У Назареті археологи розкопали будинок теслі. Припускають, це рідний дім Ісуса

Археолог з Університету Редінга, професор Кен Дарк стверджує, що знайшов місце, де провів дитинство Ісус Христос.

Науковець розкопав в Ізраїлі в місті Назарет залишки житла I століття під монастирем сестер з Назарета. За його словами, будинок, ймовірно, побудував батько Ісуса Йосип.

Уперше житло виявили в 1880-х роках. Тоді біблеїст Віктор Герен в 1888 році говорив, що там провів дитинство Ісус, але черниці, яким належав монастир, проводили розкопки і не знайшли доказів цього.

Дарк 14 років вивчав історію житла. Свій проект він почав в 2006 році. У 2015 році він припустив, що будинок належав Марії і Йосипу. Подальший аналіз підтвердив, що житло було побудовано в I столітті, а здогадки можуть виявитися правдою. У Новому Завіті йдеться, що Йосип був теслею. Тому він міг побудувати будинок.

Будинок має житлові та складські приміщення поряд з внутрішнім двором і терасою на даху для домашніх справ.

“Стало ясно, що той, хто побудував будинок, дуже добре розбирався в каменеобробці. Це безперечно відповідало б тому, що ми могли очікувати від будинку теслі”, – зазначив Дарк.

Сходи будинку були висічені в скелі. Це вказує на професіоналізм в каменеобробці.

Після смерті Ісуса і поширення християнства, заснованого на його вченні, приблизно в четвертому столітті на пагорбі, що примикає до будинку, була побудована печерна церква. Потім, ймовірно, в V столітті була побудована ще одна велика надземна церква над будинком.

За словами вченого, ті, хто будували церкви на тому місці, ймовірно, вважали його досить важливим із релігійної точки зору.

Джерело: religionpravda.com.ua