Біблія допомагає людям пізнати Христа і полюбити Його

Христос – це осередок Старого і Ново­го Завіту, тому й усі книги Святого Письма звернені до Нього. Ніхто не може бути бай­дужим супроти Божого Сина, що став чоло­віком і помер за наше спасіння. Багато лю­дей не цікавляться Христом, бо не знають Його. Якби вони читали Біблію, то пізна­ли б Його, переконалися б у Його Божому Синівстві, побачили Його доброту і ласка­вість до людей, полюбили Його, бо Святе Письмо допомагає пізнати Спасителя. Він Сам сказав до фарисеїв, Своїх ворогів, що переслідували та ненавиділи Його: «Дослі­діть Писання, ви вірите, що в ньому маєте вічне життя. Воно ж свідчать про Мене».

Без Христа нема надії на вічне життя: «Бо під небом нема іншого ймення, даного людям, яким ми мали б спастися». Христос – це дорога до спасіння, бо Він вислужив його всім людям і провадить їх до нього, якщо вони слухають Його голосу і корять­ся Його законам. «Отче, прийшла година, прослав Свого Сина, щоб і Син Твій просла­вив Тебе, бо Ти дав Йому владу над усяким сотворінням, щоб Він дав життя вічне всім тим, що Ти Йому дав. Життя ж вічне це те, щоб пізнали Тебе, єдиного Бога правдиво­го та Ісуса Христа, що Його Ти послав».

Один військовий капелан подорожував по Україні в уніформі капітана чужої ар­мії. Було це після закінченні другої світової війни 1945 року. Україна ще кипіла від ре­волюційних заворушень і боротьби проти московських комуністів. Капелан о. Юрій зустрів молодого українця, який, впізнав­ши в ньому Христового священика, розпо­вів йому історію свого життя. Він був дити­ною комуністичної школи, в якій наслухав­ся дуже багато безбожних засад і пропа­ганди. Якось відвідав знайому родину і там потрапило йому до рук Євангеліє від Свя­того Луки. Почав перечитувати і дійшов до пізнання брехні комуністичної пропаганди. Отче, нас навчали, що Христос був воро­гом бідного робочого класу, бо Він стояв за багачами і буржуями. Він же помер за нас, бо любив нас…, мене вчили боятися та ненавидіти Його…, ох, яку велику кривду я вчинив Йому! Отак читання Святої Єванге­лії запровадило молодого комсомольця до Христа і розпалило в його серці любов до Спасителя. Безбожна пропаганда в одній хвилині втратила всю вартість в очах цього юнака. Христос став його провідником по­серед червоної темряви на шляху життя, де немало перехресть та небезпек.

Свята Євфросинія, українська черниця, дочка полоцького князя Юрія, нащадка Во­лодимира Великого, зреклась світу та при­святила життя службі Христа і ближнього. Господь особливо любив цю невинну діви­цю від її народження. Якщо її товаришки захоплювалися чаром юності і мріяли про майбутнє життя посеред теплого родин­ного вогнища, Євфросинія читала Святе Письмо та розважала про правди вічні. Перед душею став Божественний Спаси­тель і промовляв до її палкого, юного сер­ця: «Євфросиніє, любиш Мене? Чи сильно любиш Мене? Чи любиш Мене більше ніж увесь світ, своїх батьків, себе?» На кожне із цих питань вона відповіла – «Так». Ота­кі роздумування сповняли душу молодої та вродливої дівчини. Не дивно, що вона відкидала пропозиції численних княжих і боярських синів, які намагались здобути її серце. Це серце належало до Христа. Єв­фросинія порівнювала земних до Небесно­го Жениха – й Ісус завжди перемагав у її серці. Поведінка доньки, брак зацікавлен­ня світом і відмова вийти заміж дивувала її власних батьків. Вони вирішили силоміць зламати її наміри і проти її волі заручити з першим ліпшим нареченим. Довідавшись про підступний намір батьків, дівчина по­кидає рідний дім і глибокої ночі втікає до жіночого монастиря.

Іван Паніні, італійський письменник, навчає: «Святе Євангеліє, апостольське Передання та Церква – це місце, де мож­на знайти Христа. Хто відкидає Євангеліє, той мусить усе відкинути та визнати: «Я не знаю нічого!». Не лякається ризику той, хто має при собі Господа Ісуса, який про­свічує його розум і порушує серце ніжним голосом Божої ласки: «Ось правдива доро­га! Йди сюди чи туди!»

Життєві перехрестя не страшні і ризи­кові, не бувають небезпечні для тих, що прийняли Христа за свого провідника на шляху життя. «В усьому перемагаємо Тим Христом, що полюбив нас». Хто не хоче знати Христа і слухати Його, той зрікається Божого Благословення за життя та вічно­го щастя по смерті. Святий Павло не вага­ється кидати анатему на тих, що не хочуть любити Спасителя: «Якщо хтось не любить Господа, хай буде проклятий!»

У світі є багато книжок, що говорять про Христа, описують Його життя та діяльність. Де ж краща книжка, як Біблія? Папа Лев ХІІІ каже, що на сторінках Святого Пись­ма, особливо в Євангелії, «стоїть перед нами живий образ Христа, що роздає по­тіху в клопотах, додає відваги вправляти­ся в чесноті й чинить притягальною любов Бога». Тому слушно Святий Єронім навчав: «Хто не знає Святого Письма, той не знає Христа». Хто ж не знає Христа, той не знає, чому живе на світі і як йому чинити на цій долині сліз. Де ж краще можна пізнати Хри­ста, ніж у Біблії, що звернена до Христа? Там описане Його народження, Його діла, чуда, наука, страждання, смерть, славне воскресіння і вознесіння. Як же можемо знати Його земне життя, якщо не читаємо Святого Письма?

Під час корейської війни Святе Письмо врятувало життя американському воякові – Павлові з Техасу. Павло був шофером. Од­ного разу, їдучи машиною, він почув звуки обстрілів комуністами. Шрапнель вибухну­ла за 15 стіп від нього. Уламок вдарив во­яка, продірявив його сорочку і повалив на землю. Лікар кинувся до нього, думаючи, що вояк уже мертвий. На превелике зди­вування знайшов великий відламок кулі на Святому Письмі, яке вояк тримав у ки­шені. Це було мала кишенькова книжечка, що вміщала навіть не всю Біблію, а тільки Новий Завіт. Христос показав чудом, як по­добаються Йому ті душі, що люблять Святе Письмо, читають його та намагаються жити так, як воно велить.

о. Василь Карбунишин, СБССЙ