ІЗ КНИГИ: "ВСІ ПАПИ: ВІД СВЯТОГО ПЕТРА ДО ПІЯ ХІ" (Переклад з італ.)

СВЯТИЙ ПЕТРО - І Римський папа (33 - 67)

Ісус Христос, виходячи з Єрусалиму і вирушаючи до Галілеї, побачив одного дня на березі Генезаретського озера двох рибалок, які кидали рибацькі сітки, і сказав їм: «Ідіть за мною, і я зроблю вас ловцями людей» (Мт. 4, 19), тобто я дам тобі чесноту приводити людей до Бога. І вони, залишивши рибацькі  сітки, негайно пішли за ним (Мт. 4, 20). Одним із двох був Симон, син Івана, брат Андрія, якого Христос потім назвав Петром, народився у Вітсаїді наприкінці першого століття до Р. Х.), міщанин Капернауму, де він жив із дружиною та тещею. Християнська історія зображує цього Симона як мужа, який легко одухотворювався та долав негаразди, часто підданий сумнівам та  ваганням, але був готовим піднятися духом і проявити себе сильними і сповненими запалу. Він є першим у списку апостолів, який святий Матвій подав нам.  Христос після урочистої сповіді  дав йому ім’я, яке він має увіковічнити, кажучи йому: «Ти Петро, і на цьому камені збудую мою церкву» (Мт. 16, 18). Напередодні Страстей, Петру було доручено в майбутньому помазати миром своїх братів. Коли Ісус проголосив про зраду когось із апостолів, Петро вигукнув, що коли всі покинуть свого Учителя, він залишиться з ним і ніколи його не кине. Насправді, у Гетсиманському саду, коли озброєні люди збиралися захопити Ісуса, він рушив до них і вдарив Малько, слугу первосвященика (Луки. 22, 50). Але через кілька годин у дворі палацу Каяфи тричі відступився від Учителя, який, крім того, передбачив його зраду. Лише одного погляду  Ісуса було достатньо, щоб його змусити зрозуміти, наскільки він провинився, і щоб вкласти йому у серце муки каяття, яке мало тривати протягом всього його життя.

Після воскресіння Петро повернувся до Єрусалиму і головував на виборах нового апостола Матвія. У день П’ятидесятниці він промовив свою першу проповідь народу як голова апостолів. З відвагою та сміливістю він дорікнув євреям за розп'яття Христа, закликав їх покаятися, шо обернулися 3000 євреїв обернулися в нову віру. Переслідуваний первосвящениками, він був двічі ув'язнений, однак обидва рази був залишений вільним, бо не було підстави засудити його.

Він поїхав до Самарії, щоб допомогти диякону Филипу в проповідування Євангеліє та боротися з магом Симоном. Потім, знову повернувшись у Єрусалимі, він жив там три роки, куруючи іншими апостолами. Накінець, він залишив Яківську церкву Єрусалиму і відправився проповідувати слово Христа в Антіохію, де він закріплює своє папське місце. Потім обертає в християнство Понт, Галатію, Капподокію, Азію та Витанію. Відвідує Лідду, творить чудеса, в Кесарії хрестить Корнелія, римського сотника.

На другий рік імператорства Клавдія, Петро, ​​залишивши Езодіо, щоб  той управляв церквою Антіохії, переніс папський собор у Рим. Через трохи (44 рік) він повернувся до Єрусалиму, щоб зміцнити цю Церкву, якій загрожував Ірод Агриппа, племінник Ірода, який наказав вбиття немовлят. Петро був ув'язнений і засуджений до смертної кари. Однак він зміг уникнути мук , і знов повернувся у Рим де написав своє перше послання. Вигнаний разом з усіма іншими євреями з Риму за наказом Клавдія, знову відвідав Єрусалим де був головою Першого Вселенського Собору церкви.

Церковні письменники перших століть засвідчують, що Петро повернувся до Риму разом з Павлом, близько 65 року, під час правління Нерона. У цьому місті католицька віра вже зробила значні успіхи, навіть проникла у  імператорський палац. Петро відправив місіонерів до Сицилії, по всій Італії, до Галії та до узбережжя Африки та направив до християн друге послання. Тим часом Нерон розпочав жорстокі переслідування проти християн. Петро і Павло врятувалися від імперських солдатів, обертають в християнство нових соратників і були лише ув’язнені через два роки за те, що вони спровокували гнів Нерона, протистоячи славі та вченню мага Симона. Ув’язнені у в'язниці Мамертіна, вони були засуджені на смерть 29 червня 67 року.

Павло, як римський громадянин, був обезголовлений, Петро як єврей був розп'ятий головою вниз. Його тіло, забране вірними, було поховано на Віа Амелії, біля храму Аполлона, де сьогодні знаходиться величний Ватиканський палац та базиліка Святого Петра.