Малі: християн спалили живцем

У серії атак ісламських радикалів у Малі останніми днями загинуло щонайменше 27 чоловік. Декого з них спалили живцем.

Жертвою терористів стали три села в центральній частині країни, заселені переважно християнами, повідомляє Vatican News. Нападники приїхали мотоциклами й відкрили вогонь по беззахисних людях. «Вони заскочили нас повністю зненацька», — сказав журналістові Reuters мешканець одного з сіл.

Останніми роками ця західноафриканська країна страждає від ескалації насильства між етнічними групами. Найсильніші напруження панують у центральному Малі, між пастушо-кочовим народом фулані, який сповідує іслам, та осідлими догонами, вірянами традиційних політеїстичних релігій, частина з них прийняла християнство. Предметом спору зазвичай є пасовиська і джерела води. Ісламісти, використовуючи антипатії, рекрутують у свої шереги людей із фулані.

Від 2016 року джихадисти провадять війну за північні й центральні регіони Малі. Їхня мета — створити там ісламську державу й запровадити шаріат. Минулий рік був одним із найкривавіших. Унаслідок діяльності ісламістів сотні людей загинули або мусили покинути свої села.

Малі займає 29 місце у світі з погляду переслідувань християн у Всесвітньому списку слідкування «Open Doors» за 2020 рік. Саме в Малі 3 червня французькі спецсили застрелили голову Аль-Каїди в Північній Африці Абдельмалека Друкдела разом із його найближчими співпрацівниками. Французам вдалося за останні місяці ліквідувати в цьому регіоні загалом близько 500 ісламських бойовиків.

Джихадисти відповідальні за близько 4 тисячі смертей, які потягнула за собою діяльність Аль-Каїди в Малі, Нігері та Буркіна-Фасо протягом тільки одного останнього року.

Джерело: credo.pro