В Болеславці знайшли реліквії святого з… Уханя!

Інформація про те, що в парафії виявили реліквії уханського мученика, оприлюднена на сайті Малої базиліки Внебовзяття Пресвятої Богородиці та св.Миколая в Болеславці, Польща.

Всупереч тому, що повідомлення з’явилося в середу 1 квітня, це зовсім не був жарт. Історію «відкриття» описує вікарій парафії о.Даміан Конєчний.

— Ці реліквії, разом з іншими, перебували у сейфі. Всі вони служать парафії, зокрема в урочистість Усіх Святих. Цей понімецький релікварій походить із 1917 року й мав нечітко видний напис на табличці. Минулого року я її сфотографував, почав шукати інформацію про те, що то за святий, де жив, як помер. Навіть вдалося укласти його життєпис. І в цьому життєписі з’явилося місто Ухань, але хто ж тоді його ж чимось асоціював?… Урочистість Усіх Святих минула, й ми забули про ті реліквії. Аж до цього тижня. Щось мене штовхнуло, щоб я ще раз перечитав біографію святого. І я побачив, що св.Жан Габріель був задушений, загинув за віру саме там, в Ухані!

З цією інформацією священник одразу ж пішов до настоятеля. Одразу ж було вирішено, щоб під час вечірньої молитви в середу, за припинення пандемії, у базиліці було виставлено на почесному місці цей релікварій. І так буде до кінця пандемії.

— Отець-настоятель уже готує молитву за заступництвом св.Жана Габріеля. Як епідамія вщухне, то ми вже вирішили, що в літургійний спомин цього святого (11 вересня) ми зустрінемося в базиліці, щоб дякувати Богові за такого покровителя на час пандемії, — каже о.Даміан.

Поки що базиліка провадить трансляції своїх вечірніх молитов щодня о 20.30 за місцевим часом.

Жан-Габріель Пербуар СМ

Жан-Габріель народився 6 січня 1802 року в Ле-Пюеш, провінція Пікардія, у Франції. Був другим сином П’єра і Марі Ріґаль, у нього було семеро братів і сестер, із яких двоє заснували свої сім’ї, а всі решта присвятили життя на служіння Богу. В грудні 1818 року був у Монтальбані прийнятий до Отців Місіонерів св.Вікентія де Поля (вікентійців, або ж лазаристів). Завершивши завчання 1823 року, розпочав місійну діяльність у Франції, викладаючи у семінарії в Мондідьє. Через молодий вік йому не уділяли священницьких свячень аж до 23 вересня 1826 року. Потім о.Жан-Габріель викладав у семінарії Сен-Фло.

21 березня 1835 року, після довгих років старань про дозвіл вирушити на далекосхідні місії, він відплив із порту Гавр до Китаю. До мети своєї подорожі, порту в Макао, дістався 29 серпня — через п’ять місяців плавання. Опанувавши китайську, в березні 1837 року розпочав місійне служіння у провінціях Хенань і Хубей. В день 11 вересня 1839 року його арештували. Піддали тортурам за визнання католицької віри, і зрештою вбили 16 вересня 1840 року в тодішньому Учангу, нині — дільниці Уханя.

10 листопада 1889 року папа Лев ХІІІ його беатифікував, а 2 червня 1996 року папа Йоан Павло ІІ проголосив його святим.

Джерело: credo.pro