В Ірландії лікарі відмовляються робити аборти

Хоча від першого січня 2019 року в усіх ірландських пологових будинках можна зробити аборт до 12 тижня життя дитини, 95% лікарів відмовляються їх виконувати.

Принаймні в 4 з 26 графств немає жодного лікаря, який би заявляв, що виконає аборт на вимогу. За даними ірландського Міністерства здоров’я, 179 лікарів повідомили про свою готовність робити аборти, але 30 із них просили не оприлюднювати їхніх прізвищ. Згідно з проведеним урядовим опитуванням тільки 5% лікарів з відповідною кваліфікацією підтвердили готовність виконувати цю «операцію». Крім моральних аргументів противники абортів говорять також про брак належного приготування установ і загрозу для життя матері.

Згідно з новими приписами, які в Ірландії вступили в силу від 1 січня 2019 року, аборт на вимогу можна виконувати до 12 тижня життя дитини без будь-якої причини. Витрати на аборти покриваються державою, і всі лікарні зобов’язані їх виконувати, католицькі — теж. Крім того, якщо вік матері 15 років, лікарня зобов’язана зробити аборт, не повідомляючи при цьому її батьків.

Нагадаємо, що 25 травня 2019 року в Ірландії відбувся референдум, на якому 66% виборців висловилися за те, щоб вилучити з Конституції країни право на захист ненароджених дітей. На цій підставі уряд розробив і прийняв закон, який дозволяє аборти на вимогу до 12 тижня вагітності, а в деяких випадках — навіть до 24 тижня. 1 січня 20109 року закон вступив у силу.

Прем’єр-міністр Лео Варадкар заявив, що лікарі та інші працівники служби охорони здоров’я матимуть право відмовлятися від участі в проведенні аборту. Однак такого права не матимуть лікарні як медичні заклади, незалежно від того, хто їхній господар. Відповідно, це стосується також католицьких шпиталів.

За матеріалами: zdorovia.ugcc.org.ua