Анонімні відгуки учасниць реколекцій св. Ігнатія Лойоли

Скільки в мені місця для віри?

«Скільки в мені місця для віри? Якщо людина не вірить в існування Бога, вона не вірить в існування своєї душі.

Дяка Богу, я виросла у досить релігійній родині: ми старалися виконувати багато духовних практик і користати зі всіх мож­ливих ласк. Відповідно, я слухала багато різних наук та навіть думала, що багато знаю. Але, на превеликий жаль, останнім часом моя віра почала щоразу слабнути і на розмовах з Богом я була вже геть роз­сіяна.

Любити себе – любити у своєму смерт­ному тілі свою безсмертну душу, тому для своєї я вирішила шукати ліки у реколекціях святого Ігнатія Лойоли. Головне правило реколекцій (та й після них) – налаштувати струни своєї душі на заклик Христа-Царя. Треба будувати у своїй душі церкву з таких матеріалів, як віра, надія і любов. Остан­нє – фундамент. Любов завше перемагає. Любов – то Бог.

Ісус воскрес тільки тілом, бо духовно Він завжди був, є і буде досконалий, але людині потрібне саме духовне воскресіння – розкаяна душа. Мушу зізнатись, ніколи раніше настільки не усвідомлювала і так не плакала на Сповіді (то була зі всього жит­тя) та ще довго після неї.

Справді, дуже вдумливі і серйозні всі науки, та окреме поважне місце дістається розважанням. І нехай я ще не навчилась розважати так, як слід, я навчилась бути більш зосередженою на своїй молитві, бо розумію перед Ким стою.

Після розмови з отцем про вибір стану і постанови на майбутнє, отримала благо­словення на свої наміри. Сповнена натх­ненням, мені дуже радісно на душі, я хочу і прагну жити в ласці Божій: прошу в цьому допомоги з Неба.

Безсумнівно, я гадаю, що кожна людина має бодай раз у житті відбути такі реколек­ції. Дякую Богу, що і я мала таку можли­вість».

* * *

«Реколекції Св. Ігнатія стали в моє­му житті переломним моментом»

Раніше я не чула про реколекції Св. Ігнатія, але навіть якщо приходилось почу­ти, не звертала на це уваги, адже вважала це безглуздим марнуванням часу.

Пройшов лише рік, як я стала відвіду­вати храм католицької церкви, і називати себе католичкою, і зовсім не очікувала, що все моє життя так стрімко перевернеться за цей час. Складалось таке враження, наче я все життя стояла на місці і тільки зараз почала рухатись вперед.

    Цього літа мені було найважче перене­сти якісь побутові проблеми, проблеми із здоров’ям, усе на раз різко почало тиснути і між цією тиснявою, коли я вже була у без­виході, мені порадили поїхати на реколек­ції Св. Ігнатія.

    Я, звісно, одразу не погодилась, взяла час, щоб подумати, порадилась з рідними і все ж таки вирішила поїхати, бо вважала, що може саме це і є моїм порятунком.

   Перший день.

   Усі учасники реколекцій зібрались у семінарії, згодом підійшов о. Андрій при­вітавшись з усіма, провів екскурсію, пока­зуючи місця, де ми будемо проводити час протягом п’яти днів. Люди, які прибули в очікуванні дива не розуміли і не здогаду­вались, що їх чекає далі. Чужі, налякані, вони мовчки ішли за отцем, розглядаючи усе навколо, я ж у тому числі. Отець чітко розповів про розпорядок тижня і правила поведінки впродовж реколекцій (розпоря­док на тиждень був складений погодинно, тому організація була така: за розкладом дзвонив дзвоник, на звук якого усі повинні були збиратись у зазначеному місці).

Ті, що їздили не вперше, реагували спо­кійно, а ті, що вперше, ховали очі від по­диву. Для мене і самої усе було таким не зрозумілим, у перший день мені хотілось повернутись додому, адже я була новень­кою не те що на реколекціях, а й у самій католицькій вірі. «Стільки дивного» луна­ло в думках, така ізоляція біля шумного центру міста була дивна мені.

Одними з найважчих умов реколекцій було зберігати мовчання, спілкуватись скільки завгодно лише з Богом, та забо­рона користуватись телефоном! Спочатку я вважала це неможливим, але пізніше я дякувала за таку можливість. До реколек­цій я не могла і години витримати без те­лефону, а там я навіть не згадувала, чи він у мене є.

Коротко розкажу Духовні Вправи Св. Ігнатія Лойоли розділені на чотири части­ни, тобто 4 тижні, але у семінарії їх було скорочено до 5 днів. Ми встигли розважити усі чотири тижні духовних вправ за цих 5 днів.

Вправи допомагали учасникові побачи­ти невпорядкованість свого життя, пізнати глибину гріха і його руйнівну силу.

Перша реколекція несла в собі пояснен­ня, для чого нам ці реколекції, ким створе­ні. Розуміння «хто ми» і «для чого ми тут», «для чого існуємо», «чи хочемо ми зміни­тись і для чого нам мінятись»?

Уже під вечір задзвонив дзвоник до ве­чері. У великій, просторій кімнаті стояв довгий стіл повний страв, перш ніж при­ступити до трапези усі помолились, а отець поблагословив їжу. На вечері чи на будь- якій трапезі наші думки повинні були бути перейняті чимось іншим, не те як пригото­вана страва, чи смачна та інше, тому щоб уникнути такого отець приносив з собою книгу, яку читав усім вголос, поки йшла вечеря. Книга була дуже захоплююча, на­зивалась «Отець Боско», розповідала про життя одного священика, який хотів допо­магати молодому поколінню хлопців.

