Науковці виявили невідомі фрагменти біблійних «сувоїв з Мертвого моря»

Нові дослідження із застосуванням так званих «imagining technology» NASA дозволили прочитати літери на фрагментах «Сувоїв Мертвого моря», які також називають Кумранськими рукописами. Дослідження проводить проф. Джоан Тейлор із Королівського коледжу в Лондоні.

Предмет її досліджень — фрагменти близько 1000 манускриптів, які в 1950 роках уряд Йорданії подарував Рональду Ріду та Університету Лідса для дослідження фізичної та хімічної структури (композитів) цих рукописів. Остаточно вони знайшли своє нове місце в бібліотеці Джона Райланда в Манчестерському університеті.

На відміну від недавно виявлених фальсифікатів з американського Музею Біблії у Вашингтоні, ніхто не сумнівається в автентичності цих фрагментів, які знайшли в печерах Кумрану в 1946-1956 рр.

Крім біблійних текстів там також є, наприклад, тексти з неканонічної Книги Ювілеїв.

Професор Тейлор в інтерв’ю Yahoo U.K. так пояснює своє відкриття: «До сих пір вважалося, що ці фрагменти манускриптів не представляють великої цінності, що вони «порожні». Але мене зацікавив один із них, бо на ньому, здавалося, був якийсь знак. Я застосувала нові технології NASA — так звані «multispectral imaging»(багатоспектральне зображення) — і проявилися приховані юдейські та арамейські літери, серед яких було і ціле слово: «шабат». Завдяки цим новим технологіям, стародавні тексти, а швидше літери, стають видимими. Це нагадує складання пазла, розрізаного на фрагменти.

Професор Джоан Е.Тейлор — спеціалістка в галузі юдео-християнської археології, а також авторка кількох книжок, зокрема, «Як виглядав Ісус?».

Джерело: credo.pro