Життєвий шлях митрополита Рафаїла Корсака

Пригадаємо, що 23 травня 1637 р. Ра­фаїл Корсак був затверджений на митропо­лита. Новий митрополит відбув урочистий в’їзд до Вільна та перейняв митрополичі добра, а також зобов’язав, щоби по всіх церквах та монастирях митрополії відпра­вити дев’ятницю заупокійних богослужінь та молитов за душу свого попередника – Йосифа Вельямина Рутського.

Восени 1639 р. Р. Корсак вирушив до Риму (це була його третя поїздка до Апо­стольської Столиці загалом, але перша по­їздка як митрополита), де мав полагодити дві важливі справи, працю над якими роз­почав ще його попередник – Й. В. Рутський. Перша справа – це створення українсько – білоруського патріархату, а друга – беати­фікація св. Йосафата. Як стверджує, о. Іри­ней Назарко, – беатифікація св. Йосафата – це найбільше досягнення митрополита Корсака, оскільки він зумів відновити про­цес беатифікації в Римі, який через різно­го роду формальності було відкладено. Під час слухань свідків, перед суддями та ко­місіями, Р. Корсак був представником Риму та проводив часті переписки стосовно цієї справи. Також митрополит Корсак заклав основи осідку для василіянських руських ченців при церкві св. Сергія та Вакха у Римі (у цьому йому допомагали студенти богословії Грецької Колегії, Пилип Боровик та Йосафат Ісакович).

Влітку 1840 р., перебуваючи в Римі, ми­трополит Корсак захворів та невдовзі по­мер. Перед смертю митрополит здійснив заповіт, у якому можна знайти і чимало автобіографічних даних (описує митропо­лит про свій молодечий шлях, навчання, навернення до католицизму, покликання до Василіянського Чину). Також у заповіті Рафаїл Корсак висловив подяку Папі Урба­нові VIII, а на свого наступника поручив йому полоцького архієпископа Антона Се­ляву; закінчення беатифікації Йосафата Кунцевича та заснування осередку в Римі.

Митрополит Рафаїл Корсак також звер­нувся із своїм духовним заповітом до єпи­скопів та духовенства київської митрополії:

«З смертельної постелі поздоровляю моїх високодостойних співбратів, одного від них прохаючи: щоб, вибираючи мені наступника, не шукали себе, але того, що Христове. Вистачить, якщо виберуть того, кого найменує король, про що я просив та­кож Його Святість. Нехай держаться сим­вола віри апостолів, яких місце займають, маючи взаємну любов між собою і дбайли­вість про людські душі. Над клиром нехай не панують, але лагідно настоятелюють. Святе З’єдинення, коли трапиться до того нагода, нехай зберігають аж до проливу крови; нехай не журяться про земні речі, але стараються всім давати добрий при­клад, бо вони є Домом Божим, сіллю землі, світильниками, поставленими на свічни­ках. – Преподобних ченців та братів свя­щеників і ввесь клир обнімаю поцілунком любови і, немов вмираючий Яків, залишаю їм у спадок оте моє завіщання і благосло­вення. Поручаю невинність, смиренність, чернечий правопорядок і передання Отців. Бо маєте кого наслідувати: отих давніх От­ців – святих Василія, Атанасія й інших; а з новіших: славного нашого мученика Йоса­фата, праведного отця нашого Йосифа Ве­льямина Рутського й інших Отців. Про мене ж пам’ятайте у своїх молитвах і св. Літургі­ях. Це саме нехай зробить клир моєї єпар­хії та інших Церков, відповідно до приписів нашого Уставу».

Згідно документів римських архівів, які досліджував о. Атанасій Великий, ЧССВ, правдоподібно, що митрополит Рафаїл Корсак помер 28 серпня 1640 р., на соро­ковому році життя; поховано митрополита в соборі св. Сергія та Вакха в Римі; його останки перебувають там і до сьогодніш­нього дня. Римські василіянські ченці по­ставили йому надгробок, де є такий напис:

«Рафаїлові з шляхтичів Корсакові, Ар­хієпископові Київському, Галицькому і ми­трополитові всієї Русі, який післаний поль­ським королем Жигмонтом ІІІ у важливих справах Церкви до Апостольського Престо­лу та для посунення вперед справи муче­ництва Архієпископа Полоцького, які пиль­но і щасливо виконав, цю церкву вивінував священною утварю і срібним та золотими подарунками, а прилеглі доми виєднав у папи Урбана VIII ченцям Чина св. Василія Великого, де передчасна смерть його за­брала, і де був похований 1642 р.; – по­лоцькі ченці поклали цей пам’ятник дня 10 грудня 1673 року».

о. Іриней Назарко писав: «Р. Корсак – людина безперечно великого формату. Глибоко освічений, зокрема ж визначний проповідник, як ствердили його сучасники, та надзвичайно працьовитий. Знаменитий чернець і аскет, твердий для себе. Під час своїх студій у Римі ніколи не їв м’яса, хоч у грецькій Колегії було це дозволене. Був із природи людиною доброю, тихої вдачі, по­кірний. Визначався великою любов’ю, май­же синівською, до Рутського, справжнім пі­єтизмом до св. Йосафата, а Апостольській Столиці був вірний, сказати б, до крови. На жаль, передчасна смерть не дозволила йому розвинути своїх прикмет на митропо­личому престолі. На свого наслідника по­ручив полоцького архієпископа, Антонія Селяву».

Незважаючи на те, що Рафаїл Корсак перебував на митрополичому престолі лише впродовж 1637–1640 років, він зумів здійснити чималий внесок у розвиток Уній­ної Церкви, а особливим чином спричинив­ся до процесу беатифікації св. свщмч. Йо­сафата.

Мар’яна Іванишин

  1. Назарко І., о. Київські та Галицькі митрополити: біографічні нариси (1590– 1960). / Назарко І. – Торонто: Видавни­цтво Оо. Василіян, 1962. – 271 с. та
  2. Великий А. З літопису християнської України: в 9 кн. / Великий А. – Т. V: XVII ст. – Рим, 1972. – 287 с.