Важкі часи для католиків Гонконгу

Для того, щоб запобігти інституційній кризі, що охопила регіон з червня 2019 року, Ксі Джінгпінг, голова Китайського штату, призначив головою Управління у справах Гонконгу та Макао, Ксіа Баолонга, колишнього головного радника, відданого комуніста та cумнозвісного руйнівника церков.

Ксі Джінгпінгу відомо про те, що епідемія Covid-19, назва, яку дала Всесвітня Організація охорони здоров’я коронавірусу,– це «головне випробовування для китайської системи та її здатності до управління». Щоб встояти перед цим випробовуванням, очільник Середньої Імперії вирішив вдатися до потужної військової тактики – до кампанії чистки, яку міг організувати хіба що режим марксистів, яка розпочалася уже в лютому.

Після звільнення з посади генерального секретаря Комуністичної партії Провінції Хубей та її столиці Ухань – кожен, як належить, виступив зі самокритикою на державному телебаченні. І саме керівника у справах Гонконгу та Макао було щойно усунено з посади.

Представляючи континентальний Китай в автономному регіоні, посада глави відомства є вкрай стратегічною, беручи до уваги те, як тримаються за це місце, тому  Ксі Джінгпінг призначив на цю посаду одного зі своїх близьких друзів – Ксіа Баолонга. Таке призначення скоріш за все занепокоїть католиків Гонконгу. У 2014 Ксіа Баолон прославився руйнуванням понад тисячі хрестів, а також нападом на кілька сотень церков у провінції Чжецзян. «Я щасливий бути частиною залізної армії Чжецзян»,– сказав новопризначений з Гонконгу у 2017 році, цілковито приступаючи до анти-християнської політики у дусі його вчителя Ксі Джінгпінга.

Тривожний сигнал для католиків Гонконгу, які зараз цього аж ніяк не потребують: Кардинал-архієпископ колишньої британської колонії закрив церкви та припинив урочистості з 15 лютого, щоб зупинити епідемію Covid-19. Вірус, який для багатьох китайців нічим не поступається раку, представлений Комуністичною партією.

Джерело : La Croix/Le Monde - FSSPX.Actualités - 20/03/2020

Переклад з англійської: Лілія Никиль

Редакція: Софія Мінджала