Евтаназія для всіх, кому виповнилося 75 років, — проєкт нового закону в Нідерландах

До Нідерландського парламенту подано проєкт закону, який розширить використання евтаназії. Нею можуть скористатися всі, кому виповнилося 75 років, незалежно від стану здоров’я, оскільки, як стверджують автори проєкту, можна вважати, що в цьому віці життя вже сповнилося.

Уже зараз евтаназія становить понад 4% всіх смертей у Нідерландах. Для її проведення необхідна згода лікарів або психіатра. Сьогодні достатньо двічі зустрітися з так званим супутником при кінці життя. Ця людина має перевірити, чи рішення того, хто хоче пройти евтаназію, вільне, обдумане і постійне.

Як довго триватиме законодавчий процес у нідерландському парламенті — невідомо. Проте перешкодою для цього проєкту можуть бути останні дослідження Університету гуманітарних наук в Утрехті. Науковці досліджували людей, старших за 55 років, які хотіли померти, хоч і не страждали на жодну серйозну хворобу. На думку вчених, воля до смерті пов’язана не з віком, а з іншими чинниками, такими як страх майбутнього, фінансові проблеми, самотність, почуття тягаря для інших тощо. У цих випадках не можна казати про те, що таке життя сповнилося. Також відзначено, що бажання евтаназії не становить незворотної умови.

Джерело: credo.pro