Звісно, протягом цих п’яти днів учасни­ки разом із отцем молились спільно вер­вицю, співали пісні, були Богослужіння і навіть перерви на вільний час (який усі ви­користовували з користю, читаючи книгу чи розважали).

У семінарії панувала тишина, хоч було близько 15 чоловік, кожен відчував тільки присутність Бога, з яким могли поговорити і відкрити душу, ми розказували йому про свої проблеми, жалілись, ділились вражен­ням, просили допомоги, дякували за те, що він дав.

Наступні дні реколекцій проходили із так званими вправами – розважаннями. За словами отців, це як вчитись молитись до Бога правильно, подібно до тренування у спорті, а це тренування духовне. Такі тре­нування тривали близько 3 годин на день.

Добре запам’яталась тема «Гріх», отець розповідав, яка у гріха подоба, з чим асо­ціюється, та подавав приклади перших грі­хів і до яких наслідків вони призвели. Най­страшніше було слухати тему «Смерть», отці дуже яскраво розповідали про пекло, і що чекає нас за наші гріхи.

Після кожної такої вправи ми повинні були розважати в самоті, так звана кон­темпляція за певною інструкцією (це озна­чало повністю поринати у тему, яку щой­но розглядали, подумки роздумували над своїм життям та над прикладами зі Святого Письма).

Усі дні реколекцій ми пролетіли над історією з початку створення людей до Воскресіння Ісуса Христа. Починали «Хто є Бог і чому Він існує та закінчи­ли, з якою радістю і любов’ю ми по­винні жити і дякувати Богові за кожну прожиту хвилину.

Учасник реколекцій, входячи в себе, відкриває неусвідомлені й часто погані мотиви своєї поведінки, хворобливу при­страсть і психічні рани. Після перших трьох днів реколекцій він іде на загальну сповідь, яка допоможе очистити душу. У мене після такої сповіді було таке дивне відчуття спо­кою і гармонії, наче камінь з душі упав.

Були ще так звані Аполегетичні викла­ди, на яких ми слухали та взнавали про саму сутність католицької віри, її початок та історію.

Можна стільки всього ще описати, але це потрібно пережити, а не просто прочи­тати, можна безліч разів читати відгуки, які не зрівняються з тим, щоб просто самим там побувати.

Скажу одне, після того, як я вийшла з семінарії, єдине що я захотіла це поверну­тись назад!

За цих п’ять днів я настільки поринула у віру, як ніколи за все своє життя. Я при­йняла параман, почала Помпейську дев’ят­ницю, зробила постанови на життя (яких досі дотримуюсь), перечитала безліч кни­жок релігійної тематики.

У мене з’явилась така мотивація, якої раніше ніколи не було, мої погляди на жит­тя кардинально змінились, до реколекцій я лише нарікала на життя, бачила кругом проблеми, а після них я дякую за все, що зі мною стається і дивлюсь на світ неначе вперше.

Реколекції Св. Ігнатія стали в моєму житті переломним моментом, після якого я вирішила поміняти все, щоб не повер­татись до колишніх помилок. Щиро дякую отцям, які так старались викласти макси­мально зрозуміло і з усмішкою не давали сумувати, цікаво та емоційно провадили цю науку, вона на довго закарбувалась у пам’яті, особливо слова о. Андрія, які я згадую кожного дня «Роби проти!»

Тому усі охочим і тим, що вагаються ра­джу приїздити на реколекції Св. Ігнатія, адже вони дають свої плоди! Вони дають змогу переосмислити своє життя та збли­зитись з Богом ще більше. А тим паче в цьому модерному часі, людині так важко побути на самоті із Богом і знайти розраду.

* * *

З великої доброти Божої, я мала можли­вість взяти участь у реколекціях св. Ігнатія (02.08.21–07.08.21) року Божого.

Насамперед хочу подякувати Богу за можливість відновитись духовно. В тиші і віддаленні від світу!

П’ять днів перебування з Ісусом Хри­стом і Його Найсвятішою Матір’ю!

Я отримала виняткові ласки від Ісуса і Марії. Мою душу переповнювали відчуття спокою, довіри, миру і безмежної Любові Божої.

Я відчувала близкість з Богом! Відчува­ла Його присутність!

В мені відновилась сила духу, провівши час над розважанням того, що справді є найважливішим у нашому житті: над віч­ним спасінням!

Можу запевнити, що реколекції св. Ігна­тія є важливою, необхідною і невід’ємною частиною для відновлення кожної душі.

Саме тут я поклала початок своєї Духов­ної праці, я зрозуміла свою ціль. Моя ціль – Святість душі. Я усвідомила прагнення моєї душі, прагнення жити в Бозі. Бог дав мені ласку відчути невгамовне бажання служи­ти Йому і жити в Його Любові.

Бачити Ісуса всюди і відчувати Його лю­бов. Як Він любить нас! Любити Його!

Після завершення реколекційних наук я подивилась на світ іншими очима.

Я немов підносилась до Неба в радості Господній. Таку ласку Божу для моєї душі я прийняла, як великий дарунок від нашого Творця. Я стала ще більше прагнути жити в Господі. Прагнула, щоб моя душа була милою для Бога. Від того часу, немає для моєї душі більшої радості і потіхи, як жити з Ісусом Христом!

А Свята Вервиця стала невід’ємною частиною мого життя. Стала моїм повітрям, без якого я вже не в змозі ні дихати, ні жити!

Дякую Богу за все!