ТАЄМНИЦЯ ТУРИНСЬКОЇ ПЛАЩАНИЦІ

АНАЛІЗИ ДОСЛІДЖЕНЬ

ПІДТВЕРДЖУЮТЬ СПРАВЖНІСТЬ

ПЛАЩАНИЦІ

Перші сучасні досліди

Тривимірне зображення

19 лютого 1976 р. відбулася значна подія, що зробила переворот у свідомості вчених. До цього вони мали справу з яви­щами на Плащаниці, які можна було повто­рити, маючи певний технічний рівень. Цьо­го ж разу було досліджено цікаву деталь – американські вчені д-р Джон Джексон і Білл Моттерн вперше оглянули тривимірне зображення Плащаниці за допомогою ана­лізатора VP8, який був винайдений у 60-х роках ХХ ст. і до того використовувався лише для аналізів фотографій ландшафту для відновлення тривимірних об’єктів. Ро­бота приладу базувалася на залежності ви­соти об’єкту і яскравості його зображення на фотографії: встановлена пряма залеж­ність від висоти об’єкту і яскравості його зображення на фотографії. Звичайні фото­графії предметів і навіть копії Плащаниці не мають такої властивості – при аналізі на апараті VP8 можна побачити лише спо­творене передання світлих і темних відтін­ків. Туринська Плащаниця має чітке пере­дання залежності тривимірності – ділянки тіла, що були ближчими до полотна (щоки, ніс), темніші і, навпаки, віддалені частини тіла світліші. Таким чином, за допомогою аналізатора VP8 було утворене об’ємне зображення людини з полотна. Цей момент став переломним – Плащаниця зацікавила провідних вчених світу і сприяла утворен­ню наукової групи STURP (Shroud of Turin Research Project – Проєкт із дослідження Туринської Плащаниці).

Після тривалих переговорів у 1978 р. Ватикан дав дозвіл на повне дослідження Туринської Плащаниці за умови, що жод­на ниточка полотна не буде пошкоджена. У жовтні група науковців, яка складалася з 30 експертів – учених різних спеціаль­ностей (фізики, біохіміки, біологи, експер­ти з криміналістики і медицини) Європи та Сполучених Штатів, протягом 120 годин безперервно досліджує полотно, змінюючи один одного і використовуючи найдоско­налішу техніку. Було завезено 72 ящики апаратури, п’ять днів фахівці просвічу­вали рентгенівським промінням полотно, фотографували його в інфрачервоному та ультрафіолетовому промінні, збільшували окремі фрагменти – одне слово, сповна ви­користовували всі можливості сучасної на­уки.

Команда науковців отримала два над­звичайно важливих висновки:

1. Відбиток людини – це не малюнок ху­дожника, оскільки не було знайдено жод­них органічних, хімічних чи мінеральних речовин, які могли б входити в склад фарб. Зображення на Плащаниці – це результат дегідратації лляної тканини, тобто опік.

2. Кров на Полотні – справжня людська кров, до того ж вона потрапила на тканину раніше, ніж на ній з’явилося зображення.

3. На тканині виявили частки пилку різ­них рослин, характерних тільки для Пале­стини, Туреччини і Центральної Європи, тобто якраз тих країн, де, як на думку істо­риків, побувала Плащаниця.

4. Цілісне зображення на Плащаниці з’явилося від сильного потоку світла, коли звичайна тканина сама стала як би «фото­плівкою». Але для отримання такого зобра­ження потрібний більший потік світла, ніж при ядерному вибуху в Хіросімі, при цьо­му сама тканина, звичайно, повинна була б згоріти. Проведені дослідження привели вчених до думки про те, що цей потік світ­ла не був природного походження, тобто він не підкорявся законам фізики – зако­нам дифузії чи законам поширення світла.

Єдиним розумним поясненням явища­відбитого тіла світловими променями є те, що джерелом такого «невідомого світла» було загорнуте тіло і спалах тривав тисяч­ну частку секунди, викликавши тим самим процеси, які далі розвивалися природним чином. Таке, на думку учених, могло ста­тися лише при воскресінні людини.

