10% католиків у Франції – колишні мусульмани. Як мусульмани Європи навертаються до Церкви

Зростає число мусульман, які приймають християнство. У католицькій церкві Франції колишні мусульмани вже складають 10%. Дорослі просять про хрещення.

У протестантських громадах їх удвічі більше. Прийняття віри в Христа означає великі жертви для новонавернених. Теоретично в ісламі відступництво карається смертю. На практиці їх, як правило, виключають із сім’ї та оточення. Тому їм потрібна допомога інших християн.

Марк Формегер вказує на це. До минулого року протягом 14 років він був директором французького відділення папської асоціації “Допомога Церкві в нужді”. Цього року він очолив нещодавно створену місію Ісмерії з метою допомоги новонаверненим. У назві місія посилається на ім’я дочки каїрського султана, яка жила наприкінці XI століття. Її батько відправив її до трьох ув’язнених франкських лицарів, щоб переконати їх прийняти іслам. Лицарі розповіли їй про християнство, і тоді їй явилася Богоматір. Ісмерія прийняла християнство і разом із лицарями втекла до Франції.

Марк Формегер зазначає, що сьогодні ми маємо справу зі зростаючою хвилею мусульманських переходів у християнство. Масштаби цього явища непропорційні зусиллям самої Церкви, яка в останні десятиліття підходила до місіонерської діяльності дуже стримано, особливо серед мусульман. Тим часом кількість переходів продовжує зростати. За підрахунками, лише в Ірані сьогодні налічується щонайменше 800 000 конвертитів, а в Індонезії навіть 6 млн. Формегер визнає, що це явище важко пояснити. Все вказує на той факт, що саме Христос із особливою силою притягує до себе послідовників Мухаммеда. Також правда, що мусульмани мають особливу духовну чутливість. Часто трапляються випадки приватних одкровень Ісуса чи Марії. З іншого боку, молоді мусульмани в країнах з більшістю мусульман все частіше відчувають розчарування своєю релігією. Багато з них приходять до атеїзму, тоді як інші навертаються інтерес до християнства.

У будь-якому випадку, колишні мусульмани зазвичай потребують конкретної допомоги після навернення, і цим займається Місія Ісмерія. У Франції вона намагається створити мережу парафіяльних та релігійних громад, здатних приймати новонавернених, одночасно надаючи їм необхідну підтримку. Іншим аспектом роботи місії Ісмерія є роздуми про сам іслам. За словами Формегера, це необхідно, оскільки іслам став табу у Франції. Журналісти та публіцисти бояться піднімати цю тему в публічних дебатах, щоб їх не звинуватити в ісламофобії, – додає директор місії Ісмерія в інтерв’ю для часопису La Nef.

Джерело: vaticannews.va