Духовне Святе Причастя

Духовне Св. Причастя – це гаряче ба­жання прийняти Ісуса в Пресвятій Євха­ристії в духовний спосіб. Ця духовна прак­тика бере початок від Триденського собору (1545 р.).

Господь Бог сам давав часто до пізнан­ня побожним душам, що ця духовна вправа є Йому дуже мила. Св. Марії Маргареті Аля­кок Ісус з’явився, коли вона сильно праг­нула Св. Причастя і сказав: «Моя доню, твоє бажання так дуже пронизило моє Сер­це, що коли б Я не установив цієї тайни, то Я зробив би це зараз».

Святі цю духовну практику (духовне Причастя) приймали декілька, а навіть де­сятки разів у день. Св. Анеля від Христа приймала духовне Св. Причастя 100 разів в день і 100 разів вночі.

Духовне Св. Причастя можна прийма­ти багато разів на день, не треба до цього бути натще, не треба постити, для нього не потрібний окремий дозвіл сповідника, не треба для того багато часу. А це є дуже спасенне, бо дає ті ласки що і Св. Причас­тя, коли ми приймаємо на Службі Божій. Після справжнього Св. Причастя духовне Св. Причастя дає нам найбільше ласк: дає нам сили побороти пристрасті і спокуси, потішає в смутках, нищить легкі гріхи, бе­реже від смертельних гріхів, гартує нашу волю, підносить наш дух тощо.

«Вір, і ти отримаєш» (св. Августин). Духовно причащатися – це не тяжка річ; вистачає лише на хвилину зосередитися, перенестись духом перед кивот і сказати: «Господи Ісусе, вступи до мого серця» (мо­нахиня Марія Лятаст †1947).

Перші християни причащалися щодня. Не кожний може приймати Св. Причастя щодня, тому ми повинні причащатися бо­дай духовно. Це можна робити в будь-яку пору дня: чим частіше, тим краще. Ста­раймося якнайчастіше приймати духовне Св. Причастя: під час розважання, під час посіщення Св. Тайн, коли переходимо біля церкви, під час спокус, щоб Ісус допоміг перебороти їх, можна це робити багато раз під час дня…

Правдиве Причастя можна порівняти із золотим посудом, а духовне – зі срібним, це об’явив Ісус с. Павлині Маресці, якій показав дві посудини: одна золота, друга срібна. В золотій посудині переховувалося справжнє Св. Причастя, а в срібній – ду­ховне Св. Причастя. Христос, перебуваючи на землі, брав до уваги не лише тих, ко­трих відвідував особисто, але й відсутніх, які щиро бажали побачити Його; згадаймо слугу сотника. Ще й сьогодні Христос чи­нить так само. Ті, котрі бажають споживати небесний хліб, завдяки своїй живій вірі, от­римають його плоди і користь (Трид. Соб. 13, 8).

Духовне Причастя – це найкраща під­готовка до правдивого Причастя. «Христос прийшов на світ лише тоді, коли туга за Ним і очікування Його стали загальними і палкими. Неохоче входить Христос до тієї душі, котра Його щиро і сильно не бажає» (бл. Іван Авіля).

Приймається духовне Причастя таким способом. Збуджуємо в собі почуття віри в правдиву присутність Ісуса в Пресвятій Євхаристії, потім почуття любові до Ньо­го і щирий жаль за гріхи, потім збуджуємо гаряче бажання, просячи Ісуса, щоб ввій­шов до нашої душі і серця і зробив своєю власністю. Тепер уявляємо собі, що дійсно Його приймаємо з гарячою любов’ю. Вкінці дякуємо Йому.

Молитва: Мій Ісусе, вірую, що Ти є при­сутній у Пресвятій Тайні Євхаристії. Лю­блю Тебе понад усе, моя душа тужить за Тобою. А що не можу Тебе тепер прийняти в Пресвятій Тайні Євхаристії, тому бодай духовним способом прийди до мого серця (3–5 с.). Обіймаю Тебе так, якби Ти вже був у мені і лучуся зовсім з Тобою. Не допу­сти, щоб я знову колись відлучився (-лася) від Тебе. Ісусе, моє найвище Добро й моя солодка Любове, обійми й запали моє сер­це, щоб воно ціле горіло завжди для Тебе. Амінь.

о. Василь Пилипець, СБССЙ