23 січня вшановуємо пратулинських мучеників

Пратулинські мученики — 13 греко-католицьких мирян села Пратулина, розстріляних 24 січня 1874 року сотнею царських солдатів за відмову передати сільську церкву православному священикові. У 1996 році, причислені папою Іваном-Павлом II до лику блаженних.

Село Пратулин знаходиться неподалік міста Холм, що нині розташоване у Польщі, яке колись належало до Холмської греко-католицької єпархії. Жителі цього села були свідомими греко-католиками і не хотіли переходити на офіційне московське православ'я, яке уряд Російської імперії, зайнявши й анексувавши Підляшшя, насильно запроваджував у цьому регіоні.

У січні 1874 року понад 500 вірних греко-католиків села Пратулин зібралися біля своєї церкви з метою не допустити православного священика до храму. Тоді царський урядовець дав наказ стріляти по відважних пратулинцях. Серед них було 13 мужніх чоловіків, які загинули.

Ось їхні імена: Данило Кармаш, Лука Бойко, Вартоломій Осип'юк, Онуфрій Василюк, Пилип Герилюк, Констянтин Бойко, Микита Грицюк, Ігнатій Франчук, Вінкентій Левонюк, Іван Андреюк, Констянтин Лукашук, Максим Гаврилюк і Михайло Ваврищук.

Тіла тих дев’яти, що були вбиті на місці, цілу добу лежали непохованими на сільському цвинтарі, поки їх не скинули до спільної могили, місце якої зрівняли із землею, з метою приховати його від навколишніх мешканців.

Окрім 13 загиблих, унаслідок розстрілу було поранено близько 180 осіб, на Сибір було вивезено понад 580 людей.

Після прибирання місця від слідів розстрілу, церкву переосвятили, але люди туди вже не ходили; у 1886 році споруду розібрали.

6 жовтня 1996 року на 400-ту річницю Берестейської унії Папа Іван Павло II проголосив мучеників з Пратулина блаженними.

Католицька церква вшановує їх пам'ять 23 січня.

За матеріалами: catholicnews.org.ua