Біблія навчає про мету людського життя

Св. Єронім слушно каже: «Полюби Бі­блію – і не любитимеш своїх тілесних при­страстей і пожадливостей». Приклад моря­ка Олександра вповні підтверджує слова святого Вчителя. Олександр був зіпсутим юнаком. Під час однієї з морських подоро­жей корабель розбився. Із усіх пасажирів врятувалися тільки Олександр і декіль­ка жінок. На останках розбитого корабля добралися на маленький острівець серед океану. Тут почали нове життя. Все пото­нуло в морі за винятком Біблії, яку вряту­вала одна жінка. Олександр став читати цю Святу Книгу і роздумувати про її вічні правди. Читання Біблії зреформувало його нехристиянське життя. Побачив, як треба служити Богу та яке місце повинен займати Христос у житті людини.

Запалений любов’ю до Христа, став діли­тися духовними скарбами з нечисленними мешканцями самотнього острівця, показу­ючи їм, як Христос навчав людей чинити в щоденному житті. П’ятдесят років промину­ло від катастрофи. Поруч пропливав інший корабель. Капітан дуже здивувався, що всі мешканці були добрими християнами.

Подібно були приємно вражені і перші місіонарі, що з Франциском Ксаверієм при­були до Індії. Там застали залишки христи­янства, яке туди мав занести Св. Ап. Тома. П’ятнадцять століть не мали Христових священиків, а все-таки знали про Бога та про Христа, бо залишилося між ними Святе Письмо, з якого черпали це знання. Пога­ни не знали, навіщо живуть у світі. Життя було для них загадкою, що її ніяк не мог­ли розв’язати, бо без віри не знаємо, хто ми такі, для чого живемо у світі та що ста­неться з нами по смерті. Тільки віра подає розв’язку цих важливих питань, яких тор­кається людина, що хоче знати про свою долю після смерті.

Стародавня легенда оповідає, що в го­рах Тебах, у Греції, була страшна потво­ра – Сфінкс. Цей Сфінкс завдавав кожному подорожньому загадку: «Що це за створін­ня, що вранці ходить на чотирьох ногах, в обід – на двох, а ввечері – на трьох?» Горе тому, хто не розгадав. Немилосердний Сфінкс пожирав його. Одного разу попри Сфінкса ішов молодий князь Едип, який теж отримав цю загадку, трохи замислив­шись князь сказав: «Це сотворіння – лю­дина, бо в дитинстві ходить на ногах і ру­ках. Як підросте, то ходить на двох ногах, а в старості літ на трьох, бо підтримується палицею».

Біблія відкриває людині ціль її життя на землі: Бог сотворив людину, щоб вона Його пізнала, полюбила, Йому служила і по смерті була щасливою із Ним у Небі. Так го­ворить Бог Своїми словами в Біблії. Краще не можна окреслити цілі людського життя. Люди не сотворені для скороминущих дібр цього світу, але для небесних, які – вічні.

Треба подивляти Божу великодушність і доброту. Людина може купити собі віч­не щастя за таку дешеву ціну. Якщо хтось бажає купити автомобіль чи хату, мусить заплатити стільки, скільки вони вартують. Ніхто не купить нового дому за пару мо­нет. Тим часом за декілька літ служби Бо­гові можемо запевнити собі вічне щастя в Небі. Де ж пропорція між вічним щастям у Небі, яке ніколи не скінчиться, і короткою службою Богові, що не може довше трива­ти ніж наше земське життя? Навіть якщо б людина зреклась всіх багатств світу, щоб запевнити собі Небо, вона мало чим би по­жертвувала, бо всі земні скарби не можуть зрівнятись навіть з однією хвилиною щастя в Небі. Те, чого ми зрікаємось або робимо, щоб служити Богові, практично мало що вартує. Те ж, що Бог подасть нам, має без­межну, безконечну вартість.

Америка має найбільше у світі чудових гостинців і доріг. Приємно їхати ними, але які вони часто бувають заплутані, скіль­ки разів перетинаються! Скільки на них різних перехресть! Немало людей знахо­дять смерть на цих прегарних дорогах че­рез недбалість водіїв, надмірну швидкість, п’янство. Скільки розгублених водіїв, які не знають, куди їхати! З доброї дороги не зблудить лише той, хто часто читає Біблію та слухає навчання Церкви. Читання Біблії тримає перед його очима ціль життя і одно­часно подає засоби, щоб осягнути її. Які ж ці засоби, що облегшують людям осягнен­ня вічного спасіння? Вірність Божим Запо­відям і всім обов’язкам, що випливають із них. Біблія подає нам, як треба Бога лю­бити і водночас вказує на чудові приклади святих Угодників, що з любові до Бога го­тові були пожертвувати всім, навіть влас­ним життям. Хто відмовився б зректися забороненої приємності, якщо б думав про великодушного Авраама, що йде на гору приносити в жертву свого одинака Ісаака?

