Єгипет: Сотні мусульман нападають на церкви та будинки християн через публікацію на Facebook

Натовп мусульманських селян напав на будинки та магазини коптських християн в провінції Мінья в Єгипті через чутки про те, що християнин розмістив у Facebook коментар, що зневажає іслам, повідомляє slovoproslovo.info.

Щонайменше одна літня жінка була госпіталізована через опіки, постраждала внаслідок пожежі в її будинку, після того, як групи, близькі до ісламістських угрупувань з камінням та коктейлями Молотова напали на коптську православну громаду в аль-Барші у четвер.

Чоловік, якого звинуватили у розміщенні коментаря проти ісламу у своєму особистому обліковому записі у Facebook, заявив, що його сторінку зламали.

Натовп також намагався напасти на церкву Абу Сефіна, де громада святкувала початок коптського посту, також спалений мікроавтобус, що належить церкві.

Незабаром після нападу генерал Усама Аль-Каді, губернатор Міньї, скликав зустріч із сільськими керівниками, щоб послабити напруженість і заспокоїти пристрасті. Аль-Каді також закликав мусульманське духовенство сприяти співіснуванню та толерантності через свої проповіді в мечетях. Попри ці заклики, проголошення продовжують поширюватися через соціальні мережі, що сприяють опозиції та сутичкам між мусульманами та коптськими християнами, провокуючи нові сектантські атаки.

Цього року кількість людей, заарештованих за звинуваченнями у зневазі до релігії та богохульстві, значно зросла. “Цей інцидент повинен бути ретельно розслідуваний, а винні повинні бути притягнуті до відповідальності”, – заявив генеральний директор CSW Скот Бауер. “Слід також розглянути питання ворожості у суспільстві, що лежить в основі розбрату між сектантами, що сприяє частим спалахам насильства в цьому районі. Ми закликаємо єгипетську владу позитивно взаємодіяти з правозахисними організаціями для сприяння релігійному розмаїттю та рівності громадян шляхом залучення громадян та освіті”.

За даними християнської наглядової групи Open Doors USA, Єгипет є 16-м найгіршим переслідувачем християн у світі. “Багато єгипетських християн стикаються з істотними перешкодами для того, щоб практикувати свою віру”, – зазначає він.

“Є жорстокі напади, які потрапляють у заголовки новин у всьому світі, але є і більш тихі, витончені форми примусу, які обтяжують єгипетських віруючих. Особливо у сільських районах північного Єгипту християн виганяли із сіл, вдаючись до насильства та переслідування з боку родини та громади. Це ще більш виражено для християн, які навернулися з ісламу”.

Джерело: catholicnews.org.ua