Ватикан визнав матеріали, зібрані в 1978 р., як офіційні наукові дані для до­сліджень Плащаниці і не планує дозволи­ти майбутні досліди над полотном, окрім питань, пов’язаних з його консервацією. Небажання Ватикану допускати наукові дослідження має серйозні підстави. Як ві­домо, на Плащаниці багато деталей, іноді дрібного розміру, які можуть проігнорува­ти сторонні особи, але які насправді мають велике значення для вивчення артефакту. Зокрема, через пошкодження деяких воло­кон на Плащаниці стали менш чіткими де­талі, що їх приймають за літери з монет, які можна побачити на правому оці полотна. Ці літери добре відомі на фотографіях 1898 та 1931 рр., але погано видимі на фото­графіях 1978 р., оскільки структура волок­на була пошкоджена під час показу 1973 року.

Баррі Шворц був їхнім офіційним фо­тографом: «Коли мене вперше попросили стати членом групи, я відповів – Я ж єврей! І, будучи євреєм, я думав, що це одна з не цікавих мені речей. Однак побачивши Плащаницю, виявилося, що вона зовсім не така, якою я її уявляв. Чесно кажучи, я очі­кував побачити фарбу та мазки пензлем та піти додому, але мені знадобилося 2 хв., щоб переосмислити все і зрозуміти, що це не малюнок, а те, що пояснити не можли­во». Баррі Шворц, американський учений, який вивчав Плащаницю майже 40 років, довів, що жодна людська техніка не може досягти такого ефекту (відбиття тіла). Тому образ не є роботою художника.

Професор Джуліо Фанті: Чи міг би худож­ник намалювати сам образ Ісуса Христа на плащаниці? В цьому випадку волокна по­винні б були ввібрати у себе фарбу. Однак дослідники довели, що відбиток залише­но лише на поверхні полотна». Професор подивився на полотно (образ Плащаниці) через мікроскоп до самих волокон. Щоб вивчити її, треба було б збільшити в 300 разів. Збільшення тканини дало нові ви­сновки, що в одній нитці більше ста воло­кон, якби образ був намальований, то кож­на нитка була б просякнута фарбою, але образ лише на верхніх волокнах. Це було б неможливо намалювати, тому що кісточ­ка повинна б була бути неймовірно тонкою 15 мкмм, художник не міг би розмалювати лише з лицевої сторони, не торкаючись ін­ших волокон, для такого результату йому б потрібно було обмальовувати мільйони волокон одне за другим. І це ще раз під­тверджує справжність Плащаниці.

Працюючи в архіві, Фанті знайшов мі­ніатюру зі зображенням Плащаниці, нама­льованою раніше XIV століття в угорському молитовнику. Ілюстрація із зображенням Ісуса, який лежить на полотні з дуже по­дібним плетінням, як у Плащаниці. Також на малюнку професор помітив 4 круглі від­мітини, ідентичні тим, що на сучасній Пла­щаниці. Угорський молитовник датується 1192–1195 роками. Продовжуючи працю­вати в архівах, він бачив інші зображення схожі на Плащаницю, які датувалися до VI століття.

Вчені з Трієста, Барі і Падуї вивчали Плащаницю на глибокому сучасному рів­ні. Експерименти проводилися з викорис­танням новітньої електронної мікроскопії та методів рентгенівського сканування. Вперше в історії дослідники перевірили на­носкопічні властивості зібраних волокон Туринської Плащаниці. Вони проаналізу­вали фрагменти полотна, що знаходяться далеко від плям крові. Поглиблений аналіз наночастинок виявив досі невідомі деталі: волокна Плащаниці обсипані креатиніном розміром від 20 до 100 нанометрів. Що це означає? Креатинін є хімічною сполукою, яка є в м’язах. Його високий рівень у крові здорової людини найчастіше є результатом розриву м’язів, наприклад, у результаті травми. Це означає, що Ісус «був замуче­ний надзвичайно звірячим способом», так що його м’язи розірвалися.

Після дослідження Плащаниці атеїстом у 1995 р. він зробив висновок: цей чоловік, що був тут загорнутий, справді воскрес!

(Далі буде)

Підготувала Роксолана Сенишин