Біблія вказує ясну дорогу, що веде-про­вадить до вічного життя. Одного разу Го­сподь Ісус говорив до своїх учнів про вічне життя. Його слова мусіли захопити їх, бо один юнак наблизився до Нього і щиро за­питав: «Що маю робити, щоб здобути собі життя вічне в Небі, про яке Ти так чудово говориш?» Спаситель споглянув на нього, полюбив його і промовив: «Якщо хочеш увійти до життя, зберігай заповіді! Не вби­вай, не чини перелюбу, не кради, не свід­чи фальшиво! Шануй батька та матір, люби свого ближнього, як себе самого!» Від ви­конання цих Заповідей, хоча б вони часом видавалися трудними, Бог дає людям вічне щастя в Небі. Постійна думка про Небо, що про неї оповідає Святе Письмо, розбуджує в людині бажання вічного щастя і скріплює її до самопожертви та геройства, щоб заслу­жити собі на те прегарне Царство, де нема ні болю, ні печалі, ні зітхання, ні смерті, а тільки безмежне, вічне блаженство в това­ристві самого Бога та Його ангелів.

Хто не захопиться геройством ізраїль­ської матері, що була при мучеництві своїх синів, яких Антіох, сирійський цар бажав привести всілякими муками до відступства від віри?. Мучив їх вогнем, здирав із них шкіру, припікав на гратах, але вони не під­далися мукам, не відреклись віри в Бога, бо їхня геройська мати отак підбадьорювала їх: «Мій сину, змилосердись надо мною…, що кормила тебе і виховала. Мій сину, бла­гаю тебе, поглянь на Небо і на землю та на все те, що в них є, і подумай, що Бог учи­нив усе те з нічого. Отак ти не злякаєшся цього мучителя!» Споглядаючи на Небо, її сім синів і вона сама, їхня геройська мати, віддали життя за віру, але не зрадили Бога і не переступили Його закону.

Отаку радість вливає в людські серця постійна згадка про Небо, що її так часто знаходимо у Святому Письмі. «Чи це вже не передсмак небесного Царства», – кличе Пій ХІІ, – проживати посеред цих речей, роздумувати про них, не шукаючи нічого іншого?» Деякі Святі Отці називають Святе Письмо духовним жезлом, який вказує лю­дині шлях до Неба, бо християнство – це не легка релігія. Христос вимагає від Сво­їх визнавців, щоб відреклись пристрастей і похотей, а це трудна для впалої людини річ. Притемнений первородним гріхом люд­ський розум потребує постійного проводу. Цей провід подає Святе Письмо, але треба покірно та довірливо йти за його вказівка­ми, не нагинаючи його до власних примх. Багато тих, що відклали читання Святого Письма – втратили віру, бо не хотіли при­ймати того, що там написане. Багато де­чого виглядало дивне або неможливе для їх слабенького, пристрастями затемненого розуму, тому старались по – іншому вияс­нити собі трудні місця. І це «інакше» вияс­нення завело їх на манівці, тобто до повної втрати віри. Проте не помиляться ті, що з довір’ям приймають правди, об’явлені у Святому Письмі, бо вповні довіряють Бого­ві та Святій Церкві, яка запевняє їх, що в Біблії є тільки сама Божа правда. Хоч люд­ський розум не завжди розуміє її, все-таки правда залишається правдою, бо Бог не помиляється, ані не може нас запровадити в блуд.

Християни повинні дякувати Богові за Святе Письмо, бо воно просвічує їх посе­ред темряви туземного вигнання, скріплює волю до боротьби з дияволом і пристрастя­ми та перемінює слабких людей на Божих велетнів. Нещасний був світ, коли Святе Письмо не було поширене в ньому. Погани не знали Бога, й тому не відали, що слід робити і чого уникати, щоб дійти до Неба. У засліпленні любили те, чим треба погор­джувати, тобто розкоші, зіпсуття, розпусту й нехтували тим, що слід шанувати і люби­ти, тобто чистоту, убогість духа, ближньо­го та Бога.

Людина не знайде щастя поза Богом, як би не шукала за ним. Німецький поет Гете, захоплений успіхами, обдурений людською похвалою, спочатку твердив, що ціль люд­ського життя – це слава та культ себе са­мого, найперше чуттєві приємності та ма­теріальні вигоди. І дійсно цей поет провів життя посеред приємностей і задоволень. Проте правдивого щастя не знайшов, бо на 75 році життя заявив: «Все життя я почу­вався немов той щур, що, проковтнувши солодку отруту, бігає по всіх норах, шу­кає за водою та по дорозі пожирає все, що йому попадеться... При цьому я відчував дивний вогонь у своїй душі, тобто спра­гу чогось вищого та кращого…». А перед само смертю сказав приятелям: «В моєму довгому житті я не зазнав навіть чотирьох тижнів правдивого задоволення». Чому ж таке розчарування? Не знав, навіщо живе на білому світі, тому й не зазнав щастя в житті. Тому слушно твердить французький філософ Блез Паскаль: «Інстинкт дає нам відчути, що щастя треба шукати поза со­бою…» Де ж воно? В Бозі! Тільки в Ньому можна знайти дійсне задоволення в житті та вічне щастя по смерті.

о. Василь Карбунишин, СБССЙ