів однозначно стоїть питання: ми ж пе­реходимо на григоріянський календар, ми хочемо святкувати разом з цілим католиць­ким світом, з Папою не тільки Різдво, а й Паску і найголовнішим правилом має ста­ти час святкування Паски Головою Церкви Христової – Папою Римським. Тобто, Папа святкує – він наш Голова. Воно і правда, але прийдеться чекати на рішення вищих духовних керівників. Можливо, цей другий крок буде зразу після першого.

Цікаво, що одночасно з оголошенням переходу на новий календар Блаженні­шим Святославом, було повідомлено, що Мукачівська Греко-Католицька єпархія з 1 вересня 2023 року також планує пере­ходити на григоріянський календар. Єпар­хія, яка підпорядковується Папі Римсько­му та включає у себе всі греко-католицькі церкви Закарпаття, перенесе дати святку­вання не лише Різдва та пов’язаних з ним свят, але й Великодня. Мукачівська єпар­хія отримала автономію та напряму підпо­рядковується Римському Архієрею (Папі), на відміну від УГКЦ, яка має свою окрему ієрархічну структуру. І правлячий Мука­чівської єпархії єпископ Ніл, який теж брав участь у спільному Архієрейському Синоді, вирішив зробити «два кроки» одночасно. І тому після переходу на григоріянський ка­лендар закарпатські греко-католики свят­куватимуть в один день з римо-католиками не лише Різдво, але й Великдень.

Цьогоріч за григоріянським календарем Великдень святкуватимуть 9 квітня, а за юліянським – 16-го, тобто на тиждень пі­зніше.

о. Андрій Коваль, СБССЙ