Ватикан дає нове життя старій мові

Папа Римський Бенедикт XVI

Папа Римський Бенедикт XVI

Папа Римський Бенедикт XVI докладає зусилля до того, щоб відродити латинську мову для деяких церковних функцій. Навчання латинській, яка з перших днів існування Римо-католицької церкви аж до 1960-х років була її основною богослужебною мовою, а також мовою офіційних документів, буде нині активніше вводитися при навчанні священиків.

Знавці древньої мови зможуть тепер прочитати на ній дещо навіть на інтернетовому сайті Ватикану. Звичайно, інформація на латині не буде настільки повною, як на італійському, французькому, німецькому, англійському, іспанському і португальському розділах веб-сайту Святого Престолу, проте все ж латинський розділ міститиме безліч таких важливих документів, як, наприклад, промови Пап, що відносяться до часу 1958 року, тексти з Біблії, катехизису, канонічного закону і текстів Другого Ватиканського собору 1965 року, повідомляє сьогодні британська газета Daily Telegraph.

На латині можна буде також ознайомитися з текстами документів Римської курії - органу управління Католицькою церквою.

Бенедикт XVI заявив про свій намір повернути латині активнішу роль в церковному житті майже відразу після свого обрання на Престол Святого Петра.

Одним із зроблених ним конкретних кроків в цьому напрямі стала можливість відправляти латинською мовою Тридентійську месу.

Нинішній Папа вже давно висловлював бажання повернутися до древньої латинської меси, статут здійснення якої був введений в богослужебну практику Римо-католицької церкви Тридентійським собором (1545-1563).Обов'язковість меси на латині була відмінена Другим Ватиканським собором (1962-1965), коли Католицька церква дозволила служити меси на національних мовах в надії утримати і помножити кількість віруючих. Проте такі реформи не привели до бажаних результатів.

Джерело: www.religio.ru/news/hristianstvo/16718.html