Австралія: ухвалили закон, який зобов’язує священників порушувати таємницю сповіді

Парламент штату Квінсленд в Австралії ухвалив закон, який зобов’язує священників порушувати таємницю сповіді, якщо під час уділення Таїнства Примирення вони отримають інформацію на тему сексуального використання дітей.

Священникові, який не дотримається цієї вимоги, загрожує покарання до трьох років в’язниці, повідомляє Vatican News.

«Сексуальне використання дитини — це жорстокий злочин, що ранить окремих людей, сім’ї та може викликати додаткову шкоду для цілого суспільства», — сказано в заяві, якою обґрунтовується запровадження в життя нових приписів, скерованих на боротьбу з сексуальним використанням неповнолітніх. Один із законів пояснює статус таємниці сповіді. Відтепер вона вже не охоплює інформацію, пов’язану з такими зловживаннями.

Католицька Церква в Австралії поділяє позицію вжиття юридичних засобів щодо шкідливості сексуальних злочинів проти наймолодших, потребу переслідувати злочинців та суворо їх карати, але не може погодитися на трактування Таїнства Примирення як джерела пошуків такої інформації. Все, що говориться під час сповіді, перебуває під повною таємницею, яку священник зобов’язаний захищати за будь-яку ціну, навіть власним життям. Сповідник під час сповіді не є приватною особою, яка отримує інформацію і потім може її переказувати, він — служитель, який здійснює своє служіння в ім’я Бога, — нагадує австралійська Церква. Хоч від священника вимагається повне збереження таємниці у конфесіоналі, та він може, а в деяких випадках повинен заохотити жертву шукати допомоги поза сповіддю або, в разі потреби, зголосити до відповідних органів факт зловживання.

У випадку виконавця такого злочину сповідник повинен зобов’язати його виправитися та відшкодувати за скоєне зло. Він постави справжнього сокрушення залежить внутрішня готовність отримати розрішення. Сповідник, який діє у сфері внутрішнього, не може бути зведений до ролі стража громадського порядку та інформатора слідчих органів.

Джерело: credo.pro